Het aspergeseizoen is begonnen:

Asperges doen het altijd goed. Heerlijk, als dat seizoen eindelijk weer is aangebroken en de asperges weer op tafel kunnen. Dit jaar zijn de asperges iets vroeger door het mooie weer van februari. De officiële opening van het aspergeseizoen is zoals elk jaar, de tweede donderdag van april en duurt tot uiterlijk 24 juni, op St. Jansdag. Asperges kunnen in verschillende classificaties geleverd worden beginnend bij AAA (>28 mm), AA (20-28 mm), A (16-20 mm) en B (12-16 mm). Tegenwoordig zijn er ook premium asperges met een dikte tussen de 22 en 26 mm. Deze komen van jonge velden komen die tussen de 3 en 5 jaar oud zijn wat de kwaliteit van de asperges ten goede komt. Lees meer over de bereiding van de Asperges met ei en ham en vind een recept van Aspergesoep met aardbei.

HOW TO: Asperges met ei en ham (maar dan iets anders..)

Asperges zijn god-de-lijk. Dat is geen nieuws meer. Daarom is het juist leuk om te experimenteren met nieuwe manieren om asperges te bereiden. Wij hebben een heerlijk recept waarmee de asperge met ham en ei een upgrade krijgt waar je U tegen zegt.

Ingrediënten (4 personen):

Eieren

  • 4 eenden eieren
  • 2 eetlepels witte wijnazijn

Asperges

  • 16 groene asperges
  • zout
  • peper

Mosterddressing

  • 25 gram grove mosterd
  • 50 ml olijfolie
  • 10 ml witte wijn azijn
  • 1,5 eetlepel honing

Serveren

  • 4 plakjes parmaham
  • 1 eetlepel bieslook
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:

  1. Maak de vinaigrette door de mosters, olijfolie, honing en witte wijn azijn te mixen.
  2. Breng twee grote pannen water aan de kook en pocheer de eieren in een pan voor 3 minuten. Zodra de eieren klaar zijn kook je de asperges voor 1 á 2 minuten totdat ze zoals gewenst zijn.
  3. Serveer de asperges met een plakje ham en het gepocheerde eendenei erop. Besprenkel met de vinaigrette en wat bieslook.

HOW TO: Aspergesoep met aardbei

Soep doet het altijd goed. Heerlijk, als het aspergeseizoen weer is aangebroken en ze weer geserveerd kunnen worden voor je gasten. Aspergesoep is normaal gesproken al erg lekker, maar soms zie je wel eens een feesteditie van de soep voorbij komen. Net als dit recept. Lees snel verder voor het recept van de aspergesoep met aardbeien.

Wat hebben we nodig:

(voor 4 porties)

  • 500 g witte asperges
  • 1 blokje groentebouillon
  • 100 ml plantaardige yoghurt (amandel- of sojayoghurt)
  • 200 g aardbeien
  • 1 limoen
  • 1 tl ahornsiroop
  • Balsamicocrème

Hoe maken we dit:

  1. Schil de asperges en snij de harde onderkanten eraf. Kook alle asperges (op één na) in 400 ml bouillon in 15 minuten gaar. Giet af en vang 250 ml bouillon op.
  2. Laat afkoelen en pureer de asperges en bouillon met een staafmixer tot een glad mengsel. Roer de plantaardige yoghurt en het sap van een halve limoen door de soep.
  3. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij in dunne schijfjes. Snij de overgebleven asperge door de midden. Schil deze met een dunschiller in hele dunne plakjes.
  4. Karamelliseer de asperge in een theelepel ahornsiroop in een koekenpan.
  5. Verdeel de soep over 4 kommen. Garneer met de aardbeien, plakjes asperge, een schijfje limoen en wat balsamicocrème.

druk in de tippr.app op het filter pictogram linksboven en toets in het zoekveld ASPERGER in en druk op opslaan. De artikels over de ASPERGES verschijnen in je scherm.


 

Tagged on:                                                             

Contact