fbpx

BEN JIJ LEKKER!

[rev_slider alias=”toevoegen”]

 

#TIP – BEN JIJ LEKKER!: de nieuwe editie van Lekker is weer gepresenteerd. Wat maakt de Lekker nou de beste restaurantgids van Nederland en waarop baseert de gids zijn keuze voor beste restaurants en bars? Zorg ervoor dat jij ook in de Lekker komt en lees hier alles over via tippr.

Deze editie staat naast de bekende Top-100 en Top-500 boordevol interviews met bekende Nederlandse chefs, recepten, trends, leesvoer en nog veel meer. Wat maakt de Lekker500 nou de beste restaurantgids van Nederland en waarop baseert de gids zijn keuze voor beste restaurants en bars? Deze restaurant staan dit jaar in de top 10, je kan ze altijd benaderen voor een tip:

  1. Inter Scaldes – Kruiningen
  2. De Librije – Zwolle
  3. De Leest – Vaassen
  4. Ciel Bleu – Amsterdam
  5. Tribeca – Heeze
  6. De Lindenhof – Nuenen
  7. FG Restaurant – Rotterdam
  8. Spectrum – Amsterdam
  9. Joelia – Rotterdam
  10. Pure C – Cadzand

De top-500 wordt samengesteld uit kritische rapportages van 68 professionele rapporteurs. Doorgewinterde proevers, met vaak een achtergrond in de horeca of wijnwereld. Kritische eters die zich met de eisen van onze lezers kunnen identificeren. De rapporteurs zijn anoniem en hebben geen belangen bij horecaorganisaties. Zij maken geen aantekeningen tijdens het eten en betalen gewoon netjes de rekening na afloop.

De restaurants die bezocht worden door de rapporteurs van Lekker500 beoordelen op basis van zestig aandachtspunten. Voorbeelden daarvan zijn

  • Opbouw van de menukaart
  • Kwaliteit van de gerechten en de gebruikte producten
  • Presentatie
  • Gastvrijheid
  • Wijnbehandeling en wijnadviezen.
  • Ontvangst
  • Brood, water, koffie,
  • Friandises
  • Interieur
  • Reserveringen
  • Serviesgoed

Meer in detail draait het om wijn-spijscombinaties, vakkennis van de bediening, de opbouw van de gerechten, presentaties en om de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten en de balans van het totaal. Restaurants die in Lekker500 staan worden minstens één keer per jaar bezocht. Restaurants die in de Top-100 staan kunnen rekenen op twee bezoeken per jaar. In de Top-10 kan dit aantal oplopen tot vier bezoeken per jaar.

De ranking van de meeste populaire restaurantgids van Nederland roept toch altijd weer spanningen en vraagtekens op. Hieronder op een rij een paar feitjes over de Lekker500.

  1. Over de restaurants die worden bezocht

Elk restaurant dat in de gids van het voorgaande jaar heeft gestaan, wordt opnieuw door een rapporteur bezocht. De overige adressen die ze bezoeken, bestaan uit restaurants die eerder Lekker500 net niet haalden of die zijn getipt door rapporteurs, restaurateurs en lezers. Daarbij houdt de redactie van Lekker500 de ontwikkelingen op dit gebied goed in de gaten.

  1. Hoe vaak de rapporteur op de stoep staat

De Top-100 wordt door twee afzonderlijke rapporteurs bezocht en de Top-10 minstens vier keer. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het feit of iemand een expert is op het gebied van bijvoorbeeld de Aziatische of de Franse keuken. Of er wordt een rapporteur naar een restaurant gestuurd dat niet zijn specialiteit is, dan wordt er toch met een andere blik beoordeeld.

  1. De belangrijkste criteria

Een rapport bestaat uit zestig aandachtspunten. Het belangrijkste is de smaak en kwaliteit van de gerechten en de gebruikte ingrediënten. Maar alles vanaf het moment dat de reservering wordt gemaakt totdat ze de deur uit stappen, zelfs het toiletbezoek, is van belang. De redactie beoordeelt rapportages van zo’n 700 restaurants, randvoorwaarden kunnen daarom net het verschil maken. Heeft je restaurant een nieuwe chef? Dan komen ze waarschijnlijk een extra keertje kijken.

  1. Zo klein zijn de verschillen

Als een restaurant van plaats 3 naar nummer 7 zakt, wil dat niet zeggen dat het niveau achteruit is gegaan. Het verschil in de Top-10 is echt minimaal. Bij een algemene beoordeling zouden deze restaurants waarschijnlijk dezelfde classificatie krijgen.

  1. Dit zijn de rapporteurs

Uiteenlopende mensen van middelbare leeftijd. Ze moeten goed kunnen proeven, beoordelen en signaleren, op de juiste manier kunnen rapporteren en uiteraard affiniteit hebben met de horeca. Ze kennen elkaar niet.

  1. Zo kun je ze herkennen

Dit is lastig. Ze gedragen zich gewoon of hooguit als kritische of zeer geïnteresseerde gast. Maar ze maken ter plaatse geen notities en betalen zoals ieder ander de rekening.

Lees hier meer over op de tippr app:

 druk in de tippr.app op het filter pictogram linksboven en toets in het zoekveld LEKKER 2019 in en druk op opslaan. De artikels over de Lekker verschijnt in je scherm.

 


 

Laatste artikelen

Trendrapport 2024 – Trend: Vrouwen aan de top in de Foodservice

TIPPR brengt jaarlijks een trendrapport uit, samengesteld uit de rijke data van het grootste online horecaplatform. Deze trends worden gedeeld om de markt inzicht te geven en te helpen anticiperen op toekomstige behoeften van gasten.

Michelin sterren 2024: Frankrijk

Drie MICHELIN sterren La Table du Castellet, chef Fabien Ferre & Le Gabriel La Reserve Paris , chef Jerome Banctel
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg