fbpx

Kastanjes in de horeca: lokaal, lekker en lucratief

De geur van geroosterde kastanjes, de warme kleur van herfstbladeren en het knisperende geluid van vallende noten. Het is kastanjetijd en dat biedt kansen voor de horeca. Kastanjes zijn niet alleen een sfeermaker op straat, maar ook een verrassend, lokaal en duurzaam ingrediënt voor in de keuken.

Waarom kastanjes interessant zijn voor de horeca?

De tamme kastanje (de eetbare variant) is bezig aan een comeback. Onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat de kastanjeteelt in Nederland opnieuw in de belangstelling staat, onder andere vanwege de opkomst van agroforestry, combinaties van bosbouw en landbouw die bijdragen aan biodiversiteit en klimaatbestendigheid ook wel bekend als het voedselbos. De kastanjeboom past perfect in dit systeem: hij groeit op arme grond, vraagt weinig water en levert jarenlang een waardevolle oogst.

Voor de horeca betekent dat: een product met een duurzaam verhaal, een lokale oorsprong én een unieke smaak. Bovendien past de kastanje helemaal in de trend van plantaardige keukens: hij bevat nauwelijks vet, maar juist veel vezels en zetmeel, wat hem ideaal maakt als vervanger voor granen of aardappelen.

Van kastanje-puree tot -patisserie in de horeca

Culinair gezien kun je met kastanjes alle kanten op. Geroosterd als snack bij een glas wijn, verwerkt in een risotto, als romige puree bij wild of in een dessert met chocolade, de kastanje heeft een zachte, lichtzoete smaak die veel gerechten diepgang geeft.

Chef Emile van der Staak (De Nieuwe Winkel, Nijmegen) noemde de kastanje onlangs “het vergeten goud van de herfst”: voedzaam, lokaal en volledig te benutten. Zelfs de schilresten kun je gebruiken voor infusies of fermentaties.

De kastanje is duurzaam en winstgevend

Kastanjes zijn niet alleen lekker, maar ook slim in te zetten binnen de keuken. Doordat ze lokaal beschikbaar zijn, verkort je de keten, beperk je transport en verminder je bederf. Het is bovendien een ingrediënt dat makkelijk te bewaren is: koel en droog opgeslagen blijven ze wekenlang goed. Daarmee past de kastanje perfect in de No Product to Waste-filosofie, een lokaal product met minimale verspilling en maximale marge.

Kastanjes jouw horeca zaak?

  1. Werk met het seizoen: Zet kastanje tijdelijk op de kaart. Denk aan een “Herfstspecial” of “Chef’s Choice met kastanje”. Seizoensproducten geven beleving én urgentie.
  2. Vertel het verhaal: Benoem dat de kastanjes uit Nederland of Europa komen en waarom je hiervoor kiest. Gasten waarderen gerechten met een duidelijke herkomst.
  3. Gebruik reststromen slim: Kastanjeschillen of -puree kun je hergebruiken in bouillon, gebak of plantaardige sauzen.
  4. Test je marge: Kastanjes zijn betaalbaar inkoopbaar in het seizoen, maar door de unieke smaak kun je ze met een aantrekkelijke marge verkopen.

De kastanje is een product dat de herfst kleur, geur en smaak geeft en de perfecte kans biedt om jouw menukaart te vernieuwen met iets verrassends, lokaals en rendabels. Of je nu kiest voor een hartig gerecht, een verfijnd dessert of een simpel borrelhapje: met kastanjes speel je in op het seizoen én op de groeiende vraag naar natuurlijke, plantaardige ingrediënten.

Laat je inspireren door deze drie klassiekers met een moderne twist:

  1. Herfst Risotto met Geroosterde Kastanjes en Paddenstoelen
  2. Chocolade-Kastanjetaart met Espresso Crème
  3. Borrelhapje: Geroosterde Kastanjes met Rozemarijn en Zeezout

Zo haal je meer uit het seizoen, minder uit de prullenbak en blijf je ook trouw aan de gedachte: No Waste is More Profit.

Let op: niet elke kastanje is eetbaar

Niet elke kastanje die in Nederland groeit is eetbaar en dat is belangrijk om te weten. Alleen de tamme kastanje (Castanea sativa) is geschikt voor consumptie. Deze herken je aan de langwerpige, glanzende vrucht met een puntig topje, die in een stekelige bolster groeit. De paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) is niet eetbaar en zelfs licht giftig. Die heeft een ronde vorm, een gladde schil en een bolster met weinig stekels. Gebruik in de keuken dus altijd tamme kastanjes van betrouwbare herkomst, veilig, smaakvol en perfect voor jouw herfstmenu.

https://social.tippr.nl/kastanjes-in-de-horeca-lokaal-lekker-en-lucratief

Laatste artikelen

Horeca-TOPPER van oktober: Jeroen van der Werf – The Ald Hotel Den Haag

In de lobby van The Ald Hotel Den Haag zorgt onze Horeca-TOPPR van oktober, Jeroen van der Werf ervoor dat elke gast zich écht...

Ask for Angela: Maak de horeca gastvrijer en juist veiliger.

Stel: een gast voelt zich onveilig tijdens een avond uit. Iemand wordt bijvoorbeeld handtastelijk, het gedrag is niet toelaatbaar in de horeca maar hulp...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg