fbpx

5 theesoorten

Er bestaat ontzettend veel thee. Even een spoedcursus. Over het algemeen zijn er 6 verschillende theesoorten te onderscheiden.

Download de TIPPR-app?



We laten kruidenthee voor het gemak even buiten beschouwing, omdat officieel alleen theesoorten die daadwerkelijk theeblaadjes bevatten tot ‘thee’ gerekend mogen worden. In de laatste alinea komen we hier op terug!

We lichten 5 theesoorten uit. Witte, Groene Oolong, Zwarte en Pu Ehr thee en Rooibos.

Witte thee

Dit is de lichtste variant van alle theesoorten. Witte thee wordt alleen gedroogd en is dus niet gebrand, ge-fermenteerd of geoxideerd. Dat betekent dat de blaadjes in hun meest pure vorm worden gebruikt, wat een hele lichte en zachte smaak geeft.

Voor witte thee worden alleen de knoppen, dus de jonge blaadjes van de theeplant gebruikt, die vaak met de hand geplukt worden. Dat maakt witte thee een delicate en zeldzame thee.
-> Ideale watertemperatuur: 85* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 15 mg
-> Trektijd: 3 minuten

Groene thee

Net als de witte soort bestaat groene thee uit theeblaadjes die niet gefermenteerd zijn. Wel worden de bladeren kort verhit waardoor ze licht oxideren en verkleuren. Dit oxidatiepro-ces duurt bij deze groene variant vrij kort, door de blaadjes snel te verhitten of te stomen en het oxidatieproces snel te stoppen.

Voor bijvoorbeeld Gunpowderthee worden de theeblaadjes na de oxidatie tot kleine balletjes gerold, maar meestal worden ze gewoon gedroogd. Groene thee heeft net als witte thee en lichte en zachte smaak.

Omdat de theeblaadjes relatief weinig te verduren krijgen bevatten ze nog veel van hun antioxidanten, maar minder cafeïne (theïne) dan bijvoorbeeld zwarte thee.
-> Ideale watertemperatuur: 80* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 20 mg
-> Trektijd: 3 minuten

Zwarte thee

Deze theesoort is volledig geoxideerd, wat zorgt voor volledig donker verkleurde blaadjes en wat betekent dat er veel tannines vrijkomen. Dat zorgt voor een sterke kleur, smaak en ‘kracht’ in de thee.

Dit maakt deze soort sterker van smaak dan bijvoorbeeld witte en groene thee. Ook bevat zwarte thee meer cafeïne (theïne) dan groene thee.
-> Ideale watertemperatuur: 100* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 40 mg
-> Trektijd: 2 minuten

Oolong

Omdat Oolong thee bestaat uit gedeeltelijk geoxideerde theeblaadjes, ligt deze theesoort eigenlijk tussen groene thee en zwarte thee in. In China wordt oolong thee overigens ook wel ‘blauwe’ thee genoemd.

Oolong kan in verschillende gradaties bestaan: hoe groter het percentage geoxideerde thee (de ‘oxidatiegraad’), hoe donkerde de oolong. Zwaar geoxideerde oolongs zijn kruidig en zwaar, licht geoxideerde oolongs zijn lichter en bloe-miger.
-> Ideale watertemperatuur: 90* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 30 mg
-> Trektijd: 3 minuten

Pu Ehr

Een extra variant is Pu Ehr thee (in China bekend als ‘rode’ thee), die na het volledige productieproces nog een poosje ‘rijpt’. Dit rijpingsproces vindt plaats in een donkere vochtige ruimte, en duurt een paar maanden tot zelfs een paar jaar.

Dit maakt Pu Ehr een post-gefermenteerde drank, ook wel ‘vintage’ thee genoemd. Het heeft een diep en donker aroma, en staat met name bekend om zijn medicinale eigenschappen (goed voor vetverbranding, cholesterol, etc).
-> Ideale watertemperatuur: 90* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: ongeveer 40 mg
-> Trektijd: 2 minuten

Rooibos & kruidenthee

Hoe lekker het ook is, rooibos is eigenlijk geen thee. Een drank mag officieel alleen thee genoemd worden als er blaadjes van de theeplant in zitten. Rooibos wordt gemaakt van naaldjes van de rooibosplant, die tijdens het drogen een rode kleur krijgen.

Kruidenthee is gemaakt van gedroogde kruiden, maar bevat ook geen theeblaadjes. Dit zorgt ervoor dat kruidenthee altijd licht van kleur is en weinig tot geen theïne bevat.
-> Ideale watertemperatuur: 100* Celsius
-> Hoeveelheid cafeïne per kop: geen
-> Trektijd: 4 minuten

Er zijn buiten deze 5 theesoorten nog een hele hoop variaties mogelijk. Het is super om de gasten meerdere opties te geven om uit te kiezen.

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Trendrapport 2024 – Trend: Vrouwen aan de top in de Foodservice

TIPPR brengt jaarlijks een trendrapport uit, samengesteld uit de rijke data van het grootste online horecaplatform. Deze trends worden gedeeld om de markt inzicht te geven en te helpen anticiperen op toekomstige behoeften van gasten.

Michelin sterren 2024: Frankrijk

Drie MICHELIN sterren La Table du Castellet, chef Fabien Ferre & Le Gabriel La Reserve Paris , chef Jerome Banctel
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg