Houtskool wordt gebruik om te barbecueën en te grillen. De meest bekende vorm van houtskool is zwart. Nu bestaat er ook Binchotan: Japanse witte houtskool.
De grijswitte gloed komt door het mengel van as en zand waarmee het gedoofd wordt als het uit de oven komt. Dit type houtskool is eigenlijk heel zeldzaam. Nu wordt er vaak van Binchotan houtskool benoemd dat het langer en op hogere temperaturen aan blijft.
Download de TIPPR-app?
Bij houtskool wordt normaal gesproken hout in brand gestoken en gedoofd. Bij Binchotan draait het erom dat voor dit proces het hout eerst wordt uitgedroogd door boven een vuur te roken bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de houtskool compacter wordt en de temperatuur beter vast kan houden.
Wel is het lastiger om Binchotan aan te steken omdat de temperatuur hoger moet zijn om het aan te krijgen. De warmte van het vuur blijft wel langer vasthouden en het heeft een langere brandduur. Vuur kan hierdoor wel 3 tot 5 uur branden.
Als het vuur gedoofd is kan de houtskool daarna ook nog een paar uur warmte afgeven. De Binchotan heeft een hoog koolstof percentage en ondanks dat het vuur aanwakkert rookt het niet, het spettert niet en de temperatuur van het vuur blijft hetzelfde.
De Hanos heeft een interessante livestream gehouden met Thomas van de Weyer die alles vertelt over de Japanse grill technieken. Klik hier om de livestream terug te kijken.
Shichirin Grill
Binchotan gaat perfect in combinatie met de Japanse Shichirin Grill. Op deze grill wordt er met hoge temperaturen gegrild en daar is de Binchotan houtskool perfect voor. Perfect voor al jouw vlees, bijvoorbeeld Yakitori, op de barbecue om op hoge temperaturen te bereiden. Grillen maar!
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!