fbpx

Brioche of brood erbij?

Brioche is een veelzijdig en heerlijk Frans brood dat steeds vaker in de horeca wordt gebruikt. Op deze pagina kun je alles vinden wat je moet weten over brioche, waaronder de geschiedenis van dit populaire brood, hoe smaakt brioche en hoe je het zelf kunt maken. Of je nu een fan bent van brioche als ontbijt, als basis voor zoete lekkernijen of gewoon als luxe brood, hier vind je alle informatie die je nodig hebt.”

In Amsterdam kun je zelfs een Briocherie bezoeken die gespecialiseerd is in dit brood, genaamd Brioche.Amsterdam.

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?



Geschiedenis van Brioche

Brioche is oorspronkelijk een Frans luxe brood uit de regio Vendée in het westen van Frankrijk en werd voor het eerst gebakken in de 16e eeuw. Hoewel het destijds vooral populair was onder rijke burgers, is het tegenwoordig een bekend en geliefd brood over de hele wereld.

Brioche is een zacht, lichtzoet Frans luxe brood dat gemaakt wordt van bloem, eieren, boter, suiker en gist. Het heeft een rijke, delicate textuur en een licht gouden kleur. Dit veelzijdige brood wordt traditioneel geserveerd als ontbijtbroodje of als basis voor zoete lekkernijen, zoals briochebroodpudding of briochebroodjes gevuld met chocolade of fruit.

Dankzij de rijke ingrediënten en de delicate textuur is brioche iets duurder en luxer dan gewoon brood, maar de smaak en textuur maken het de extra kosten meer dan waard.

Brioche in een winkelruit

Hoe smaak Brioche?

De smaak van een brioche heeft een zachte en luchtige textuur. Het is een rijke, boterachtige smaak met een lichte zoetheid. Het deeg wordt gemaakt van bloem, eieren, boter, suiker en gist, waardoor het een zachte, smeltende textuur krijgt en een subtiele aroma van vanille. Het glanzende oppervlak geeft het brood een mooie uitstraling.

Vanwege de heerlijke smaak en textuur is brioche een veelzijdig brood dat zowel als eenvoudig ontbijtbrood gegeten kan worden als basis kan dienen voor decadente desserts en gebakjes. In de horeca wordt brioche vaak gebruikt als een luxer alternatief voor gewoon brood aangeboden.

Brioche maken

Het maken van brioche vereist enige ervaring in het bakken van brood, maar met geduld en oefening is het zeker haalbaar. Hier is een algemeen recept voor het maken van een basis brioche:

Ingrediënten:

  • 500g bloem
  • 50g suiker
  • 10g zout
  • 10g instant gist
  • 5 eieren
  • 200g ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 100 ml melk
Het breken van een brioche brood

Bereiding van Brioche

  • Meng de bloem, suiker, zout en instant gist in een grote mengkom.
  • Voeg de eieren en melk toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad of in een keukenmachine gedurende 10-15 minuten, of totdat het deeg soepel en elastisch is.
  • Voeg de boter toe en kneed het deeg nogmaals gedurende 10-15 minuten, of totdat de boter volledig is opgenomen en het deeg zacht en glanzend is.
  • Doe het deeg in een licht ingevette kom en dek af met plasticfolie of een vochtige handdoek. Laat het deeg op een warme plek rijzen gedurende 1-2 uur, of totdat het volume verdubbeld is.
  • Kneed het deeg kort door om de lucht eruit te halen en verdeel het in kleine bollen of broodjes van gewenste grootte.
  • Plaats de bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze opnieuw rijzen gedurende 30-45 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrijk de bollen met losgeklopt ei en bak ze gedurende 15-20 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.

Zodra de brioche is afgekoeld, is het klaar om te serveren en te genieten.

Franse bakkerij
Franse Bakkerij

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg