Officieel loopt het oesterseizoen van september tot en met april en daarom nog ene paar dagen de tijd op van de oesters te genieten. Wist je dat je de Gillardeau-oester kan herkennen aan de letter ‘G’ die gegraveerd is in de oesterschelp (om namaak te voorkomen)?
Zoals wij zeggen een mooie manier van Neuro Horeca, vertel het je gasten en ze zullen zeker verrast zijn. Ze betalen er niet voor niks iets extra voor een Gillardeau-oester.
Download de TIPPR-app?
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Een oester bereiden is nog een vak apart. Het is dan ook belangrijk dat je goed medewerkers weten wat wel en niet de juiste manieren zijn om de cadeautjes uit de zee te openen. Niet alle oesters zijn hetzelfde en ze hebben een gebruiksaanwijzing. Vandaar een paar oesterfeitjes op een rij voor de feestmomenten:
- Zorg ervoor dat je goed weet van welke visboer je oesters komen om er zeker van te zijn dat de oesters vers en goed gekoeld zijn.
- Er zijn veel verschillende soorten oesters met uiteenlopende smaken. Experimenteer met verschillende soorten en wissel deze ook eens af op je menukaart.
- Serveer de oesters in ijs om ze zo vers mogelijk te houden.
- Oesters openmaken kan nog een gevaarlijk werkje zijn. Zorg ervoor dat je een handschoentje gebruikt om de schelp te openen. Het liefst een speciaal oesterhandschoentje.
- Gebruik een speciaal oestermes om de oester te openen. Dit maakt het openen een stuk gemakkelijker.
- Open de oester vlak voordat je hem serveert, zo houdt je de inhoud zo vers mogelijk.
- Gooi het sap van de oester niet weg. Het sap is onderdeel van de beleving van het eten van de oester.
Wist je dat je de verschillende soorten oester ook heel goed kan combineren met andere dranken? Zo is het leuk om je gasten eens te verrassen met verschillende soorten drankjes per oester. Je kunt hiermee eindeloos variëren. Hieronder een paar heerlijke combinaties:
- Gillardeau met een droge mousserende wijn zoals cava of prosecco
- Prat-ar-Coum met een IPA (Indian Pale Ale) bier
- Utah Beach met cider
- Platte oesters met oude jenever, korenwijn of tequilla
- Tarbouriech met witte wijn
Dress up your oyster?
• Fresh but spicy: De uitspraak ‘less is more’ gaat zeker op voor de oester. Behoudt de ultieme smaak van de oester door enkel een beetje citroensap toe te voegen. Om het een beetje pittiger te maken is een scheutje tabasco perfect.
• Classic style: Een klassieker wat betreft oesterdressing is de rode-wijnazijn met sjalotjes. Meng drie eetlepels rode-wijnazijn met een fijngesneden sjalotje. Serveer de dressing op een apart klein schaaltje met een lepeltje naast de oesters, zo kunnen gasten zelf de hoeveelheid doseren.
• Asian style: Een lekkere Aziatische dressing is eentje van soyasaus. Meng drie eetlepels soyasaus met limoensap en wat gehakte bosuitjes. Door hier nog wat Spaanse peper en fijngehakte gember aan toe te voegen maak je de dressing helemaal af.
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!