fbpx

Speel jij al in op de foodtrends?

Het nieuwe jaar is alweer een tijdje begonnen. Dit betekent dat mensen druk bezig zijn met het werken aan hun goede voornemens.

Naast voornemens als sporten en stoppen met roken, gaan mensen minder vlees eten of stoppen ze volledig met dierlijke producten eten. Deze mensen worden vaak omschreven als flexitariërs en vegans.

Dit artikel verder lezen in de app?



Flexitariërs en vegans?

Aangezien de consumptie van dierlijke producten in onze eetcultuur zit, vinden veel mensen het moeilijk om vlees helemaal te laten staan. Hierdoor is de term flexitariër ontstaan. Het zijn mensen die zich bewust zijn van het feit dat het eten van vlees negatieve effecten kan hebben op het lichaam, dieren en het milieu. Toch vinden zijn het moeilijk om vega(n) te worden. Veganisten daarentegen consumeren helemaal geen dierlijke producten en dragen soms zelfs geen leer.

Deze foodtrends zijn kansen om als horecaondernemer op in te spelen

Hoe ontstaan deze foodtrends?

We hebben hieronder drie beweegredenen van consumenten op een rijtje gezet:

  • Het milieu: Dierlijke producten hebben een grote impact op het milieu. Dit komt door het verbruik van grond, water, de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van chemicaliën.
  • Voor de dieren: Elk jaar worden er 10 miljard dieren geslacht voor consumptie. Veel van deze dieren worden gehouden in kleine hokken, zonder daglicht.
  • Voor het lichaam: Er zijn veel mensen die geen dierlijke producten consumeren voor hun eigen gezondheid. Voor hen is het belangrijk dat je een gerecht serveert met gezonde en vlees vervangende stoffen. In groenten en fruit zitten bijvoorbeeld veel fytochemicaliën die ziektes bestrijden. Deze stoffen geven daarnaast een mooie kleur aan het eten en zorgen ervoor dat jouw gast voedingstoffen binnenkrijgt.

Hoe speel je in op de foodtrends?

Vrijwel elk restaurant biedt vandaag de dag vegan en vegetarische gerechten aan op het menu. Daarnaast kun je je goed onderscheiden van anderen door in te spelen op de foodtrends. Een voorbeeld daarvan is Vegish; een winkel die binnenkort wordt geopend in Amsterdam, met een breed assortiment vegan en vegetarische producten.

Wil je meegaan met de trend? Zorg dan dat ook jij binnenkort verschillende vegan en vega gerechten op je menu hebt staan. Belangrijk is om deze gerechten niet apart op de kaart te zetten of te benoemen. Dit kan namelijk averechts werken, omdat er dan onderscheid wordt gemaakt tussen de gerechten en mensen bijvoorbeeld gaan denken dat ze minder goed smaken.

Je kunt er allereerst voor kiezen om een ruime hoeveelheid groentegerechten op het menu te plaatsen. Daarnaast kun je je verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van vis- en vleesvervangers. We noemen een aantal voorbeelden:

Champignons
De structuur van champignons lijkt op dat van vlees. Champignons worden daarom vaak gebruikt om vlees te vervangen in bijvoorbeeld een burger of bitterballen.

Kikkererwten
Kikkererwten zitten boordevol ijzer, eiwitten en B-vitamines. Deze voedingsstoffen zitten ook in vlees en zijn daarom goede vis- en vleesvervangers.

Seitan
Seitan komt uit Japan en is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Het wordt gemaakt door deeg steeds uit te spoelen, waardoor het tarwe-eiwit achterblijft.

Vegan en vega is voordelig voor de horecaondernemer

Buiten het feit om dat veel gerechten die dierlijke producten bevatten makkelijk kunnen worden vervangen door plantaardige producten, is dit ook voordelig voor horecaondernemers. Plantaardige producten zijn namelijk goedkoper dan vis- en vleesproducten.

Kortom: je hoeft veganisten al lang niet meer een bordje salade aan te bieden als hij of zij komt eten. Er zijn talloze vegan en vegetarische opties. Daarnaast kan het erg voordelig zijn om als horecaondernemer in te spelen op deze foodtrends.

Wil je meer weten? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

TOPPR van Maart:  Lonneke Otten-Aalbers – Horecalegioen

De TOPPR van de maand maart is backoffice medewerker Lonneke Otten-Aalbers. Met hart en ziel werkt ze voor het Horecalegioen. Een overkoepelende organisatie in...

Cocktails voor iedere smaak

The Flavourselection Kom direct in contact   https://flavourselection.nl/brochure-herfst-winter-2023   info@maxxium.nl  
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg