fbpx

Michelin sterren 2024: België & Luxemburg

Michelin sterren 2024: België & Luxemburg heeft op maandag 26 februari de spotlight gezet op de culinaire chefs van de regio door de nieuwste MICHELIN-sterren, Groene Sterren en Bib Gourmand-restaurants uit te reiken. In de locatie ‘A Room With a ZOO‘ in Antwerpen werden twee restaurants bekroond met twee MICHELIN-sterren, negen verdienden hun eerste ster, en één restaurant werd geëerd met een Groene Ster. De actuele lijst voor 2024 telt 792 restaurants in België en Luxemburg, inclusief 153 sterrenrestaurants en 131 Bib Gourmand-restaurants, die allemaal de rijke en diverse culinaire scene van deze landen vertegenwoordigen.

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?Gwendal Poullennec, de Internationale Directeur van de MICHELIN Gidsen, verklaarde: “Het jaar 2024 markeert opnieuw een toppunt voor de MICHELIN Gids in België en Luxemburg. Met de introductie van 11 nieuwe sterrenrestaurants zien we een voortzetting van de opwaartse trend in gastronomie, die de innovatieve culinaire verbeeldingskracht vanchefs onderstreept.

De bekwaamheid waarmee chefs in België en Luxemburg de rijkdom van hun lokale terroir benadrukken, de voortreffelijkheid van lokale ingrediënten vieren, en in sommige gevallen, gedurfde culinaire combinaties verkennen, verstevigt de reputatie van beide landen als vooraanstaande culinaire bestemmingen.”

Twee restaurants met drie MICHELIN sterren

Zilte in Antwerpen en Boury in Roeselare staan garant voor de top van de Belgische gastronomie. Tim Boury en Viki Geunes, meesters in hun vak, hebben een unieke stijl die elk diner transformeert tot een memorabele ervaring, die elke reis rechtvaardigt. Ook dit jaar behouden beide chefs hun prestigieuze drie MICHELIN sterren.

Twee nieuwe restaurants twee MICHELIN sterren


Dit jaar verwelkomt de MICHELIN Gids voor België en Luxemburg twee nieuwe restaurants die twee MICHELIN sterren in ontvangst nemen. Sir Kwinten, gelegen in Sint-Kwintens-Lennik, maakte de sprong van een vroegere Bib Gourmand-erkenning naar het ontvangen van zijn eerste ster in 2020.

Onder leiding van chef Glenn Verhasselt en sommelier Yanick Dehandschutter blinkt dit team uit in vakmanschap. De balans tussen gerecht en drank brengt de eetervaring naar een hoger niveau. Chef Verhasselt is een meester in het bereiden van klassiekers zoals hazenrug harlekijn. Zijn sauzen zijn gewoonweg hemels! Hij geeft er een subtiele opfrissing aan, zonder de uitbundigheid van de smaken te provoceren.

Sommelier Dehandschutter weet op zijn beurt te verrassen met een uitgekiende selectie geuzes, wijnen uit het eigen wijndomein Dappersveld, en unieke wijnen uit onverwachte hoeken. Deze perfecte synergie maakt een bezoek meer dan de moeite waard.

Hof van Cleve – onder leiding van Floris Van Der Veken, markeert een spannend nieuw tijdperk. Na het stokje te hebben overgenomen van zijn mentor Peter Goossens, schrijft Van Der Veken een fris hoofdstuk in de roemrijke geschiedenis van het restaurant. De focus op topingrediënten, van prei tot tarbot, blijft ongewijzigd. De huisstijl is intact gebleven, met à la minute bereidingen en afgemeten toevoeging van smaakmakers. De ontwikkeling van een eigen identiteit van chef Van Der Veken is inspirerend om te volgen.

De MICHELIN Gids 2024 telt in totaal 23 restaurants met twee MICHELIN sterren.

MICHELIN ceremonie 2024 België & Luxemburg

9 restaurants worden voor het eerst bekroond met een MICHELIN ster

België en Luxemburg zijn landen die dicht bezaaid zijn met sterren. Dat is dit jaar meer dan ooit van toepassing. Onder de 9 nieuwe MICHELIN sterren vinden we enkele oude bekenden terug. Christophe Hardiquest heeft met Menssa in Sint- Pieters-Woluwe een nieuwe route genomen, waar hij nog meer op zijn terroir en de natuur focust.

Benoît Neusy heeft zich met l’Impératif d’Éole dan weer op een prachtig wijndomein gesetteld om zijn veelzijdige finesse te laten spreken.

Julien Malaisse heeft met Pré de chez vous zijn lokale visie weten te verfijnen. Bij La Roseraie in Modave heeft Marie Trignon het stokje overgenomen van haar vader en diens klassiek vakmanschap aangevuld met fijngevoelige creativiteit.

Een persoonlijke aanpak van de klassieke keuken typeert eveneens Tommy Bocklandt van Pont neuf in Antwerpen en Davy Devlieghere van Julien in Lovendegem. Voor een fijne mix tussen werelds en lokaal moet je bij Maurice Huynen van Hoeve De Bies in Voeren zijn, terwijl Nils Proost de seizoenen tot leven brengt met zijn intrigerende aanpak van duurzaamheid bij Neon in Lier.

Bij Apdikt in het Luxemburgse Steinfort tekent Mathieu Van Wetteren dan weer voor straight-to-the-point creativiteit.

De MICHELIN Gids 2024 telt in totaal 128 restaurants met een MICHELIN ster.

Een nieuwe Groene MICHELIN ster voor restaurant Neon

De Groene MICHELIN ster onderscheidt restaurants voor hun filosofie en bijzondere inzet voor een duurzamere gastronomie. Dit jaar wordt 1 restaurant aan deze selectie toegevoegd, die ondertussen 12 restaurants telt: Neon in Lier. Het eerbetoon aan grond, bos, land en zee dat Nils Proost dagelijks etaleert, getuigt van een eigen state of mind. Dat vertaalt zich onder meer in het gebruik van producten uit de korte keten, een zero-waste manier van werken en partnerschappen met lokale ambachtsmensen voor het interieur. Neon is een voorbeeld.

MICHELIN Awards

De MICHELIN Gids zet zich in voor de erkenning van de diversiteit van degenen die bijdragen aan onvergetelijke eetervaringen en voor de bevordering van jong talent door middel van Awards.
Julien Malaisse van Pré de chez vous in Bouge sleept de prijs van Jonge Chef van het Jaar, aangeboden door San Pellegrino, in de wacht. De manier waarop hij lokale ambachtsmensen laat schitteren doorheen zijn originele keuken, sprong meteen in het oog bij onze inspecteurs. Hij respecteert herkenbare smaken, maar treedt ook graag buiten de gebaande paden.

Die omschrijving past eveneens bij Mathieu Vanneste, onze Sommelier van het Jaar, een prijs aangeboden door Ruffus. De sommelier van Boury in Roeselare valt op door zijn buitengewone wijnkennis en zijn persoonlijkheid. Hij aarzelt niet om minder bekende wijndomeinen naar voor te brengen, of bijvoorbeeld bier te serveren bij het dessert.

MICHELIN ceremonie 2024 België & Luxemburg de winnaars

15 nieuwe restaurants behalen een Bib Gourmand

De Bib Gourmand selectie telt dit jaar 131 restaurants, waaronder 15 nieuwe adressen. Deze onderscheiding is traditiegetrouw een garantie voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Opvallend dit jaar is dat Brussel maar liefst 6 nieuwe Bib Gourmand restaurants telt, waaronder Kline (Brussel) met zijn originele creaties en de Zuid-Japanse finesse van Yoka Tomo (Schaarbeek).

In Wallonië vindt je onder de 6 nieuwe adressen zowel de Italiaanse fraîcheur van Mona Lisa (Yvoir) als de traditionele power van Le Confessionnal (Dinant). De 3 nieuwkomers in Vlaanderen zetten dan weer in op een laidback aanpak van sterke smaken, zoals bij het wereldse Onslow (Brugge).

De MICHELIN Gids België en Luxemburg 2023

Geselecteerde restaurants: 816

Michelin begon in 1900 met het kosteloos uitgeven van gidsen voor chauffeurs. Rond 1926 werd de eerste gids uitgeven met voor iedereen die onderweg was. Daarom de waardering zoals hieronder vermeld, gericht op de chauffeurs:

***                Unieke keuken. De reis waard! – 2

**                  Uitzonderlijke keuken. Een omweg waard! – 23 (waarvan 2 nieuw)

*                      Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard! – 128 (waarvan 9 nieuw)

Groenester      Gastronomie en duurzaamheid – 12 (waarvan 1 nieuw)

Bib Gourmand De beste prijs-kwaliteitverhoudingen – 131 (waarvan 15 nieuw)

*** Drie sterren in België

Antwerpen                             Zilte

Roeselare                               Boury  

** Twee sterren in België & Luxemburg

Regio Brussel

Brussel                                    Bozar Restaurant (nieuw)

Ukkel                                      Le Chalet de la Forêt

Brussel                                    La Villa Lorraine by Yves Mattagne 

Anderlecht                              La Paix 

Regio Vlaanderen

Antwerpen                             Hertog Jan at Botanic 

Antwerpen                             The Jane

Averbode                               Colette – De Vijvers 

Beveren-Leie                          Castor 

Duffel                                    Nuance 

Gent                                      Vrijmoed

Izegem                                  La Durée 

Knokke-Heist                          Bartholomeus 

Kruishoutem                        Hof van Cleve- N 

Lommel                                  Cuchara 

Neerharen                              Ralf Berendsen 

Opglabbeek                            Slagmolen

Sint-Kruis                               De Jonkman 

Sint-Kwintens-Lennik           Sir Kwinten – N 

Regio Wallonië

Arbre                                      L’Eau Vive 

Baudour                                  d’Eugénie à Emilie 

Liernu                                     L’Air du Temps

Our                                         La Table de Maxime 

Luxemburg

Oetrange              Ma langue sourit 

* Één ster in België & Luxemburg NIEUW

Regio Brussel

St-P.-Woluwe                         Menssa – N


Regio Vlaanderen

Antwerpen                           Pont neuf N

Lier                               Neon N

Lovendegem                         Julien N             

Sint-Martens-Voeren           Hoeve De Bies N

Regio Wallonië

Bouge                                Pré de chez vous N

Modave                                La Roseraie N

Quévy-le-Grand                    La Roseraie N d’Hamois

Quévy-le-Grand                    l’Impératif d’Éole N

Luxemburg

Steinfort                               Apdikt N 

Voor een totaal overzicht van alle nieuwe restaurants in België en Luxemburg, klik hier

Stars @ Michelin 2023 België & Luxemburg

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Een verrassende Maaza Colada!

Maaza Laat de zomerse vibes in jouw zaak stralen met de verrukkelijke Mango Colada, gemaakt met de heerlijke Maaza Mango. Maaza gebruikt enkel de allerbeste...

De Rijping van Oude Kaas in de Horeca

Kaasrijping, of affinage, is een essentieel proces waarbij kaas onder specifieke condities rijpt om zijn smaak, textuur en aroma te ontwikkelen. Dit proces varieert...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg