fbpx

Michelin sterren 2024: Frankrijk

In 2024 heeft Frankrijk 62 nieuwe MICHELIN-sterrenrestaurants mogen verwelkomen, een uitstekend jaar waarin La Table du Castellet, geleid door Fabien Ferré (35), drie sterren in de wacht sleepte. Daarnaast zijn ongeveer dertig restaurants geleid door restauranthouders jonger dan 40 jaar bekroond met hun eerste ster.

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?#MICHELINSTAR24 – #GUIDEMICHELINFR

La Table du Castellet en Le Gabriel – La Réserve Paris hebben de culinaire wereldtop bereikt met drie MICHELIN-sterren. Acht nieuwe restaurants hebben twee sterren ontvangen, en 52 restaurants verspreid over heel Frankrijk hebben hun eerste ster gekregen; meer dan dertig daarvan staan onder leiding van restauranthouders jonger dan 40 jaar. De Groene MICHELIN-ster belicht de duurzame inzet van negen nieuwe etablissementen, wat de Franse leiderschapspositie op het gebied van milieuvriendelijke gastronomie bevestigt.

Meer jonge chefs scoren eerste MICHELIN-ster

Michelin presenteerde de restaurantselectie van 2024 voor de MICHELIN Gids Frankrijk. De nieuwe selectie is onthuld vanuit de regio Centre – Val de Loire tijdens een ceremonie in het Palais des Congrès de Tours.

De jaargang 2024 telt:

 • 2 nieuwe drie-sterrenrestaurants
 • 8 nieuwe twee-sterrenrestaurants
 • 52 nieuwe een-sterrenrestaurants
 • 9 nieuwe Groene Sterrenrestaurants.

In totaal beveelt de MICHELIN Gids 639 sterrenrestaurants aan – 30 met drie sterren, 75 met twee sterren, en 534 met één ster – verspreid over heel Frankrijk.

“De inspecteurs van de MICHELIN Gids hebben vele sterren toegekend aan huizen die voor het eerst hun deuren openden in 2023, vaak geleid door jonge ondernemers.

Dit is geen gebaar van de MICHELIN Gids naar deze opkomende generatie, maar erkenning van onmiskenbaar talent, uitgeoefend door gemengde, gepassioneerde teams die hun regio’s en de agrarische wereld vertegenwoordigen, waarvan ze de producten verheerlijken.

35-jarige chef behaalt drie MICHELIN-sterren

De jeugdigheid van de chefs in de jaargang 2024 wordt ook belichaamd aan de top van de ranglijst door de energieke Fabien Ferré bij La Table du Castellet, die op 35-jarige leeftijd drie MICHELIN-sterren behaalt, de hoogste onderscheiding die ook collectief werd toegekend aan Gabriel, geleid door Jérôme Banctel en zijn team.

Drie MICHELIN sterren: La Table du Castellet, chef Fabien Ferre & Le Gabriel La Reserve Paris, chef Jerome Banctel

Drie MICHELIN Sterren voor Twee Unieke Restaurants

Bij La Table du Castellet (Le Castellet) maakt chef Fabien Ferré, die het stokje overnam van zijn mentor Christophe Bacquié, een schitterende heropening. Nu alleen aan het roer van dit etablissement, presenteert hij zijn eigen culinaire visie en behaalt direct, op slechts 35-jarige leeftijd, drie MICHELIN-sterren.

Hij wordt daarmee de jongste Franse chef in deze categorie. Op de borden worden de Provence en haar maritieme en plantaardige bodem gevierd met creatieve gerechten die perfect zijn uitgevoerd en verrijkt met sauzen, sappen en emulsies die geconcentreerd, diep en pittig zijn – zoals deze koraalfluwelen met aardbeienvinaigrette die een heerlijke langoustine met rabarber benadrukt.

Drie MICHELIN sterren: La Table du Castellet (Le Castellet) met chef Fabien Ferré en zijn sterren team
Drie MICHELIN sterren: La Table du Castellet (Le Castellet) met chef Fabien Ferré en zijn sterren team

De desserts, gemaakt door banketbakker François Luciano, wedijveren qua frisheid en lichtheid en zijn onderdeel van een zeer uitgesproken seizoensbenadering. Ze worden voorafgegaan door een indrukwekkende selectie kazen waar gasten worden uitgenodigd om te verkennen in een unieke kaaskelder.

In het elegante en luxe decor van het hotel La Réserve (Parijs 8ste), bereikt Le Gabriel – La Réserve Paris een nieuw niveau van excellentie en bereikt de hoogste trede van het podium. Chef Jérôme Banctel, afkomstig uit Rennes en met ervaring in de grootste Parijse huizen, presenteert een zeer persoonlijke keuken. Schommelend tussen de smaken van zijn geboortestreek Bretagne en die verzameld tijdens zijn vele reizen, zijn de gerechten scherp, precies en vaak avontuurlijk.

Tijdens het diner, of het nu gaat om het menu Virée – een gastronomisch eerbetoon aan de regio van de chef – of het menu Périple – waarin buitenlandse keukens, met name Turkse en Aziatische, samenkomen – onthult Jérôme Banctel zijn talenten als kosmopolitische alchemist door te jongleren met zuurheid, jodium, specerijen en kruiden zoals in dit gerecht van kreeft gekookt op binchotan, amandelpraliné en perzik met verbena.

Een restaurant dat fijnproevers uitnodigt om terug te komen en de verschillende facetten van een gemengde keuken te ontdekken en dat tijdens de lunch een 4-gangenmenu biedt met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. In het seizoen wacht een prachtig jachtmenu op liefhebbers van wilde eend, houtduif en haas à la royale.

30 Restaurants Met Drie Sterren

Drie MICHELIN sterren
Twee MICHELIN sterren

8 nieuw restaurants met twee MICHELIN Sterren

In Parijs onderscheiden de inspecteurs van de MICHELIN Gids 3 nieuwe restaurants wiens culinaire progressie hen heeft geïmponeerd.

Chef Frédéric Anton en zijn uitvoerend chef Kevin Garcia van restaurant Jules Verne
Chef Frédéric Anton en zijn uitvoerend chef Kevin Garcia van restaurant Jules Verne

Bij Jules Verne behalen chef Frédéric Anton en zijn uitvoerend chef Kevin Garcia voor het eerst twee MICHELIN-sterren voor dit legendarische restaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren. Met hun uitzonderlijke culinaire aanbod, ervaren als een “smaakvolle dialoog met de IJzeren Dame”, transformeren zij het beroemdste monument van Parijs in een bastion van zowel culturele als gastronomische excellentie.

In het 8ste arrondissement bevestigt Martino Ruggieri zijn opmars door voor zijn Maison Ruggieri, slechts een jaar na het behalen van een eerste ster, een tweede onderscheiding te ontvangen. Geserveerd in een intieme en elegante setting, volgen de gerechten elkaar op en presenteren een verfijnde en delicate keuken, met opmerkelijke sauzen en soms zeer gedurfde combinaties.

Niet ver daarvandaan voegt L’Orangerie, geleid door chef Alan Taudon, een nieuwe ster toe aan het verbluffende gastronomische aanbod aangeboden bij Four Seasons George V. De creaties van chef Taudon, die de voorkeur geven aan groenten evenals zee- en zuivelproducten, tonen een opmerkelijke balans zonder in te boeten aan de heerlijkheid van de gerechten – zoals deze prachtige aardappeltaart met comté en truffels of de essentiële zee-egelkastanje met eigeelbolletjes.

In de regio markeert La Maison Benoît Vidal een zeer succesvolle verhuizing van Val-d’Isère naar Annecy, om direct haar Twee MICHELIN-sterren te bevestigen. In deze nieuwe omgeving blijft de chef trouw aan zijn wens om “materie in emotie te transformeren” en het “verbindende element tussen mensen en natuur” te versterken. Een ambitie die hij gastronomisch vertaalt door middel van verfijnde, poëtische creaties die geworteld zijn in zijn gekozen Savoyaardse terroir.

Enkele valleien verderop, in een luxueuze residentie in Courchevel, verhoogt Sylvestre Wahid – Les Grandes Alpes – het niveau van deze ultra-exclusieve eetgelegenheid nog meer. Vanuit de keuken die open is naar de eetzaal, bedenken Sylvestre Wahid en zijn team een op maat gemaakte gastronomische ervaring, gericht op de allerhoogste kwaliteitsproducten. De signatuurgerechten van de chef worden prachtig opnieuw geïnterpreteerd en omvatten soms verwijzingen naar de Pakistaanse keuken.

In Bonnieux, met Le Mas Les Eydins, hebben Christophe en Alexandra Bacquié een vriendelijk gastronomisch huis tot leven gewekt, genesteld in het hart van een prachtige boerderij in de Luberon, omgeven door wijngaarden en olijfbomen. Op de borden blijft Christophe Bacquié zijn liefde voor de Provençaalse keuken bezingen, waaraan hij niet aarzelt subtiele Corsicaanse noten toe te voegen. De creaties, die sommige iconische gerechten aanvullen die de chef graag blijft aanbieden, zijn verfijnd en to the point. Soms worden ze vergezeld door verwijzingen naar een meer bourgeois keuken, perfect in lijn met de zeer gastvrije sfeer van de plek.

Verder naar het zuiden, in Monaco, vindt Les Ambassadeurs by Christophe Cussac, dat net opnieuw is geopend in het hart van het Métropole hotel, ook zijn Twee MICHELIN-sterren terug. Christophe Cussac, voormalig luitenant van Joël Robuchon, navigeert met flair tussen klassieke stijl en modernere voorstellen. Elke keer zijn de borden precies, leesbaar en bijzonder harmonieus – zoals deze langoustines met bonen in tempura en Maltese saus.

Tot slot, aan het andere geografische uiteinde, voegt Ronan Kervarrec een tweede ster toe aan zijn gelijknamige restaurant, gelegen in Saint-Grégoire. Deze van oorsprong Bretonse chef, die in 2021 terugkeerde naar zijn geboortestreek na een schitterende carrière in Saint-Emilion en aan de Côte d’Azur, viert de essentie van de Bretonse culinaire identiteit met zeer smaakvolle creaties.

Met deze 8 nieuwe zaken beveelt de MICHELIN Gids Frankrijk 2024, 75 restaurants aan met twee sterren.

Één MICHELIN sterren Frankrijk
Één MICHELIN sterren

52 Nieuwe Restaurants Ontvangen Eerste MICHELIN Ster

Ook dit jaar is de MICHELIN Gids inFrankrijk opzoek gegaan naar culinair talent. De bruisende gastronomie bevindt zich zowel in steden als op het platteland van Frankrijk, 52 nieuwe restaurants hebben een eerste MICHELIN Ster gekregen – of teruggekregen. Onder deze 52 restaurants zijn er 23 nieuwkomers die voor het eerst hun deuren hebben geopend in het jaar 2023 en die direct door de selectieteams zijn geprezen voor de kwaliteit en consistentie van hun dienstverlening. Velen zijn ook gevestigd in kleine dorpen.

“95 MICHELIN-sterrestaurants in Parijs.”

Parijs versterkt met 12 nieuwe onderscheiden restaurants en een totaal van 95 Eén Ster restaurants zijn positie als top gastronomische bestemming in Frankrijk. Onder de opmerkelijke nieuwe aanwinsten waren de inspecteurs onder de indruk van l’Espadon, het nieuwe restaurant van het Ritz hotel, geleid door chef-kok Eugénie Béziat. In dit legendarische paleis, waar Auguste Escoffier ooit de klassieke codes van de Franse gastronomische keuken vastlegde, brengt Eugénie Béziat met flair een heerlijke vernieuwing met subtiele Afrikaanse referenties.

Vinci - Centre International de Congres - Locatie MICHELIN sterren uitreiking Frankrijk 2024
Vinci – Centre International de Congres

Niet ver daarvandaan trekt Onor, het nieuwe sociaal en gastronomisch geëngageerde project van chef Thierry Marx, de aandacht met de kwaliteit van zijn bereidingen; net als Hémicycle, aan de overkant van de Seine, geleid door het Italiaanse koppel Flavio Lucarini en Aurora Storari. De smaken en tradities van Japan worden ook trots vertegenwoordigd bij Sushi Yoshinaga of bij Chakaiseiki Akiyoshi. In de eerste wordt de sushi-ervaring aan de bar naar hoogtepunten van verfijning, uitmuntendheid en nuances gebracht, terwijl in de tweede de bijzondere traditie van cha-kaiseki wordt gevierd.

In de regio, naast nieuw gepromoveerde restaurants geleid door bekende chefs – zoals Calice in Béziers; Le Champ des Lunes in Lauris; Le Feuillée – Le Couvent des Minimes in Mane – illustreert de Een Ster selectie ook de opkomst van een nieuwe, zeer getalenteerde garde. Volledig in lijn met de identiteit en geschiedenis van de restaurateurs die ze leiden, zijn deze onafhankelijke tafels vaak ware levensprojecten.

Geworteld in hun regio en verbonden met een rijk lokaal ecosysteem, worden ze unieke en onderscheidende plekken, evenals ware ambassades van hun territorium. Zo hebben Florencia Montes en Lorenzo Ragni, na elkaar ontmoet te hebben in de keukens van Mirazur, besloten hun eigen restaurant ONICE in Nice te openen. Ze bieden een keuken aan met vier handen, gericht op mediterrane producten en verrijkt met Argentijnse en Italiaanse nuances – duidelijke knipoogjes naar hun respectievelijke afkomsten.

Michelin schild 2024 Frankrijk

In Saint-Omer, in Pas-de-Calais, bereidt de voormalige Top Chef Camille Delcroix gerechten vanuit de keukens van Bacôve die zijn lokale terroir vieren, terwijl hij zich strikt aan de seizoenen houdt. Dezelfde dynamiek is te vinden bij L’AinTimiste, een restaurant van chef Jérôme Busset gelegen in Poncin, een klein middeleeuws dorp op de grens van Bugey en Revermont, of bij L’Auberge du XIIème siècle in Saché, een restaurant dat tot nu toe onderscheiden was met een Bib Gourmand en waar chef Kevin Gardien hulde brengt aan de beste producten uit de Loire en Touraine.

In de Dordogne, in het kleine dorp Saint-Léon-sur-Vézère, maken de Nieuw-Zeelandse chef-kok Nick Honeyman, zijn Duits geboren vrouw Sina en hun internationale team op briljante wijze hun eigen interpretatie van de Périgord-terroir, die ze op een moderne en ongecompliceerde manier presenteren in Le Petit Léon.

In Chamarlenc, in Le Puy-en-Velay, bieden chef-kok Yoan Delorme en zijn partner Célia Baudelier, de restaurantmanager, die net dit etablissement hebben overgenomen, hun klanten hoogstaande gastronomische ervaringen tegen zeer redelijke prijzen: de unieke menu’s variëren van ongeveer dertig euro voor een lunch tot ongeveer zestig euro voor een diner (voor een 8-gangen menu).

Jérôme Gourmelen, voorheen souschef en chef-patissier van het restaurant, heeft onlangs de leiding over de keuken overgenomen bij Ar Men Du in Névez, in Finistère, en heeft een MICHELIN Ster behaald.

In Lorient heeft Julien Corderoch, na zijn opleiding bij grote namen in de regio, in 2018 het etablissement waar hij leerde overgenomen. Nu genaamd Louise, ter ere van zijn grootmoeder uit Port Navallo, creëert de chef daar een ontroerende keuken, geworteld in zijn Bretonse terroir en vol familieverwijzingen.

In Hauteluce, een klein dorpje in Beaufortain, hebben Benoit Goulard – die alleen in de keuken staat – en Hélène Fleury – die alleen de zaal runt – in 2018 een oude herberg overgenomen om Mont Blanc Restaurant & Goûter te creëren. Zeer betrokken bij vele lokale producenten, bieden ze een uniek menu en een verleidelijke theetijdformule vanaf 16:00 uur. Ten slotte, in Villeneuve-le-Comte, in Seine-et-Marne, heeft Nicolas Tissier zojuist het roer overgenomen van het familiebedrijf – La Vieille Auberge – en biedt nu een modern verrassingsmenu aan, gericht op zeer mooie producten.

De MICHELIN Gids Frankrijk telt nu 534 restaurants met een MICHELIN Ster.

Groene MICHELIN ster Frankrijk 2024
Groene MICHELIN ster

9 Restaurants Krijgen Groene MICHELIN Ster

Voor het vijfde opeenvolgende jaar promoot de Groene MICHELIN Ster initiatieven van restaurants die zich volledig inzetten voor een duurzamere gastronomie.

Negen nieuwe restaurants uit de selectie zijn nieuw onderscheiden met de Groene MICHELIN Ster:

 1. La Cour de Rémi *, Bib Gourmand in Bermicourt
 2. Le Domaine du Châtelard in Dirac
 3. Les Jardiniers in Ligré
 4. La Bastide de Moustiers * in Moustiers-Sainte-Marie
 5. L’Art de Vivre in Narbonne
 6. Bellefeuille * – Saint James Paris in Parijs 16e
 7. La Galinette * in Perpignan
 8. En Pleine Nature * in Quint-Fonsegrives
 9. Le Saint Hilaire * in Saint-Hilaire-de-Brethmas

Met in totaal 94 onderscheiden restaurants blijft Frankrijk het land met de meeste Groene Sterren, een weerspiegeling van het vermogen van Franse restauranthouders om de toekomst van de gastronomie op een meer deugdzame manier te overdenken en inspirerende initiatieven te bedenken.

MICHELIN Gids Frankrijk 2024

 • 30 restaurants met Drie Sterren, waarvan 2 nieuw;
 • 75 restaurants met Twee Sterren, waarvan 8 nieuw;
 • 534 restaurants met Een Ster, waarvan 52 nieuw;
 • 94 restaurants met Groene Ster, waarvan 9 nieuw;
 • 392 Bib Gourmand restaurants, waarvan 56 nieuw.
Michelin Frankrijk alle sterrenchefs 2024
Sterren chefs MICHELIN 2024 Frankrijk

Nieuwe MICHELIN Sterren 2024 per Regio

Drie MICHELIN Sterren ***

 • Ile-de-France –Paris 8Le Gabriel – La Réserve Paris 
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Le Castellet (83)La Table du Castellet 

Twee MICHELIN Sterren **

 • Auvergne-Rhône-Alpes – Annecy (74) – Maison Benoît Vidal 
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Courchevel (73)Sylvestre Wahid – Les Grandes Alpes 
 • Bretagne – Saint-Grégoire (35) – Maison Ronan Kervarrec
 • Ile-de-France – Paris 7e Le Jules Verne 
 • Ile-de-France – Paris 8e Maison Ruggieri 
 • Ile-de-France – Paris 8eL’Orangerie 

Twee MICHELIN Sterren **

 • Auvergne-Rhône-Alpes – Châtel-Guyon (63) – L’Impulsif
 • Auvergne-Rhône-Alpes – La Clusaz (74) – Le Cin5 – Au Cœur du Village
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Courchevel (73) – Alpage
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Hauteluce (73) – Mont Blanc Restaurant & Goûter
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Lucinges (74) – L’Auberge de Lucinges
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Lyon (69) – L’Atelier des Augustins
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Lyon (69) – Burgundy by Matthieu
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Poncin (01) – AinTimiste
 • Auvergne-Rhône-Alpes – Le Puy-en-Velay (43) – Le Chamarlenc
 • Bourgogne-France-Comté – Port-Lesney (39) –Maison Rosella par Francesco Di Marzio
 • Bretagne – Lorient (56) Louise Bretagne Névez (29) – Ar Men Du
 • Centre-Val de Loire – Saché (37) Auberge du XIIème Siècle
 • Corse – Olmeto (2A) – La Verrière
 • Grand Est – Montenach (57) Le K
 • Hauts-de-France – Saint-Omer (62) – Bacôve
 • Hauts-de-France – Trosly-Loire (02) Auberge de la Grive
 • Ile-de-France – Paris 1er – Espadon
 • Ile-de-France – Paris 1er – Nhome
 • Ile-de-France – Paris 1er – Le Tout-Paris
 • Ile-de-France – Paris 2e – Sushi Yoshinaga
 • Ile-de-France – Paris 3e – Datil
 • Ile-de-France – Paris 7e – Hémicycle
 • Ile-de-France – Paris 8e – Galanga
 • Ile-de-France – Paris 8e – Maison Dubois
 • Ile-de-France – Paris 8e – Onor
 • Ile-de-France – Paris 11e – Géosmine
 • Ile-de-France – Paris 15e – Chakaiseiki Akiyoshi
 • Ile-de-France – Paris 16e – Blanc
 • Ile-de-France – Villeneuve-le-Comte (77) – La Vieille Auberge
 • Nouvelle Aquitaine – Altillac (19) – Cueillette
 • Nouvelle Aquitaine – Arès (33) – Nacre
 • Nouvelle Aquitaine – Saint-Léon-sur-Vézère (24) – Le Petit Léon
 • Occitanie – Bélesta (66) – La Coopérative – Domaine Riberach
 • Occitanie – Béziers (34) – Calice
 • Occitanie – Collias (30) – Château de Collias
 • Occitanie – Conques-en-Rouergue (12) – Émilie & Thomas – Moulin de Cambelong
 • Occitanie – Lavalette (31) – Auberge de la Forge
 • Occitanie – Rodez (12) – Restaurant Hervé Busset
 • Occitanie – Sabran (30) – Le Cèdre de Montcaud
 • Occitanie – Saint-Cyprien (66) – L’Almandin
 • Occitanie – Saint-Hilaire-de-Brethmas (30) – Le Saint Hilaire
 • Occitanie – Toulouse (31) – SEPT
 • Occitanie – Villeneuve-lès-Avignon (30) – Le Prieuré
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Calas-Cabriès (13) – La Bastide Bourrelly – Mathias Dandine
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Lauris (84)- Le Champ des Lunes
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Mandelieu-la-Napoule (06) – Bessem
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Mane (04) – Le Feuillée – Le Couvent des Minimes
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur -Nice (06) – ONICE
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Nice (06) – Racines – Bruno Cirino
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Le Puy-Sainte-Réparade (13) – La Table de l’Orangerie – Château de Fonscolombe
 • Provence-Alpes-Côte d’Azur – Saint-Tropez (83) – La Terrasse – Cheval Blanc St-Tropez

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Altijd perfect voorbereid met

Jordy’s Keuken Tijd- of kokstekort? Laat Jordy’s Keuken voor jou werken. Jordy’s Keuken biedt jou de broodnodige extra handjes voor in de keuken. Bidfood geeft...

Wij denken mee over wijn

Bidfood Altijd al de perfecte wijnkaart willen hebben? De wijnexperts van Bidfood staan graag voor je klaar. Voor elke horecazaak gaan ze graag de uitdagingen...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg