Het rundvlees: Je kan er super veel mee. Maar welk onderdeel hoort nou precies bij welk vlees? Wij zetten het op een rijtje.
Download de TIPPR-app?
Bovenstaande afbeelding laat al precies zien waar alle delen van het rund zitten. Zo weet je – in combinatie met deze lijst – precies welk onderdeel je waar voor kunt gebruiken.
Nek
Rundvlees met veel bindweefsel en vet. Er wordt gehakt van gemaakt.
Schouder
De schouder bevat een laagje vet, maar weinig bindweefsel. Het wordt vaak
gebraden in zijn geheel, bijvoorbeeld rosbief.
Puntborst
Rundvlees met een vetlaag en veel bindweefsel. Wordt gebruikt in stoofpotten.
Voorschenkel
Rundvlees met been en merg. bevat veel bindweefsel. Een mergpijp wordt vaak gebruikt om bouillon van te trekken.
Onderrib
Vlees met een dunne vetlaag en weinig bindweefsel. Wordt veel gebruikt als stoofvlees.
Dikke rib
Vlees met een laag vet, die gemakkelijk los te halen is. Bevat weinig bindweefsel en wordt vaak gebruikt als braadvlees.
Fijne rib
Vlees met een dunne laag vet en weinig bindweefsel, wordt vaak gebruikt in een rollade of als braadvlees.
Dunne Lende
Vlees wat dooraderd is met vet en afgedekt met een harde vetlaag. Wordt vaak gebraden bijvoorbeeld de entrecôte of T bone steak.
Dikke Lende
Vlees met veel bindweefsel, bevat harde en minder harde stukken. Wordt vaak gebakken, gebraden of er wordt gehakt of rosbief van gemaakt.
Klaprib
Vlees dat opgebouwd is in lagen met daartussen vet. Het bevat weinig bindweefsel en wordt vaak gebraden of in een rollade gebruikt.
Haas
Haas is vlees met klein beetje vet door adering en weinig bindweefsel. Hier wordt de tournedos van gemaakt. Geschikt om te sauteren.
Spierstuk
Vlees met zeer weinig vet en weinig bindweefsel. Hier wordt de kogelbiefstuk van gemaakt, dit vlees wordt vaak gesauteerd.
Borst
Vlees met een vetlaag en veel bindweefsel. Van de borst wordt vaak gehakt gemaakt, of het wordt gebruikt als stoofvlees.
Vang
Vang bevat veel vliezen, maar een dunne laag vet. Hier wordt vaak tartaar van gemaakt of gehakt.
Platte bil
De platte bil bevat weinig vet, hier wordt biefstuk en rosbief van gemaakt. Is geschikt om te bakken.
Muis
Vlees met zeer weinig vet en weinig bindweefsel. Dit vlees wordt gebraden als rosbief en hier wordt ook het rookvlees van gemaakt.
Staart
Staartstuk is doorregen met vet maar bevat weinig bindweefsel. De staart zelf bevat veel been en vliezen, hier wordt soepvlees van gemaakt, maar dit is nog niet alles, het orgaanvlees van het rund zoals de lever en de nieren worden ook gebruikt. En rundertong is echt een delicatesse!
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!