In een tijd waarin duurzaamheid essentieel is, lanceerde TIPPR drie jaar geleden ‘No Product Waste’ om productverspilling aan te pakken. Door AI, stijgende kosten en klimaatverandering is waste management nu belangrijker dan ooit. Waste schaamte en ontkenning vormen een nog groter probleem omdat ze bedrijven beletten de nodige stappen te zetten.
Het erkennen van waste geeft bedrijven de mogelijkheid om meer efficiëntie te bereiken en kosten te verlagen. Zoals wij zeggen: “Verspilling moet worden gezien als een kans, niet als iets om je voor te verbergen.”
Lid worden van de TIPPR-club? Download gratis de TIPPR-app
Drie jaar geleden lanceerde we met TIPPR het initiatief ‘No Product Waste’ als reactie op de sluiting van de horeca tijdens de coronapandemie. Deze periode bracht de enorme hoeveelheid productverspilling aan het licht die werd veroorzaakt door de plotselinge sluitingen.
Met TIPPR richtten we ons sinds 2017 al op het verminderen van time Waste door middel van data-analyse en marktinzichten, maar No Product Waste is nu een essentieel onderdeel van onze missie.
De lessen van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het voorkomen van Waste belangrijker is dan ooit. De opkomst van AI, stijgende kosten en de gevolgen van klimaatverandering dwingen ons om dit probleem proactief aan te pakken.
Mijn belangrijkste bevinding is dat bedrijven zich vaak schamen voor hun Waste en deze ontkennen uit angst voor negatieve associaties. Waste is echter vaak geen bewuste keuze, maar het gevolg van diverse factoren zoals tegenvallende prognoses of regelgeving.
Waste Schaamte & Ontkenning bij bedrijven
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven zich om diverse redenen schamen voor Waste:
- Reputatieschade: Waste kan een negatief effect hebben op het imago van een bedrijf. Het wijst op inefficiënties in de productieketen en kan vragen oproepen over de duurzaamheid en verantwoordelijkheid van een bedrijf. Naarmate consumenten steeds vaker kiezen voor milieuvriendelijke en duurzame bedrijven, kan productverspilling de reputatie schaden.
- Financiële impact: Waste betekent verloren inkomsten en hogere kosten. Bedrijven willen niet publiekelijk toegeven dat ze hun hulpbronnen niet effectief kunnen beheren, wat een negatieve impact zou kunnen hebben op investeerders en aandeelhouders.
- Milieu-impact: Veel bedrijven worden zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk. Het weggooien van producten leidt tot milieuvervuiling door de toegenomen afvalproductie en de verspilling van energie en grondstoffen die bij de productie worden gebruikt.
- Ethische overwegingen: In een wereld waar voedselonzekerheid en honger nog steeds bestaan, kan het verspillen van producten als ethisch onverantwoord worden beschouwd. Dit kan leiden tot publieke woede en negatieve reacties.
- Regelgeving en naleving: Bedrijven kunnen zich ook zorgen maken over de gevolgen van wet- en regelgeving. Het niet naleven van de regelgeving op het gebied van afvalbeheer en duurzaamheid kan leiden tot boetes en sancties. De CSRD-wetgeving is de eerste stap waar het verplicht wordt om hun impact op mens en klimaat inzichtelijk te maken.
- Concurrentievoordeel: Bedrijven willen niet dat hun concurrenten op de hoogte zijn van hun inefficiënties, omdat dit tot een strategisch nadeel zou kunnen leiden.
Vanwege deze factoren voelen bedrijven vaak de druk om Waste te verbergen. Het vernietigen van Waste, het toewijzen van het wasteprobleem aan een ander binnen de keten of het inzetten van Waste als dierenvoer is iets waarvoor we ons werkelijk zouden moeten schamen!
In een land waar in een gemiddelde klas 10% van de kinderen nog steeds honger heeft, kan het toch niet dat wij vanuit schaamte voor Waste dit probleem niet verhelpen.
Het ontkennen van Waste brengt daarom significante risico’s met zich mee, waaronder reputatieschade, gemiste innovatiekansen, juridische problemen, verhoogde milieu-impact, financiële verliezen, en ethische implicaties.
Door Waste te erkennen en effectief te beheren, kunnen bedrijven juist deze risico’s minimaliseren en profiteren van de vele voordelen van een transparant en duurzaam Waste management beleid.
“Verspilling moet worden gezien als een kans, niet als iets om je voor te verbergen”
Het proactief omgaan met Waste kan leiden tot meer efficiëntie, lagere kosten, een beter bedrijfsimago en uiteindelijk een grotere winstgevendheid. Wij geloven dat verspilling moet worden gezien als een kans, niet als iets om te verbergen.
Door Waste een tweede kans te geven en te leren waar het vandaan komt, hoe het ontstaat en hoe het in de toekomst kan worden vermeden, wordt Waste een waardevolle investering in plaats van een kostenpost.
Geef je Waste dus een tweede kans en zoek een manier om er extra omzet mee te genereren of potentiële klanten aan te trekken. Het belangrijkste is om te leren van Waste. Waar komt het vandaan, hoe ontstaat het en hoe kan het in de toekomst worden vermeden? Zo wordt waste een waardevolle investering in plaats van een kostenpost.
Door de kern van het probleem aan te pakken, kun je een best practice in de markt worden en laten zien dat je de problemen niet uit de weg gaat. Ieder bedrijf heeft te maken met Waste, maar we moeten ons er niet voor schamen en het als een investering beschouwen.
De eerste stap die we met TIPPR.nl hebben gezet, is het vergroten van het bewustzijn, wat essentieel is voor het verkrijgen van draagvlak. Inzicht krijgen in Waste is de eerste stap naar verbetering. Zodra een probleem wordt onderkend, kunnen gerichte maatregelen worden genomen om het op te lossen.
De tweede stap is betrokkenheid. Een duurzame strategie moet meer zijn dan alleen een rapport; het moet breed gedragen worden binnen de organisatie. Door medewerkers te betrekken en het gesprek aan te gaan over Waste op de werkvloer, vergroot je de intrinsieke motivatie en het draagvlak voor de strategie.
De medewerkers weten precies inzichtelijk te maken waar de Waste zit, dus betrek ze hierbij. De beste No Waste-initiatieven ontstaan vanuit de organisaties. Tijdens deze trajecten kun je conflicten tegenkomen die voortvloeien uit tegenstrijdige organisatiebelangen. Het herkennen en onderkennen van deze conflicten is de eerste stap naar het ontwikkelen van een effectieve No Waste-strategie.
Als je wilt dat de winstmarges niet worden verlaagd als gevolg van de kostenstijgingen of door een prijsplafond, is het beperken van product Waste de beste oplossing die voor fabrikanten wordt aanbevolen.
Iedereen heeft te maken met Waste; anders heb je geen product of heb je geen medewerkers. Het is geen schande om Waste te hebben, maar de vraag is eerder hoe ga je hier mee om. Is het een kostenpost of een investering?
Mijn missie is duidelijk: No Waste = More Profit!
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Tekst credits: Esther Derks
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!