fbpx

10 Tips voor de perfecte Café Latte

Perfectie bestaat niet – zeggen ze. Maar liefhebbers van echte espresso weten wel beter! Aan de basis van een goede café latte staat een perfecte espresso, die je afmaakt met precies juist opgeschuimde melk.

1. Gebruik alleen vers geroosterde koffiebonen. Hoe verser, hoe beter! Op vers geroos-terde bonen staat de datum waarop ze gebrand zijn. Gebruik ze het liefst binnen 2 tot 4 weken na die datum.

2. Maal de koffiebonen zo laat mogelijk: het liefst pas op het moment dat je de koffie gaat zetten. Er zijn espressomachines waar je hele bonen in doet, die je bonen pas vermaalt op het moment dat je een kopje koffie zet – ideaal!

3. Zorg dat de druk op de gemalen koffie precies juist is, zodat de koffie optimaal veel smaak afgeeft aan het water. Dit noem je extractiedruk. Koffie die met juiste druk door-loopt geeft een consistente, rechte straal. Op je espresso vormt zich bovendien een ka-ramelkleurige cremalaag.

4. Swirl de koffie een beetje in het glas, zodat de cremalaag zit goed verdeelt en de melk erbij kan.

5. Gebruik je favoriete type melk en giet die in een metalen melkkannetje tot het voor de helft gevuld is. Tip: Zet zowel het kannetje als de melk van tevoren in de koelkast, om te voorkomen dat de melk te snel oververhit raakt tijdens het opschuimen.

6. Laat het stoompijpje van je espressomachine even doorblazen voordat je het in het kannetje doet, om te zorgen dat de stoom goed op temperatuur komt.

7. Plaats het stoompijpje in de melk, ongeveer 1 centimeter onder het oppervlak. Verhit de melk door de stoom erin te blazen, waardoor de vloeistof gaat ronddraaien in het melkkannetje. Er ontstaat vanzelf een schuimlaag op de melk.

8. Verhit de melk tot die maximaal 75 graden Celsius is. Als het metalen kannetje nét te heet is om met de hand vast te houden, dan is de melk ongeveer 75 graden en precies heet genoeg.

9. Wals de melk in het kannetje om de grote luchtbubbels uit de melk te slaan. Kantel het glas met de espresso erin in de richting van het melkkannetje. Giet de melk rustig in het midden van de espresso om te zorgen dat cremalaag op de espresso mooi mengt met de melk.

10. Blijf de melk in de espresso schenken tot er langzaam een witte wolk van melk door de cremalaag zichtbaar wordt rond de plek waar je de melk giet. Op dat moment vertraag je het schenken van de melk, maak je de schuimlaag af met een patroontje voor echte latte art en is je café latte klaar.

https://social.tippr.nl/10-tips-voor-de-perfecte-cafe-latte

Laatste artikelen

No Waste TOPPR trui

Cheffix Samenwerking Cheffix en TipprWij zijn Cheffix! Onze passie ligt in het vervaardigen van betaalbare, hoogwaardige kokskleding. Met 25 jaar ervaring in de textiel, dankzij...

‘More Horeca Success’ voor bezoekers én exposanten!

BBB Maastricht BBB Maastricht is dé horecavakbeurs die Nederlandse en Belgische horecaprofessionals verbindt in MECC Maastricht van 7 t/m 9 oktober 2024.Bezoekers kunnen zich verheugen...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg