Per 1 januari 2025 treden er diverse wijzigingen in werking die van belang zijn voor horecaondernemers. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen:
1. Nieuwe Horeca-cao 2025-2026:
Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe Horeca-cao met een looptijd van 24 maanden, ingaande op 1 januari 2025. Belangrijke punten zijn:
- Loonsverhogingen: Voor werknemers in functiegroep III en hoger zijn er collectieve loonsverhogingen gepland: 2,5% per 1 januari 2025, 1% per 1 juli 2025 en 2,5% per 1 januari 2026.
- Vakvolwassen leeftijd: De leeftijd waarop werknemers recht hebben op het volwassen loon wordt verlaagd van 21 naar 20 jaar.
- Loyaliteitsverlof: Werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn, krijgen recht op extra verlof als blijk van waardering voor hun loyaliteit.
- Werk-privébalans: Er zijn afspraken gemaakt om de werk-privébalans te verbeteren, waaronder meer zeggenschap voor werknemers over het opnemen van overwerk- en meeruren.
2.Handhaving op schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzp’ers inhuren voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten worden uitgevoerd, risico lopen op boetes en naheffingen. Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen aantonen stappen te zetten tegen schijnzelfstandigheid.
3. Verhoging wettelijk minimumloon
Per 1 januari 2025 zal het wettelijk minimumloon stijgen met 2,75%. Het is belangrijk om deze verhoging mee te nemen in de planning van je loonkosten. Zorg ervoor dat deze wijzigingen tijdig worden doorgevoerd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. De nieuwe minimumlonen worden als volgt vastgesteld:
- 21+ jaar € 14,06
- 20 jaar € 11,25
- 19 jaar € 8,44
- 18 jaar € 7,03
- 17 jaar € 5,55
- 16 jaar € 4,85
- 15 jaar € 4,22
4. Wijzigingen in pensioenopbouw
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle arbeidsvoorwaardelijke afspraken rond pensioenen zijn vastgelegd bij pensioenfondsen, in lijn met de Wet toekomst pensioenen. Dit kan gevolgen hebben voor de pensioenregelingen binnen je bedrijf.
5. Zorgpremies en eigen risico
Hoewel niet direct gerelateerd aan de horeca, is het goed om te weten dat de zorgpremies in 2025 naar verwachting stijgen met ongeveer €10 per maand. Daarnaast zijn er plannen om het eigen risico in 2027 te verlagen van €385 naar €165, wat invloed kan hebben op de secundaire arbeidsvoorwaarden die u aanbiedt
Het is raadzaam om deze wijzigingen tijdig door te voeren en je personeel hierover te informeren, zodat je voldoet aan de nieuwe regelgeving en je medewerkers goed op de hoogte zijn.
Credits: KHN, CNV FNV, Rijksoverheid, Staffable