Als één gast een Aperol Spritz bestelt, ben je de hele dag bezig met het maken van Aperolletjes voor de andere gasten. Maar hoe maak je nu de echte Spritz, en is het nu met Aperol of Campari?
De Spritz is het Italiaanse aperitief dat op veel Nederlandse terrassen geschonken wordt. Dit drankje wordt allang niet meer alleen in Italië gedronken, maar is ook geliefd in onder andere Duitsland en Oostenrijk.
De Geschiedenis van de Spritz
De geschiedenis van de Spritz gaat terug naar de eerste helft van de negentiende eeuw. Oostenrijkse troepen namen toen wijn mee uit Noord-Italië. Om het alcoholpercentage te verlagen, voegden ze er water aan toe. Het woord “Spritz” komt dan ook uit het Duits, van “Spritzen” (spuiten). De moderne Spritz kennen we door het combineren van deze basis met twee nieuwe alcoholische dranken.
Het Unieke Recept
De Spritz bestaat uit drie delen Prosecco, twee delen Aperol of Campari, en één deel soda. De keuze tussen Aperol en Campari bepaalt de smaak: Aperol maakt de Spritz iets zoeter, terwijl Campari de bitterheid versterkt.
- Prosecco: Gebruik drie delen van deze Italiaanse mousserende wijn voor een frisse basis.
- Aperol of Campari: Voeg twee delen toe, afhankelijk van je voorkeur voor een zoetere (Aperol) of bitterdere (Campari) smaak.
- Soda: Een deel soda zorgt voor de perfecte balans en een lichte bruis.
Veelgemaakte Fouten
- Verkeerde volgorde: Schenk de Aperol of Campari niet als laatste. Dit beïnvloedt de smaakbalans.
- Te veel ijs: Gebruik niet meer dan drie ijsblokjes om de perfecte verhouding te behouden.
De Fransen maken hun eigen variant op de Italiaanse Spritz. Ze vervangen de Prosecco door Champagne, wat een luxere twist geeft aan dit klassieke aperitief.