Houtskool wordt gebruik om te barbecueën en te grillen. De meest bekende vorm van houtskool is zwart. Nu bestaat er ook Binchotan: Japanse witte houtskool. De grijswitte gloed komt door het mengel van as en zand waarmee het gedoofd wordt als het uit de oven komt. Deze Binchotan houtskool is eigenlijk heel zeldzaam.
Bij houtskool wordt normaal gesproken hout in brand gestoken en gedoofd. Bij Binchotan draait het erom dat voor dit proces het hout eerst wordt uitgedroogd door boven een vuur te roken bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat de houtskool compacter wordt en de temperatuur beter vast kan houden. Wel is het lastiger om Binchotan aan te steken omdat de temperatuur hoger moet zijn om het aan te krijgen. De warmte van het vuur blijft wel langer vasthouden en het heeft een langere brandduur. Vuur kan door de Binchotan wel 3 tot 5 uur branden.
Als het vuur gedoofd is kan de houtskool daarna ook nog een paar uur warmte afgeven. De Binchotan heeft een hoog koolstof percentage en ondanks dat het vuur aanwakkert rookt Binchotan niet, het spettert niet en de temperatuur van het vuur blijft hetzelfde. In Japan wordt de Binchotan gebruikt om de Yakatori op de barbecue mee te maken.
Binchotan gaat perfect in combinatie met de Japanse Shichirin Grill. Op deze grill wordt er met hoge temperaturen gegrild en daar is de Binchotan houtskool perfect voor. Perfect voor al jouw vlees. Grillen maar!
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!