fbpx

Blog: Terrasseizoen

Hoe maak je jouw terrasseizoen tot een succes?

Iedereen is er klaar voor; het terrasseizoen! De horecazaken mogen bijna hun terrasdeuren openen, jouw horecazaak gaat dus naar buiten! Jouw terras wordt ‘het nieuwe buitenrestaurant’. 

Altijd op de hoogte blijven?Gasten mogen elkaar weer ontmoeten op jouw terras. Jouw terras wordt het meeting point en de plek voor gezelligheid. Dit zal je terug gaan zien in het borrelen waarbij dit hét moment in de horeca wordt.

Naast dat gasten op de terrassen gaan zitten, blijft To Go nog steeds belangrijk. Consumenten hebben lange tijd gekozen voor To Go, afhalen en bezorgen van maaltijden van jouw horecazaak.

Ze blijven hiervan gebruik maken nu ze het concept eenmaal kennen en daarvan genieten. Klik hier om te lezen hoe jij je To Go omzet kan verhogen.

In deze blog vertellen we je alles over hoe jij het terras creëert waar iedereen wil zitten. 

In het Millennial Trendrapport 2021 staan alle trends voor 2021 beschreven. Wij laten jou de trends zien waarmee jij je kan voorbereiden op het terrasseizoen. 

Do’s voor jouw terras

Wat kun jij zeker doen voor een succesvol begin van het terrasseizoen?  
 • Een terras dat staat als een huis

Wiebelende tafels worden door gasten als storend ervaren. Zorg dat jouw terras letterlijk en figuurlijk staat als een huis.

Veelvoudig bierviltjes opvouwen en onder de tafel schuiven is verleden tijd als je gebruik maakt van Stabletable van Satelliet. De tafel blijft stabiel op welke ondergrond dan ook.

 • Veilig en hygiënisch terras 

Zorg dat jouw terras een veilige en hygiënische uitstraling heeft. Laat zien dat de gasten zich kunnen houden aan de overheidsmaatregelen. Dit trekt andere gasten ook aan en de handhavers zien dat je het goed op orde hebt!

– Zet bijvoorbeeld de tafels ruim uit elkaar
– Maak gebruik van looproutes
– Zorg voor desinfectie mogelijkheden.
– Kijk ook eens naar de opties van het nieuwe pinnen om contact te beperken.

 • Snelle service 

De gasten willen graag snel bestellen en moeten te allen tijde de bediening kunnen aanspreken. 

De gast begrijpt ook dat het wennen is om weer open te gaan, maar verwacht wel snelle service en wil niet te lang wachten met bestellen. We begrijpen dat het vinden van voldoende personeel op drukke dagen een uitdaging kan zijn.

Maak in dit geval gebruik van digitale bestelsystemen waarmee de gasten snel en zelfstandig een bestelling kunnen plaatsen.

Een effectieve manier om de service te bevorderen is door een buitenbar te openen. Het personeel heeft vanaf de bar altijd zicht op de gasten en ze kunnen snel handelen.

Een buitenbar creëert sfeer en draagt bij aan de beleving voor de gast. Het staat mooi en het is leuk om te zien hoe jouw producten bereid worden. 

Front cooking

Tijdens het terrasseizoen willen de gasten verwend worden met mooie producten. Zet een bartender achter de buitenbar die de lekkerste cocktails bereid en hier een show van maakt. De cocktails worden dan geshaket in het bijzijn van de gasten.

Wil je het jouw bartender makkelijker maken? Kies dan voor Ready to Drink (RTD) cocktails en Batch cocktails. Dit zijn cocktails die makkelijk te bereiden zijn en waar je niet lang mee bezig bent. 

De beleving die de gasten zoeken op het terras komt zo beter naar voren omdat zij kunnen zien hoe de producten bereid worden. Het draait om snelheid en presentatie. Het laat zien dat er energie in wordt gestoken.

Front Cooking is ook een goede manier om te laten zien dat de producten vers bereid worden. Speel hierop in door luxe hapjes zoals oesters open te maken aan de buitenbar of snijd de ham, die je op de borrelplak hebt staan, vers af.

Om nog meer beleving voor de gast te creëren kan je ook Front Cooking aan de tafel van de gast realiseren. Bereid gerechten aan tafel. Rasp de kaas over de pasta of bereid een verse Scroppino aan tafel. 

Je kan er ook voor kiezen om een bar te creëren vanuit het raam van het restaurant. Of zet in ieder geval een mobiele bar op je terras, zodat jouw personeel hier doekjes, servetten, bestek en dergelijke kan bewaren.

Terrassen op het strand hebben vaak van dit soort debrasseer kasten. Het personeel kan hier een vaste plek van maken als ze niet rondlopen. Dit is veilig en corona-proof.

Het werkt ook efficiënter omdat het personeel alles binnen handbereik op het terras heeft. Dit versnelt de bediening en dit bevordert de service voor de gast!  

Terrasvoorbereiding voor een succesvol seizoen

Als gasten langs jouw horecazaak wandelen moet jouw zaak aantrekkelijk gepresenteerd worden. De gevel en de aankleding moet aantrekkingskracht hebben. Laat zien wat je kan verwachten.

Voor het terras geldt hetzelfde. Consumenten zijn groepsdieren. Welk terras ziet er het leukst uit? Waar zitten de andere gasten? Consumenten doen onbewust andere consumenten na.

Dit komt door bepaalde neuronen in het brein die invloed hebben op het gedrag. Op de drukste en mooiste terrassen nemen de gasten plaats. Daar waar het druk is moet je zijn! 

Creëer daarom een terras waar gasten willen zitten. Vertaal de sfeer van jouw horecazaak door naar het terras. Zie het terras als een buiten versie van jouw restaurant binnen.

Hoewel het in Nederland niet altijd terrasweer zal zijn, is het terrasseizoen wel degelijk een ding. Zodra de zon begint te schijnen trekken de Nederlanders massaal naar de gezelligste terrassen.

Nu het alleen mogelijk is om buiten op het terras plaats te nemen, vereist het wat creativiteit van de ondernemer. Maak van jouw terras het nieuwe buitenrestaurant. 

Hoe maak je van jouw terras het buiten restaurant? 

TIPP 1. All-weather terras

Maak je terras klaar voor elk weer. Gebruik grote parasols en terrasschermen die je kunt uitklappen als het bijvoorbeeld erg koud is of als het regent. Daarnaast zorgt het voor beschutting in de zomer.

Je kunt ook gebruik maken van een overkapping op je terras. Door middel van een schaduwdoek kan je dit realiseren. Op deze manier houd je de natuurlijke lichtinval van een terras, maar zitten gasten wel overdekt als het regent.

Een groot voordeel van de schaduwdoeken is dat ze bijna altijd vergunningsvrij zijn en een lagere kostprijs hebben. 

Wanneer het ’s avonds afkoelt of overdag minder warm aanvoelt geeft terrasverwarming jou de mogelijkheid om jouw gasten langer op het terras te houden.

Het is daarom belangrijk om je terras goed te verwarmen. Installeer heaters en/of terrashaarden. Deze brengen warmte op het terras en een haard creëert sfeer. Dit is juist zo belangrijk op jouw terras!

Houd er wel rekening mee dat je niet op elk terras zomaar heaters mag plaatsen dus bekijk wat hierover in jouw precario beschreven staat of ga hierover in gesprek met de gemeente. 

Bekijk daarom ook de optie om je terras van verwarmde kussens te voorzien. Deze zijn energiezuinig en de gasten kunnen zelf beslissen hoe zij de kussens willen hebben.

Daarnaast is het aanschaffen van de traditionele plaids nog altijd een simpele manier om jouw terras aan te kleden en gelijk behaaglijk te maken voor jouw gasten. Deze zijn laag in aanschafprijs, kun je voorzien van jouw huisstijl en logo.

In deze periode vinden de gasten plaids misschien niet al te hygiënisch. Was de plaids regelmatig en bied de plaids aan in een verpakking na dat je ze gewassen hebt. Je kan er ook voor kiezen om de gasten de plaids cadeau te geven boven een bepaalde besteding.

Ze zijn daarmee een aangename toevoeging aan jouw terras. Het is een kleine investering met groot rendement.  

Het voordeel van deze verwarmers voor jou is dat je de avond verlengd. Zodra jouw terras tot laat in de avond geopend mag zijn, blijven gasten langer zitten en bestellen ze meer. Het geld wat je investeert in deze aankleding haal je er dus zo weer uit!

TIPP 2. Breng sfeer op je terras 

Naast terrashaarden brengt verlichting ook sfeer. Wil je uitstralen dat je een milieubewust bedrijf bent of wil je niet met kabels slepen op je terras? Kijk dan ook eens naar de Parasolar van Solar Customs.

Bedrading en stroom op het terras kunnen best lastig te installeren zijn en daarom is de juiste verlichting op het terras nog een hele klus.

Met de Parasolar verlicht je het terras door middel van zonne-energie. Zo kan je jouw terras nog meer sfeer geven op milieuvriendelijke manier. 

TIPP 3. Verschillende zithoeken

Kijkend naar de top 100 beste terrassen in Nederland zien we verschillende overeenkomsten voor een succesvol terras.

Veel terrassen maken succesvol gebruik van groen of variatie in de plekken om te zitten. Deze terrassen creëren een mooi interieur en zien het terras echt als een buitenrestaurant.

Het is meer dan alleen wat tafels en stoelen. Mensen trekken massaal naar de terrassen omdat zij verlangen even weg te zijn van huis. Zij willen ontspanning. Dit kan jij creëren door verschillende zithoeken te maken. 

Maak het de gast comfortabel door gebruik te maken van mooie meubels met lekkere kussentjes. Zet loungesets in een hoek, maak een combinatie van knusse tafeltjes en grotere tafels.

Een tafelblad kan je makkelijk vervangen of schilderen want het is mooi om gebruik te maken van verschillende kleuren. 

Creëer ook plekken in de zon door loungestoelen te plaatsen waar mensen in kunnen genieten van het weer. Dit moeten relax stoelen zijn.

Wissel deze plekken in de zon ook weer af met plekken waar je in de schaduw kan zitten. Zo probeer je aan de wensen van meerdere gasten te voldoen. 

Denk daarnaast aan de veiligheid van je gasten. Staan de tafels dicht op elkaar? Maak dan gebruik van schermen tussen de tafels voor een beschermd gevoel voor de gast. Heb je de ruimte? Kijk dan of je de tafels iets verder uit elkaar kan zetten. 

TIPP 4. Groen moet je doen 

Haal het vakantiegevoel naar jouw terras door veelvoudig gebruik te maken van groen. Als jouw terras midden in de stad gevestigd is, begrijpen we dat je niet omringt bent met de meeste bloemen en planten, maar fleur je terras hier wel mee op!

Bloemen en planten geven veel sfeer aan je terras. We bedoelen meer dan alleen een plantje op tafel. Zet bijvoorbeeld boompjes neer op het terras zelf. Veel van de terrassen in de top 100 maken succesvol gebruik van groen. 

Om jouw terras nog meer jeu te geven kan in gesprek gaan met leveranciers vele voordelen opleveren. Leveranciers dragen graag hun steentje bij en kunnen jou inspireren met verkoopondersteunende materialen.

De zogeheten Point of Sale-materialen. Ola doet dit bijvoorbeeld uitstekend door materiaal voor binnen en buiten de horecazaak aan te bieden. Ze komen met tools die omzet verhogend werken en ook weer kunnen bijdragen aan een aantrekkelijk terras. 

Bidfood denkt mee met hun klanten en ze hebben een routekaart gemaakt voor de heropening van de horeca. Zij bedenken waar zij voor hun klanten van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Ze geven de ondernemers advies op maat over de heropening en willen de horeca echt helpen. Door in gesprek te gaan met je leverancier, geef je ook de leverancier de ruimte om jou te helpen. Zo kom je samen tot een beter eindresultaat voor jouw terras. 

TIPP 5. Gebruik digital hospitality

Digital hospitality is een trend die door Corona nog belangrijker is geworden. Sommige gasten willen zo weinig mogelijk contactmomenten. Automatische handsanitizers en kranen zijn erg belangrijk.

Kijk ook naar de nieuwe manieren van pinnen. Tikkie maakt het mogelijk om op 1,5 meter te betalen door middel van QR-codes.

Als horecaondernemer ben je straks verantwoordelijk voor jouw gasten en de drukte op het terras. Gebruik hier tools voor die je kunnen helpen.

Laat de gasten online reserveren en laat ze en kleine aanbetaling doen. Op die manier ben je er zekerder van dat de gast op komt dagen. Vraag een klein bedrag en maak de reservering persoonlijk.

Stuur de gast voor de komst naar jouw zaak een reminder en vraag of je nog iets kan doen voor een aangenamer bezoek. Zo vergeet de gast zijn reservering niet en voelt hij/zij zich gehoord door jou.

Zorg wel dat je een optimaal reserveringssysteem hebt, zodat er geen mensen afhaken in dit proces. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een reserveringssysteem? Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Haal meer uit je borrelkaart

Borrelen op het terras is een van de favoriete bezigheden waar mensen na de lockdown naar uit kijken. Borrelen wordt weer een moment van ontmoeten, van samenzijn en van bijpraten.

Je zult merken dat gasten niet alleen voor een drankje naar je terras komen, maar langer blijven zitten. Daarbij is een borrelkaart met mooie dranken en lekkere bites een goede toevoeging.

De borrelkaart moet dus bestaan uit hapjes en drankjes. Hoe springt jouw borrelkaart eruit?

TIPP 6. Aparte borrelkaart

Maak het borrelmoment groter door een apart borrelmenu te maken. Je hebt vaak een aparte dinerkaart dus waarom geen aparte borrelkaart? Door een borrelkaart aan te bieden, bestelt de gast eerder hapjes op het terras. Dit resulteert in meer omzet voor jou!

Jouw borrelkaart kan bestaan uit echt Hollands bittergarnituur tot luxere borrelgerechten. Hier kan je een ultieme combinatie in maken.

Oesters en bitterballen lijken misschien niet de beste combinatie, maar er worden wel meerdere doelgroepen tegelijk aangesproken. De top van de borrelrestaurants heeft in ieder geval de volgende hapjes op de kaart staan: 

De Hollandse borrelhapjes bestaan onder andere uit bitterballen, kaasstengels en kleine loempia’s. Denk ook eens na over garnalenkroketjes, nacho’s uit de oven met én zonder gehakt, calamaris, kipkluifjes, spare ribs, goede kazen, ham en oesters. Je kan ervoor kiezen om een prachtig plateau samen te stellen.

“De vegetariër bepaalt het restaurant”

Niet elke borrelkaart is uitgebreid genoeg voor vega(n)s. Zorg ervoor dat je ook zulke opties op de kaart hebt staan. Zo sluit je deze doelgroep niet uit.

Bied voor deze gasten een mooie crudité aan. Dit is een borrelplank met groente en dipjes. Dit is perfect voor een vegetarisch en mogelijk veganistisch borrelmoment!

Groentefriet, brood met hummus, tapenade en aïoli en de Bieterbal (veganistisch alternatief voor een bitterbal) kunnen mooie aanvullingen zijn op jouw borrelkaart voor de vegetarische én veganistische gasten. 

Hoe haal je meer marge uit het borrelmoment?

Pieter van Veldhoven, voormalig eigenaar Rooftopbar Bold Maastricht: “Ik verdien mijn geld niet met dealtjes maken, maar met de drankjes die ik verkoop” 

Veel marge haal je uit de drankjes die je verkoopt. Met dranken zoals de cocktail en homemade lemonade kan je meer verdienen dan een cola. Hoe zorg je dat jouw gasten deze margerijke drankjes bestellen?

Cocktails zijn populair, maar het is goed om te realiseren dat sommige gasten opties zonder alcohol, minder alcohol of lager in calorieën willen proberen. Alternatieven hiervoor zijn de Mocktail, Homemade Lemonade en de Hard Seltzer.

Daarnaast kan je voor deze drankjes een hogere prijs vragen dan een andere frisdrank. Dat betekent meer marge voor jou! 

 • Cocktails

Ben je nog opzoek naar inspirerende recepten voor cocktails? Laat je inspireren door de vele recepten van Tails cocktails. Pornstar- en Espresso Martini’s zijn ontzettend lekker, maar kosten veel tijd. De Batch cocktails van Tails maken het bereiden van cocktails makkelijker!

 • De Mocktail 

Een mocktail is een alcoholvrije cocktail. Mensen willen verwennerij, maar niet altijd ten koste van hun gezondheid. Sommigen mogen geen alcohol drinken door zwangerschap of willen om andere redenen geen alcohol consumeren.

Deze doelgroep wil wel fraai drankje en de cocktail experience. Zorg daarom voor meerdere mocktails op jouw menu! 

 • Home made lemonade – Gazoz

Gazoz is een innovatief drankje afkomstig uit Turkije. Je maakt deze frisdrankvervanger met fruit, groente en/of kruiden. Deze worden geweekt en gekookt. Dit kan je perfect gebruiken voor jouw home made lemonade!

Hier kan je zelf nog fruit en dergelijke aan toevoegen om het aantrekkelijk te presenteren en er echt een cocktail vervanger van te maken!

 • Skinny bitch 2.0 – Hard Seltzer

De skinny bitch, ook wel beter bekent als de vodka sparood, wordt nu de Hard Seltzer. De Hard Seltzer is populair. Dit komt doordat het drankje laag in calorieën en alcohol is.

Het alcoholpercentage schommelt vaak rond de 5%. De Hard Seltzers in blik zijn een goede optie voor To Go. Op het terras serveer je de Hard Seltzer toch liever mooi in een glazen flesje. 

Het ene na het andere merk Hard Seltzer schiet uit de grond. Welke merken zijn er nu allemaal? Wij zetten er een paar op een rijtje!

Hard Seltzers in blik:

Hard Seltzers in glazen flesje:

TIPP 7. IJs op het terras.

Als het warm wordt willen mensen verkoeling op het terras. IJs komt in allerlei smaken. Passend bij de cocktail trend kan je ijs in cocktail smaken aanbieden of kies je liever voor schepijs? Dit kan je ook mooi serveren en een goede marge maken!

TIPP 8. Speciaalbieren voor een speciaal borrelmoment

Naast de cocktails en de hardseltzers stijgt de vraag naar speciaalbieren. Dit komt omdat mensen opzoek zijn naar een verwenmoment. Dit is een kans voor jouw borrelkaart.

Neem speciaalbieren op in jouw menukaart. Een leuke toevoeging kan zijn dat de bieren lokaal gebrouwen zijn! 

Vul de borrelkaart aan met bieren uit het buitenland. Je wil tenslotte het vakantiegevoel naar jouw terras brengen. Birra Moretti is een Italiaans biertje en een mooie aanvulling op de kaart. Gasten zijn fan van de Italiaanse keuken dus vertaal dit ook door in je borrelkaart met de drankjes! 

TIPP 9. Spelletjes op jouw terras

Gezelligheid kent geen tijd, of toch wel?

Door de pandemie zijn mensen massaal spelletjes gaan spelen en zodra de terrassen opengaan, zijn je gasten op zoek naar gezelligheid en entertainment.

Denk er eens aan om spelletjes aan te bieden of speciale avonden te organiseren met optredens of een Pubquiz.

Breng de gezelligheid van spelletjes spelen naar jouw terras. Zo kan je een spelletjeskast op het terras zetten waar spelletjes als 30 Seconds, kezen, kaartspellen, dobbelstenen en de shotjes krokodil te vinden zijn.

Op rustige momenten kan je deze kast openen zodat de gasten die er zijn, langer blijven zitten en dus meer kunnen bestellen.

Op drukke momenten gaat de kast dicht zodat gasten die de hele avond spelletjes spelen niet de tafel bezet houden voor gasten die veel willen besteden op jouw terras. 

Realiseer je wel dat deze spelletjes ook regelmatig ontsmet moeten worden!

Maak er een succesvol terrasseizoen van met deze TIPPS!

Wil je meer weten? Download de TIPPR app om met ons mee te TIPPR’en

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Altijd op de hoogte blijven? 

Laatste artikelen

Waarom is Patisserie Onmisbaar in de Horeca

In de horeca is het vieren van een memorabele momenten net zo belangrijk als het serveren van heerlijke gerechten. Patisserie speelt hierbij een cruciale...

Transformeer Je Restaurant met No-Waste Praktijken!

In de moderne samenleving zien we een groeiende beweging naar het minimaliseren van voedselverspilling. Deze beweging wordt niet alleen omarmd door innovatieve startups en...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg