Zwembroeken gemaakt van plastic flesjes; een fleece trui van petflessen; een sieradenlijn van e-waste. Je kan het zo gek nog niet bedenken. Upcycelen en afvalreductie wordt steeds serieuzer genomen en zorgt voor de meest bijzondere creaties.
Ook voeding wordt steeds vaker gerecycled. Voedselverspilling is een groot probleem in de wereld. Gelukkig kunnen we dit op verschillende manieren verminderen.
Gooi je vaak eten weg? Ga dan na of de porties kleiner kunnen. Of maak gerechten met het voedsel wat overgebleven is. Veel groente over? Maak een groentesoep!
Een bedrijf dat al veel aan afvalreductie doet is: Too Good To Go. Horecaondernemers kunnen de producten die ze aan het eind van de dag over hebben aan To Good To Go geven. Zij verkopen deze producten dan in een box, waardoor je de kostprijs terugverdient en je CO2-voetafdruk verkleint.
Horecazaak Instock doet het andersom. Zij gaan langs bij leveranciers en halen producten op die niet verkocht zijn. Hier maken zij creatieve maaltijden van die ze vervolgens serveren aan hun gasten. Naast maaltijden hebben ze ook, in samenwerking met brouwerij Troots, hun eigen Instock bier gemaakt van diverse reststromen en zijn ze grossier aan de horeca.
Een andere horecazaak die aan recyclen doet is Zero Waste Bistro. Al gaan zij nog een stapje verder. Zero Waste Bistro is een horecazaak die maaltijden maakt van ingrediënten die normaal weggegooid worden. Maar dat is niet alles. Het recyclen bij Zero Waste Bistro gaat zelfs zover dat hun gehele gebouw gemaakt is van hergebruikt verpakkingsmateriaal. Verpakkingen van onder andere melkpakken. Het toppunt van recyclen!
Waar je ook nog voor kan kiezen is het maken van je eigen merchandise. Gebruik je overgebleven voedselresten en producten en maak er iets moois van. Het bedrijf Kaffeeform gebruikt bijvoorbeeld koffiedrab en andere hernieuwbare bronnen om koffiekopjes en to-go bekers van te maken.
Denk aan een hippe tas voor het team, gemaakt van druiven, appels of paddenstoelen. Jullie eigen sneakers van vissenhuid of een frisse zeep van overbodig varkensvet. Je kan alle kanten op met voedsel, gooi het dus niet zomaar weg!
Wil je meer weten of de hele blog lezen? Download de app om met ons mee te TIPPR’n.