fbpx

Tips om energiekosten te besparen in de horeca

De tempratuur is aan het dalen. Dit betekent dat energiekosten voor de horeca verder omhoog gaan, welke energieverbruikers zorgen voor meer kosten? En hoe kun je deze energiekosten het beste besparen? Wij hebben onderzoek gedaan en de beste tips verzameld voor de horeca om de kosten te verlagen.  

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?Om een representatief beeld te krijgen van de huidige energiekosten hebben we een vergelijking gemaakt van de energieprijzen. Dit hebben we gedaan door de energieprijzen van de grote energieleverancier zoals Eneco, Essent en Vattenfall op te vragen en een gemiddelde hiervan te nemen*.  

Energie benchmark

Bar BistroRestaurant 
Vierkante meters:12080
Verbruik*:
– stroom14.4009.600
– gas2.4001.600
Kosten per jaar*:
– stroom€ 11.754,97 € 7.858,64 
– gas €7.836,65€ 5.239,09 

We hebben de TIPS opgedeeld in zes categorieën waar de grootste bespaar tips als eerste behandelen zullen worden.

 1. TIPS voor de koeling/vriezer
 2. TIPS voor de steamer/oven
 3. TIPS voor de verwarming (binnen & buiten)
 4. TIPS voor de vaatwasser
 5. TIPS Voor de verlichting
 6. TIPS voor je gasten & Personeel

Uiteraard zijn er praktische tips op te delen in snelle en slimme toepassingen waarmee je geld kan besparen, dit noemen we de “slimme tips”. Hiermee kan je direct actie ondernemen om je kosten te verlagen.

Tevens hebben we ook gekeken naar tips die een investering vragen en deze hebben we uitgewerkt in de “Lange termijn tips”.

1. Bespaar TIPS voor de koeling/vriezer

De koeling is de grootste verbruiker bij de meeste restaurants. Deze apparatuur zorgt voor maar liefst 43% van de energiekosten. Toch zijn er manieren om deze energiezuiger wat zuiniger te maken. 

 • Snelle tip 1: de koeling ontdooien. Om te beginnen is het belangrijk om de vriezer één keer per half jaar te laten ontdooien. Op het moment dat je 1 mm ijs in de vrieskist hebt zitten, kan dit zorgen voor 5% toename op de energierekening.  
 • Snelle tip 2: deurrubbers vervangen. Het is belangrijk om de rubbers van je koeling goed te onderhouden. Als het rubber beschadigd is verlies je al snel 15% van je energie. Je herkent een kapotte deurrubber op het moment dat er ijsvorming, dauwvorming, condensvorming, druppelvorming en/of een piepend geluid ontstaat. 
 • Snelle tip 3: zet de koeling 10 cm van de muur af.  Een koeling stoot warme lucht uit via de achterkant, als deze te dicht op de muur staat verwarmd de koeling zichzelf weer en moet de koeling extra hard werken om de juiste temperatuur te behouden.
horeca koeling bespaar tips
 • Lange termijn tip 1: zet de koeling uit, zodra je een koeling langere tijd niet gebruikt. Dit bespaard veel kosten en is ook goed voor het milieu. We horen al signalen van horecaondernemers die tijdens de vrije dagen hun koeling uit zetten en hierop het inkoopbeleid afstemmen. Het is een andere manier van werken, maar kan wel een grote besparing zijn.
 • Lange termijn tip 2: de groundfridge. Deze koele opslagplaats ligt onder de grond en kost geen energie. Een groundfridge kost €15.900 en je moet er wel plek voor in de buurt van jouw zaak. Voor meer informatie verwijzen we je door naar de site van www.groundfridge.com

2. Bespaar TIPS voor de steamer/oven

De steamer/oven staat vaak lange tijd achter elkaar aan, terwijl dit niet altijd nodig is. Veel energie gaat dus verloren en dit kost extra geld. Dit kun je eraan doen:

 • Snelle tip 1: maak gebruik van de hetelucht stand. Deze stand verbruikt een stuk minder energie dan de gebruikelijke stand. Doe dit wel alleen als het mogelijk is bij het gerecht wat je maakt. 
 • Snelle tip 2: zet als je de oven niet meer gaat gebruiken de oven voortijdig uit. De oven blijft lang genoeg warm nadat je hem hebt uitgezet. 
steamer oven bespaar tips horeca
 • Snelle tip 3: haal de bakplaten uit de steamer/oven tijdens het voorverwarmen en het gebruik. Een bakplaat zorgt ervoor dat de warmte die door luchtstroming verplaatst tegengehouden wordt, waardoor het langer duurt voordat je oven warm is. 
 • Snelle tip 4: zet de oven aan het einde van de dag open. Zo gebruik je de warmte van de oven om de ruimte te warm te houden. 

3.1 Bespaar TIPS voor de verwarming (binnen)

De verwarming is ook een grote verbruiker. Helaas is er in de winter geen ontkomen aan om de verwarming uit te laten, daarom hebben we de volgende tips voor jou. 

 • Snelle tip 1: een horecagordijn bij de ingang. Door een gordijn op te hangen bij de ingang kan er minder warmte ontsnappen. Naast dat het fijn is om niet voor niks te stoken, ziet het er ook nog eens erg gezellig uit en draagt het bij aan een betere akoestiek. 
 • Snelle tip 2: Leg tapijten neer. Tapijten zorgen voor isolatie, dit komt omdat tapijtvezels van zichzelf een isolerende functie hebben. Als een tapijt in jouw restaurant past is dit een makkelijke en relatief goedkope oplossing. 
 • Snelle tip 3: voorkom tocht. Dit doe je door tochtstrips en raamfolie toe te voegen. Deze folie kun je gemakkelijk zelf aanbrengen en kan bij enkelglas tot wel 50% helpen bij het verlies van warmte.
 • Snelle tip 4: verplaats grote meubels en gordijnen. Het is belangrijk dat er geen grote meubels of gordijnen voor je radiatoren zitten. Als dit wel zo is duurt het extra lang voordat de ruimte is opgewarmd. 
 • Snelle tip 5: lucht een keer per week je restaurant. Door 10 minuten te luchten zorg je ervoor dat vocht verdwijnt. De lucht wordt dan droog en droge lucht warmt sneller op. 
 • Snelle tip 6: ontlucht de radiotoren eens in het half jaar. De radiotoren worden veel minder snel warm wanneer er veel lucht inzit.  Lucht geleidt niet dit zorgt ervoor dat de cv-ketel veel energie nodig heeft om het warme water naar de juiste plek te krijgen.
  Vergeet niet het water van je cv daarna bij te vullen als er veel lucht in de radiator zat. De druk moet over het algemeen tussen 1,5 en 2 bar zitten.
Horeca cv-ketel
 • Lange termijn tip 1: schaf een luchtgordijn aan. Een luchtgordijn zorgt ervoor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen. Dit is niet alleen handig in de winter, maar ook voor de zomermaanden. 
  Of creëer een warmte sluis, zorg voor een tweede deur waar de gasten doorheen moeten om kou te tegen te houden.  
 • Lange termijn tip 2: investeer in een nieuwe een Hr-ketel of een warmtepomp. Met deze investering verbruik je 10% tot 15% minder gas dan een oudere cv-ketel. 

3.2 Bespaar TIPS voor de verwarming (buiten)

Het terras is een verlengstuk van je horecazaak, op een koud terras zitten wordt niemand blij van. Wij hebben de volgende tips die jou kunnen helpen bij het besparen van kosten. 

 • Snelle tip 1: leg warmtekussens op je stoelen. Warmtekussens zijn een goed alternatief voor heaters omdat je directe contact warmte overbrengt en er minder verloren gaat. Naast dat ze een warm welkom bieden zijn ze ook erg duurzaam. Ze gebruiken tot wel 95% minder energie dan de traditionele heaters. Voor de beste warmtekussens verwijzen we je door naar: www.sitandheat.com
Warmtekussens energie besparen horeca
Sit and heat in de TIPPR-app
 • Snelle tip 2: leg dekentjes neer. Een leuke oplossing voor het duurzaam warm maken van je terras is door het gebruik van dekentjes. Naast dat het goedkoop is en bespaard op de energiekosten ziet het er ook comfortabel en gezellig uit. Leveranciers denken hier ook vaak in mee, ze hebben ter promotie al dekens of willen deze mogelijk sponseren.
 • Snelle tip 3: zet een vuurkorf neer. Een vuurkorf is een goed alternatief voor een heater. Ze geven veel warmte en zijn ook nog gezellig tijdens deze koude dagen. 
heater tip terrasverwarming
 • Lange termijn tip 1: plaats windschermen en planten rondom jouw terras. Naast dat het ervoor zorgt dat warmte beter blijft hangen, ziet het er ook heel gezellig uit en zorgt het voor comfort. 
 • Lange termijn tip 2: plaats dimmers op je heater. Een dimmer op een heater zorgt ervoor dat je op een heater van 8 kW, 2 kW per uur bespaard. Een heater staat gemiddeld 800 uur per jaar aan. Je bespaart dan 1600 kW per jaar. Dit komt neer op z’n €320 per heater. (bron: Vattenfall).
 • Lange termijn tip 3: schaf warmtetafels aan. Ze verbruiken veel minder energie dan normale heaters. Waar een normale heater €1,093 kost, kost een warmtetafel €0,179 per uur. Daarnaast zijn ze ook nog eens beter voor het milieu.
 • Lange termijn tip 4: overkap je terras. Het zorgt ervoor dat je gasten het hele jaar door op het terras kunnen zitten, als het slecht weer en het zorgt ook voor schaduw in de zomer. 

4. Bespaar TIPS voor de vaatwasser

De vaatwasser wordt de hele dag door gebruikt, hier gaat dus veel energie naartoe. Met de volgende tips kun je energie besparen. 

Vaatwasser tip energie horeca
 • Snelle tip 1: gebruik de eco-modus. Deze stand verbruikt minder water, elektriciteit en de vaat is voldoende schoon om weer gebruikt te kunnen worden.
 • Snelle tip 2: sluit je vaatwasser aan op het warmwatercircuit. Door je vaatwasser aan het sluiten op het warme water kun je tot wel 15% energie besparen aansluiten water. Let op: dit is niet mogelijk bij alle vaatwassers. Kijk dus goed of dit mogelijk is bij jouw vaatwasser en of het rendement er is omdat water verwarmen ook een investering kost. 
 • Snelle tip 3: spoel je afwas niet af van tevoren. Vaak is het niet nodig en het kost extra water. Haal wel restjes van de borden af, zodat je vaatwasser wel nog lang genoeg mee kan gaan. 

5. Bespaar TIPS voor de verlichting

Lichten verbruiken ongeveer 6% van jouw energie, ook al is dit het minste kun je hier toch goed op besparen. 

 • Snelle tip 1: hang sensoren op plekken waar je minder vaak komt, denk hierbij aan de wc en het magazijn. Het is een vrij goedkope manier om toch energie te besparen. 
 • Snelle tip 2: vervang je lampen met ledlampen. Als je nog geen ledverlichting hebt begin hier dan zo snel mogelijk mee. Het bespaart al snel twee derde van de kosten en je verdient de lampen binnen een jaar terug. 
Energie besparen licht horeca

6.1 Bespaar TIPS voor je gasten

Ook gasten kunnen helpen bij het verminderen van de energiekosten. Lees hieronder hoe.

 • Snelle tip 1: hang briefjes bij de deur met daarbij de vraag of mensen alsjeblieft de deur achter zichzelf dicht willen doen. Je creëert bewustzijn en de gast is direct bewust dat jij als ondernemer ook duurzaam bezig bent.
 • Snelle tip 2: vraag een energietoeslag aan je gasten, je bent niet de eerste horecaondernemer. Misschien voelt dit niet helemaal relaxed, toch vinden vele klanten het helemaal niet zo’n gek idee en willen ze wel 1 of 2 euro boven op de rekening betalen. 
 • Slimme tip 3: lok gasten naar binnen van het terras. Als er geen gasten buiten zitten hoef je de heaters niet aan te zetten en blijft de deur ook langer dicht. Er gaat dus minder warmte verloren. Zorg er dus voor dat de sfeer er binnen goed inzit. 
Poster met energie tips horeca
Energietip brief voor gasten.
Menukaart energietax horeca
Energietax op menukaart.

6.2 Bespaar TIPS voor je personeel

De energieprijzen zijn voor iedereen torenhoog geworden, ook voor je personeel. Creëer bewustzijn over de kosten en ze gaan ook verstandiger om met de energie. Vaak hebben zij ook tips of nieuwe inzichten die kunnen helpen bij het verlagen van de energieprijzen. Ga daarom een keer samen zitten met een drankje erbij en bespreek het eens. 

Extra TIPS

Naast de tips die we hebben onderverdeeld hebben we nog een aantal extra tips, die jouw horecaonderneming kan gebruiken

 • Snelle tip 1: zorg ervoor dat je je gaspitten niet constant laat branden. Als je vier gaspitten, twee uur per dag voor niks aan laat staan, betaal je € 500 per jaar extra. 
 • Snelle tip 2: Dek je au-bain-marines af. Dit kan tot wel 20% besparen in energie. 
 • Lange termijn tip 1: frituren met infrarood. Frieteria begon afgelopen zomer met het experimenteren van frituren met infrarood. Het bleek een groot succes. De frietjes smaken nog steeds even lekker en de energiekosten zijn veel lager.  

*De gemiddelde prijs van gas is €3,24 en de prijs van stroom is gemiddeld €0,82 – (nov-22)

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Branded Horeca – Louis Vuitton Hotel

Misschien heb je het al gezien: het Louis Vuitton Hotel op de Champs-Élysées in Parijs is een blikvanger geworden. Dit is een voorbeeld van...

Controles EK Voetbal 2024 in de Horeca

De controle op licenties voor evenementen zoals het EK voetbal 2024 wordt deze dagen extra uitgevoerd en dit kan je op de volgende manieren...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg