Bij gewone gort is er een klein deel, tot zo’n vijftien procent, van afgeslepen. De kiem en een deel van de zemel zitten er dan nog in. Bij parelgort wordt de slijpmachine wat harder gezet en verdwijnt zo’n dertig procent van de korrel tot die een mooie ronde vorm heeft. Het woord ‘gortig’ (‘Hij maakt het echt een beetje te gortig met dat gerst slijpen’) komt ook van gort. Het verwijst oorspronkelijk naar een varkensziekte waarbij er korrelvormige ophopingen in het spierweefsel van varkens ontstonden. Via heel veel en niet helemaal te reconstrueren etymologische omwegen betekent het nu zoiets als ‘te bont’.
Gerst, gort en parelgort
https://social.tippr.nl/gerst-gort-en-parelgort
Laatste artikelen
Van drukte naar duidelijkheid
TIPPR-team - 0
Rabbit Messenger
Gemiste berichten, trage reacties, chaos in je inbox, dat is hoe kansen verloren gaan. In de horeca draait alles om beleving, snelheid en...
Laat geen omzet liggen!
TIPPR-team - 0
MICE Operations
Vrijdagavond, 19:00 uur. De zaak bruist, gasten genieten, en dan… de telefoon. Een groepsaanvraag. Maar jij hebt geen tijd. Je denkt: 'Ik regel...
Insight
Wagyu Biefstuk Classificaties
Waarom A5 Wagyu de Beste Keuze is voor Horeca MargeWagyu biefstuk wordt wereldwijd geprezen om zijn malsheid, rijke smaak en...
Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?
Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.