De regels voor een winterterras zijn per gemeente helaas erg verschillend. Wat op het ene terras wel mag, is bij de ander verboden.
Ondernemers dienen daarom bij hun gemeente goed te informeren naar de mogelijkheden. Wij hebben hieronder een aantal tips genoteerd waar je op moet letten en aan kan denken bij je winterterras.
Dit artikel verder lezen in de app?
- Ga na bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn voor een winterterras. Het beleid van winterterrassen en terrasverwarming kan je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening), de Gemeentewet, het Activiteitenbesluit en de Wet geluidhinder.
- Je kunt het beleid voor terrasverwarming en winterterrassen vinden in de Gemeentewet, de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Wet geluidhinder, het Activiteitenbesluit en bouwregelgeving.
- Door het voor de gemeente wat makkelijker te maken, heb je meer kans op goedkeuring naar een winterterras. Zo kun je bijvoorbeeld voorstellen om eerst 1 of 2 jaar een winterterras mogelijk te maken, als proef. Zo’n voorstel is minder interessant als er fors geïnvesteerd moet worden in het winterterras met schotten, terrasverwarmers, parasols, putkasten enzovoort.
- Gemeenten hebben soms moeite met geheel afgesloten terrassen. Een compromis met verwijderbare terrasonderdelen met minimale bevestigingspunten in de grond, is dan een oplossing. Overleg met de gemeente.
- Ook belangrijk is de beleving die je je gast geeft. In de winter kan je meer beleving aan je terras toevoegen door een warme, comfortabele uitstraling. Denk hierbij aan; hout, vuurkorven, kussens en dekens, picknickbanken en lange tafels waar je samen knus kunt aanschuiven.
- Naast visuele aspecten spelen daarbij ook het plaatsen van verwarming en het aanbieden van passende gerechten een rol. Denk aan een koperen ketel met chocolademelk, maar je kunt ook denken aan het serveren van warme dranken met een vleugje alcohol en flensjes.
- Check je terras verwarming wel van tevoren! In veel terrasvergunningen is het verbod opgenomen om andere objecten te plaatsen dan tafels, stoelen en parasols. Dit geldt ook voor terrasverwarming, behalve als deze geïntegreerd zit in een parasol. Dat geeft minder problemen, al mag de verwarming dan weer niet via de voet van de parasol aangesloten zijn op kabels door de grond. Hiervoor is wel een speciale vergunning nodig.
Dus: dubbelcheck voordat je jouw gasten lekker gaat verwarmen.
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!