fbpx

Hoe cafeïne vrije koffie werkt

Iedereen heeft de vraag wel eens gehad binnen zijn onderneming: “Hebben jullie ook cafeïnevrije koffie?” Tegenwoordig heeft bijna iedereen ook wel gemalen decafe-koffiebonen in de horeca. Maar wat ís cafeïnevrije koffie eigenlijk, en hoe maak je het?

Cafeïne uit koffie halen kan op twee verschillende manieren, beide vóór het branden van de bonen:

  • Met dichloormethaan (dcm): Groene koffiebonen weken een paar keer een halfuur in dichloormethaan (dcm) en water. Dcm is een stof die cafeïne oplost. Daarna krijgen de bonen een stoombad om alle resten van de stof uit de bonen te halen. Vervolgens worden de bonen gedroogd, gekoeld, gebrand, gemalen en verpakt.
  • Met prikwater: De bonen worden in water geweekt om cafeïne los te laten komen. Met koolzuur lost de cafeïne op onder hoge druk en op lage temperatuur. Deze milieuvriendelijke methode wordt vaak toegepast bij biologische koffie.

Decaf-koffie heeft niet minder smaak, want pas na het oplossen van de cafeïne worden de bonen gebrand. Hierdoor krijgt de koffie zijn intense smaak. Helemaal cafeïnevrij is decaf-koffie overigens niet; er blijft maximaal 0,1 procent cafeïne in de koffie achter.

Inspiratie credits: Simon Lévelt

https://social.tippr.nl/hoe-cafeine-vrije-koffie-werkt

Laatste artikelen

Forecast Report 2025

De horecabranche staat onder DRUK in 2025. In het Forecast Report van 2025 bespreken we vijf cruciale thema’s die jouw succes bepalen en hoe...

Horeca-DRUK Forecast Report 2025: Strategieën voor Marge, Personeels- en Gasten-DRUK

In de dynamische horeca Nederland 2025 staat de sector onder grote druk door stijgende kosten, personeelstekorten en veranderende gastverwachtingen. Dit horeca trendrapport biedt waardevolle inzichten voor ondernemers die...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg