fbpx

Hoe cafeïne vrije koffie werkt

Iedereen heeft de vraag wel eens gehad binnen zijn bedrijf. Hebben jullie ook cafeïne vrije koffie? Tegenwoordig heeft bijna iedereen ook wel de gemalen decafe-koffiebonen in huis. Maar wat ís cafeïne vrije koffie eigenlijk, en hoe maak je het? Cafeïne uit koffie halen kan op twee verschillende manieren. Bij beide gebeurt dat vóór het branden van de bonen.

• Manier 1: met dichloormethaan (dcm)
Bij methode 1 weken de groene koffiebonen een paar keer een halfuur in dichloormethaan (dcm) en water. Dcm is een stof die cafeïne oplost. Daarna krijgen de bonen een stoombad om alle resten van de stof uit de bonen te halen. Met warme lucht worden de bonen daarna gedroogd, dan met koude lucht gekoeld en ten slotte gebrand, gemalen en verpakt.

• Manier 2: met prikwater
Bij deze methode worden de bonen in water geweekt om cafeïne los te laten komen. Met behulp van koolzuur lost die losgekomen cafeïne op onder hoge druk en op lage temperatuur. Deze milieuvriendelijke methode wordt toegepast bij biologische koffie.
Trouwens: decaf-koffie heeft niet minder smaak. Want pas na het oplossen van de cafeïne worden de bonen gebrand. En het branden geeft die intense koffiesmaak. Helemaal caffeïnevrij is decaf-koffie overigens niet; er blijft maximaal 0,1 procent in de koffie achter.

Bron: Simon Lévelt

https://social.tippr.nl/hoe-cafeine-vrije-koffie-werkt

Laatste artikelen

Een verrassende Maaza Colada!

Maaza Laat de zomerse vibes in jouw zaak stralen met de verrukkelijke Mango Colada, gemaakt met de heerlijke Maaza Mango. Maaza gebruikt enkel de allerbeste...

De Rijping van Oude Kaas in de Horeca

Kaasrijping, of affinage, is een essentieel proces waarbij kaas onder specifieke condities rijpt om zijn smaak, textuur en aroma te ontwikkelen. Dit proces varieert...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg