fbpx

Hoe stel je een duurzame horeca menukaart samen?

Een duurzame menukaart draagt niet alleen bij aan een groenere planeet maar kan ook jouw omzet in de horeca verhogen. Een win-win dus. Duurzaamheid is op dit moment een belangrijke trend in de horecasector. Het verduurzamen van jouw menukaart kan je gebruiken als marketingtool om zo meer gasten aan trekken. In dit artikel schreven we waarom een duurzame menukaart zo belangrijk is. Benieuwd hoe je een een duurzame menukaart kunt samenstellen? Lees dan het stappenplan hieronder en ga voor een stapje groener.

Stap 1: Inventariseren

De eerste stap begint bij de inventarisatie. Ga op zoek naar de lokale producenten; op deze manier steun je de lokale economie en doordat er minder kilometers worden gemaakt tijdens de transport zijn deze producten ook minder belastend voor het klimaat. Kijk daarnaast ook naar welke groente en fruit in het seizoen zijn. Zo staat april voor radijs en paksoi, is juni het beste maand voor asperge, rabarber en broccoli. De voordelen van seizoensgroenten? Deze producten zijn verser, bevatten meer smaak en hebben een grotere voedingswaarde.

Stap 2: De ingrediënten

Hierna is het belangrijk om te kijken welke ingrediënten bij jouw keuken passen. Met welk seizoensfruit kun jij de lekkerste desserts maken. Daarnaast is het om naast de smaak rekening te houden met de uitstraling. Zorg dat de gast in de horeca verrast wordt met een kunstwerk op het bordt. door gebruik te maken van kleurrijke ingrediënten en verschillende texturen en smaken om een evenwichtige maaltijd te creëren. Tip: maak gebruik van eetbare bloemen, een feestje voor de gast! Ook is het goed om rekening te houden met ingrediënten met een lage koolstofafdruk zoals vleesvervangers.

Stap 3: Alles op een rijtje

Na de bovenstaande stappen is het tijd om wat eisen op papier te zetten. Met welke diëten wil je rekening houden? Hoeveel procent van de kaart moet vegetarisch zijn? En wil jij vegan gerechten op je menukaart zien staan? Na deze checklist is het goed om te kijken of dit ook daadwerkelijk binnen je horeca budget mogelijk is. Zodra dit duidelijk is, kan je nadenken over de bereiding van de gerechten.

Stap 4: De bereiding

De kunst om een goed gerecht neer te zetten begint uiteraard bij de bereiding, ook dit is mogelijk op een duurzamere manier. Probeer bijvoorbeeld groenten en vis te stomen. Hierbij wordt aanzienlijk minder water gebruikt dan bij koken. Ga daarnaast op zoek naar energiezuinige apparaten voor de horeca en probeer van gas naar schonere energie te gaan. Alle kleine beetjes helpen! Tijdens de bereiding is het ook goed om creatief te zijn met restjes. Gebruik oud brood bijvoorbeeld voor oer-Hollandse broodpudding, en zorg ervoor dat je ingrediënten in hun geheel benut, zoals het grillen van de wortel in zijn geheel voor een bijgerecht.

inspiratiecredits: QSTA

https://social.tippr.nl/hoe-verduurzaam-je-de-menukaart-in-de-horeca

Laatste artikelen

Gratis naar de Horecava met TIPPR

Ervaar Het TOPPR-initiatief op de Horecava!Wil je als horecaondernemer of -medewerker gratis naar de Horecava 2025 én inspiratie opdoen om jouw team te versterken?...

6 Tips om je te onderscheiden met thee

Er is in de horeca veel te verdienen met thee, mits je er echt een ervaring van maakt. Thee is vaak de afsluiter van...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg