Met de koudere winteravonden in het vooruitzicht wordt het tijd voor een paar smaakvolle wildgerechten. Nu de vijgen in elk schap van de supermarkt te vinden zijn dachten we daar eens mee te combineren. Vandaar een heerlijke eendenborstfilet met geroosterde vijgen.
Ingrediënten
Porties: 4
2 eendenborstfilets (ong. 330 gr per stuk)
1 eetlepel balsamico
1/2 dl rode wijn
50 gr gezouten boter
4 theelepels suiker
4 verse vijgen
zout en peper
Bereidingswijze
Voorbereiding: 20min › Bereiding: 20min › Klaar in:40min
De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6.
Met een scherp mes het veel van de eendenborst hier en daar insteken (zonder daarbij het onderliggende vlees te raken).
Een koekenpan zonder toevoegd vet verwarmen en daarin de filets met het vel naar beneden tot gewenste gaarheid bakken. Uit de pan halen en in aluminiumfolie wikkelen om warm te houden. Het braadvet uit de koekenpan nemen. In dezelfde koekenpan balsamico en rode wijn plus een theelepel suiker aan de kook brengen en in enkele minuten tot een dikke, siroopachtige saus laten inkoken. Vervolgens 30 gr hele koude stukjes boter erdoor mengen.
De bovenkant van de vijgen in een kruisvorm inkepenen. De opening een beetje openen, de binnenkant vullen met de resterende suiker en er een klontje boter op leggen. 5-7 minuten in de voorverwarmde oven schuiven.
De eendenborstfilets in plakken snijden, over de borden verdelen en de geroosterde vijgen erbij leggen. Het geheel overschenken met een scheutje wijnsaus.