Hoe maak je nu de perfecte puree? Puree is namelijk een genot in de herfst en de winter (ook in de zomer hoor) en mag daarom zeker weer eens op de kaart verschijnen!
1. Het ligt voor de hand maar: gebruik kruimige aardappels! Met vastkokende aardappels gaat het niet lukken.
2. Kook de aardappels in flink gezouten water in de schil, dan blijft de smaak het meest intens. Laat ze afkoelen (ca 20 minuten) en haal er dan de schil af met het puntje van een klein mes. Heb je daar echt geen tijd voor? Schil de goed gewassen aardappels dan wel en bewaar de schillen. Zet de in stukken gesneden aardappels op mét de schillen. Die haal je er na het afgieten tussenuit.
3. Snijd de aardappels in even grote stukken, anders loop je de kans dat de garing verschilt.
4. Droog de aardappels nog even uit voor het knijpen door ze te verhitten in een droge steelpan, ongeveer twee minuten. Dit voorkomt waterige puree. Roer af en toe.
5. De allerbeste aardappelpuree maak je met een pureeknijper, maar stampen mag natuurlijk ook.
6. Gebruik veel boter op kamertempertuur (ongeveer 150 g per 1.5 kg aardappelen) en een kopje warme volle melk, voor een superromige, maar stevige puree. Roer erdoor met een pollepel.
7. Een flinke hoeveelheid zout mag best. Blijf wel steeds proeven en voeg eventueel meer toe.
Bron: ELLE Eten / Foto: Once Upon A Chef