Het is bijna oktober en de herfst is officieel begonnen, wat betekent dat de temperaturen beginnen te dalen en de energiekosten stijgen. Als horecazaak kan dit een extra last zijn. Gelukkig wordt er een energiesubsidie aangeboden om deze kosten te verlichten. De mogelijk voor een aanvraag voor deze energiesubsidie is tot 2 oktober 17:00, dus wees er snel bij!
Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?
Komt jouw horecazaak in aanmerking voor de energiesubsidie?
Halverwege 2023 is er weer een stijging plaatsgevonden in de kosten van zowel gas als elektriciteit. En helemaal voor horecaondernemingen is dat onvoordelig aangezien die vaak intensief gebruik maken van energie. Om die reden biedt De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een tegemoetkoming aan genaamd de TEK.
De TEK staat voor Tegemoetkoming Energiekosten, en is een tijdelijke regeling vanuit de RVO die de horeca de mogelijkheid biedt om een tegemoetkoming aan te vragen. De horeca kan gezien worden als energie-intensief als de energie kosten minimaal 7% uitmaken van de totale omzet.
energiesubsidie zorgt voor verlichting bij de horeca
Deze energiesubsidie is bedoeld om horeca de kans te geven om hun organisatie toekomstbestendig te maken. De tegemoetkoming is van toepassing over heel 2023 en november en december van 2022 met terugwerkende kracht.
De energiesubsidie is van toepassing als de horecaonderneming energie intensief is. Verder zijn er nog meer voorwaardes waar de horeca aan moet voldoen:
- De horecazaak heeft minder dan 250 werknemers en de omzet is minder dan 50 miljoen per jaar.
- Gas en elektriciteit van je onderneming zijn minimaal 7% of meer van de omzet.
- De horecazaak stond voor 1 januari 2023 ingeschreven in het Handelsregister van KVK.
- De horecazaak heeft een zakelijk energiecontract.
Tot wanneer is deze aanvraag mogelijk? Tot 2 oktober 2023 17:00. Het is zeker de moeite als je als ondernemer een deel terug kan krijgen voor de stijgende energieprijzen.
Tot slot, kun je als je meer vragen hebt contact opnemen met het TEK-telefoonnummer: 088 042 44 60. Of maak gebruik van de chat functie op de RVO site.
Gebruik jij de energiesubsidie om je energierekening te verlagen?
Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen:
- Sluipverbruik voorkomen: In een horecazaak zijn veel apparaten werkzaam, en ook in hun stand-by stand maken zij gebruik van energie. Dit kan voorkomen worden als er gebruik wordt gemaakt van stekkerdozen. Die kunnen na afloop uitgezet worden, waardoor alle apparaten geen energie meer gebruiken.
- Terrasverwarming op zonne-energie: De luchtcollector van Solido Wonen, is een slimme keuze om je energieverbruik drastisch te verminderen. Deze innovatieve oplossing werkt volledig op zonne-energie. Het systeem trekt koude lucht aan met behulp van een ventilator op zonne-energie en verwarmt deze lucht voordat deze wordt uitgeblazen, waardoor je terras comfortabel en milieuvriendelijk verwarmd wordt.
- Energiebewuste menu-engineering: Pas je menukaart aan om gerechten te promoten die minder energie verbruiken. Denk zowel aan de ecologische voetdruk van de producten die gebruikt worden, maar ook welk gerecht het meeste gebruik maakt van energie-efficiënte kookmethoden.
- Menuoptimalisatie: Om voedselverspilling en energiegebruik te verminderen wordt het menu verandert op basis van de voorraad die de keuken heeft. Als er bijvoorbeeld een overschot is aan tomaten en is het een goed idee om tomatensoep daarvan te maken en die als soep van de dag aan te bieden. Om die manier worden de tomaten niet verspild, en heb je minder inkoopkosten.
- Regenwaterhergebruik: In Nederland regent het gemiddeld 192 dagen per jaar, dit kan als onvoordelig gezien worden voor een horecazaak met een terras. Maar we kunnen die regen ook gebruiken om energie en geld te besparen. Dat kan doormiddel van een regenwatersyteem. De Wilo Rain 1 is een watervoorziening die water opvangt en gekoppeld kan worden aan het toilet, wasmachine etc. Hierdoor wordt het verbruik van drinkwater verlaagt en worden de maandelijkse kosten ook minder. Van den Goorbergh is een installatiebedrijf die eenvoudig de Wilo Rain 1 kan aanleveren en installeren.
- Sla producten op buiten de koeling: een goede manier om minder gebruik te maken van de koeling is je producten buiten de koeling te bewaren. Veel mensen denken dat alle versproducten in de koeling bewaart moet worden. Alleen niks is minder waar. Een kelder bijvoorbeeld, kan een prima plek zijn om bepaalde versproducten op te slaan, omdat het vaak een donkere, koele en vochtige omgeving heeft. Als er minder producten in de koeling staan, betekent dat de koeling minder hard hoeft te werken om de producten koud te houden. Enkele producten die je in de kelder kan bewaren zijn:
- Aardappelen.
- Appels en peren.
- Uien en knoflook.
- Wortelgroenten , zoals bieten, pastinaak, raap en radijs.
- Pompoenen en winter squash.
- Conserven.
- Vruchtgroenten, zoals paprika, tomaat, komkommer, aubergine en avocado.
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!