Iedereen gaat graag uit eten om zich te verwennen of om iets nieuws te ontdekken. Mensen willen soms wat kleinere porties eten, door medische redenen of omdat ze een ‘’kleine eter’’ zijn. Ouderen en kinderen zijn soms kleine eters. Voor het tegengaan van voedselverspilling kunnen restaurants de normale porties aanpassen. Vaak is het zo dat de porties, die worden geserveerd te groot zijn en de rest daarna wordt weggegooid.
Kleine porties zijn daarom nodig voor het stimuleren van minder voedselverspilling en meer gezond eetgedrag. Er zijn verschillende manieren om kleinere porties te maken. Je kunt het menukaart aanpassen naar halve en hele porties. Daarnaast kun je het aantal bijgerechten tot maximaal 1 of 2 keuzes beperken. Het serveren van meer groenten en minder vlees is ook een manier.
Koninklijk Horeca Nederland had een onderzoek hiernaar gedaan. Daaruit kwam als resultaat dat 55% van de horecaondernemers gasten een keuze bieden in portiegrootte. 27% van de ondernemers gaven aan dat gasten de bijgerechten kunnen kiezen. 13% heeft bijgerechten los op de kaart staan.
Op het platform www.kleineporties.nl zijn restaurants die kleine porties aanbieden te vinden. 1000 restaurants zijn in een jaar tijd aangemeld op dit platform.
KleinePorties zorgt ervoor dat restaurants, die kleine porties aanbieden vindbaar zijn.
Foto: KleinePorties