fbpx

Lege Flessen in de Horeca – No Waste

In de horeca is het beheer van afval, met name lege flessen, een voortdurende uitdaging. Van wijnflessen tot gin fles, de opeenstapeling van deze lege verpakkingen kan een aanzienlijke belasting vormen. Maar wat als we deze uitdaging konden omzetten in een kans? In dit artikel, getiteld “Lege Flessen – No Waste”, zullen we de problematiek van het overschot aan lege flessen in de horeca onderzoeken. We zullen mogelijke oplossingen bespreken en laten zien hoe we dit zogenaamde ‘afval’ kunnen omzetten in waardevolle hulpbronnen, waardoor we een stap dichter bij een duurzamere en afvalvrije horeca komen.

Machine waar je van wijnflessen glas zand van maakt om te gebruiken voor andere doeleinden
Het zand dat overblijft van wijnflessen

Altijd op de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?



Het Probleem van Lege Flessen

Het produceren, vervoeren en verwerken van drankverpakkingen heeft een significante milieu-impact. Een horeca-ondernemer wordt geconfronteerd met de uitdaging om de overvloed aan lege flessen te beheren. Daarnaast zijn er ook de kosten verbonden aan de verwerking en het transport van dit afval.

Bovendien zijn er ook operationele problemen verbonden aan het overschot aan lege flessen. Het opslaan van al dit afval neemt waardevolle ruimte in beslag die anders gebruikt zou kunnen worden voor andere doeleinden. Dit is vooral een probleem waar ruimte een dure en schaarse grondstof is.

Restaurant Silo Londen over het proces van wijnfles naar servies

Wat Kan de Horeca hieraan Doen?

Eerst en vooral, moet een ondernemer proberen om het gebruik van wegwerpverpakkingen te verminderen waar mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld door dranken op de tap aan te bieden in plaats van in flessen, of door over te stappen op herbruikbare flessen.

Ten tweede, kan een ondernemer samenwerken met lokale recyclingbedrijven. Veel recyclingbedrijven bieden diensten aan die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van horeca-ondernemers. Ze kunnen bijvoorbeeld containers leveren voor het verzamelen van glasafval en regelmatige afhaaldiensten aanbieden.

Het Recyclen van Lege Flessen

Lege flessen is een van de weinige materialen die onbeperkt gerecycled kan worden zonder dat de kwaliteit ervan vermindert. Daarom is het zo belangrijk dat lege flessen op de juiste manier worden verwerkt. Glas kan worden gerecycled tot nieuwe flessen, maar ook tot andere producten zoals glaswol isolatie.

Het is ook mogelijk om lege flessen te upcyclen, dat wil zeggen, ze te transformeren in producten met een hogere waarde. Dit kan variëren van kunstobjecten tot meubels, maar ook servies.

Restaurant Silo Londen – Zero Waste

Het restaurant Silo in Londen heeft een sterke visie op het gebied van zero waste. Ze geloven dat “afval een falen van de verbeelding” is en streven ernaar om dit principe in hun bedrijfsmodel te integreren.

Silo is ontworpen van achter naar voren, altijd met de afvalbak in gedachten. Ze hebben het produceren van afval geëlimineerd door eenvoudigweg te kiezen voor directe handel met boeren, het gebruik van herbruikbare leveringsvaten en het kiezen van lokale ingrediënten die zelf geen afval genereren. Elk resterend voedselafval wordt vervolgens gecomposteerd, waardoor de kringloop wordt gesloten.

Maak van overgebleven Lege flessen een porseleinen servies!

Deze benadering van zero waste is niet alleen een manier om het milieu te respecteren, maar ook om de kwaliteit van hun voedsel te verbeteren en een duurzamere manier van werken te bevorderen. Silo gebruikt een machine die hun overgebleven wijnflessen tot zand kan malen. Dit zand zou wordt dan gebruikt om porseleinen servies van te maken, in lijn met hun zero waste-visie.

Expleco Company glas verwerker

Door actief te streven naar het verminderen, hergebruiken en recyclen van lege flessen, kunnen horeca-ondernemers een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verminderen van de milieu-impact van hun bedrijven. Bovendien kunnen zij op deze manier ook economische waarde creëren, of het nu gaat om besparingen op afvalverwerkingskosten of om inkomsten uit de verkoop van gerecyclede of geüpcyclede producten.

  • Stap 1: vermaal het glas tot zand
  • Stap 2: plaats het zand in een bakvorm
  • Stap 3: bak het “glas, zand” tot servies
Restaurant silo, het glas in de machine
Restaurant silo, het glas zand nadat het uit de machine komt
Restaurant silo, het glas dat verwerkt wordt tot borden

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR-app

Laatste artikelen

Gratis naar de Horecava met TIPPR

Ervaar Het TOPPR-initiatief op de Horecava!Wil je als horecaondernemer of -medewerker gratis naar de Horecava 2025 én inspiratie opdoen om jouw team te versterken?...

6 Tips om je te onderscheiden met thee

Er is in de horeca veel te verdienen met thee, mits je er echt een ervaring van maakt. Thee is vaak de afsluiter van...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg