fbpx

Let op: Hete plasticsoep!

Plastic isn’t that fantastic, is de laatste Jaren wel duidelijk geworden. Om zwerfafval en de plastic soep tegen te gaan, moet het gebruik van plastic drastisch verminderd worden. En dit jaar gaat dat gebeuren, vanaf 3 juli 2021 is het daarom verboden om gebruik te maken van verschillende plastic producten, die vooral met bezorg- en afhaalmaaltijden, in de horeca gebruikt worden.

Ben jij hier al op voorbereid? Lees hieronder hoe je dit het beste kan doen en welke betaalbare alternatieven je kan gebruiken.

Vanaf 3 juli 2021 komt er een Europees verbod op verschillende wegwerpartikelen, ook wel de ‘single-use plastics’ genoemd. Hier vallen verschillende producten onder die veel in de horeca gebruikt worden, zoals: rietjes, bestek, roerstaafjes, borden, ballonstokjes en piepschuim verpakkingen. Dit zijn producten die verantwoordelijk zijn voor meer dan 70% van het zwerfafval in de zee. Wat ervoor zorgt dat het wordt opgenomen door dieren en vervolgens in de menselijke voedselketen terecht komt.

Horecabedrijven worden dan ook verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van eenmalige kunststofproducten en verpakkingen. Daarnaast moet je als horecazaak maatregelen nemen om het zwerfafval te voorkomen.

Hoe kan je gescheiden inzamelen en recyclen?
Probeer bij het aanschaffen van producten, rekening te houden met materialen die goed recyclebaar zijn. De volgende materialen zijn goed recyclebaar:
– PET flessen/schalen;
– Drinkpakken;
– Blik;
– Glas;
– PP en HDPE;
– Papier en karton;
– Koffiebekers (mits apart ingezameld).

Welke alternatieven zijn er?
Veel startups bieden duurzame en biologische alternatieve voor hedendaagse producten aan. Lees hier de opties.

– Rietjes: Een voorbeeld zijn de biologisch afbreekbare rietjes van agrarische restproducten van Strawbystraw. Dankzij de herkomst en 100% natuurlijke oorsprong heeft ieder rietje een andere diameter en kunnen ze na gebruik bij het GFT-afval. Ieder rietje is dus uniek. Naast de rietjes van Strawbystraw kan je ook rietjes gemaakt van rvs, papier, karton, bamboe, bagasse, siliconen of suiker gebruiken. Waarbij rvs en siliconen rietjes het fijnste gevoel hebben om uit te drinken, maar deze gooi je niet weg.
*Let bij de keuze van rietjes goed op. Er zijn materialen die de smaak van het product aantasten, dat wil je natuurlijk niet hebben.

– Zakjes: Een ander product zijn de eetbare waterzakjes van Ooho. Deze zijn gemaakt van Notpla, een materiaal dat zeewier en planten combineert en biologisch afbreekbaar is. De zakjes kan je gebruiken als alternatief voor verspilde sauszakjes, waar sauzen, specerijen en saladedressings in verpakt worden.

– Borden en bestek: Plastic bestek is de laatste tijd nog een veel gebruikt product. Een alternatief hiervoor is bestek of roerstokjes gemaakt van hout. Als bord kan je gebruik maken van borden gemaakt van palmblad. Je hebt palmblad borden in alle soorten en maten.

– Bakjes en bekers van piepschuim: Verpakkingen, bekers en bakjes gemaakt van geëxpandeerd polystyreen zijn niet meer toegestaan vanaf 3 juli. Duurzame opties zijn bijvoorbeeld (hamburger)doosjes gemaakt van FSC-gecertificeerd kraft papier of bassage. Disposables van bassage zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten en zijn biologisch afbreekbaar!

Begin op tijd met het aanschaffen van alternatieven, mocht je dit nog niet gedaan hebben!

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

https://social.tippr.nl/let-op-hete-plasticsoep

Laatste artikelen

10 TIPS Trend: No Waste Restaurant

Kosten Besparen met No Waste - van Waste naar No Waste RestaurantDuurzaamheid in de horeca gaat verder dan het bord - het is een ketenbrede...

Lekker zomers: gekonfijte Artisjokburger

Caprichos del Paladar Steeds meer consumenten kiezen voor een burger. Hier zien we dat steeds vaker de keuze gemaakt wordt voor een gezonde gourmet burger.Caprichos...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg