fbpx

Meesterlijke stamppot – McCain

De vorst zit in de grond en het wordt snel donker buiten. Dit is het moment dat we als allemaal weer zin krijgen in stamppot.

Thuis wordt volop stamppot gemaakt, voornamelijk door gezinnen, maar dit gerecht is veel veelzijdiger dan dat. Maak er een culinaire compositie van voor de fijnproever of maak een stamppot to-go.

Download de TIPPR-app?



Uit recentelijk uitgevoerd onderzoek blijkt dat boerenkool nog altijd de favoriete stamppot  onder Nederlanders is met 34% gevolgd door andijviestamp (20%).

In een handomdraai heb je een zacht romige stamppotbasis gemaakt met voorgekookte aardappelblokjes van CêlaVíta.

Die basis kan je in al je stamppotten gebruiken. Probeer daarna een bijzondere en een eigen twist eraan te geven.

Een voorbeeld hiervan is de boerenkoolstamppot met parmaham.

Ingrediënten voor 4 personen

  • CêlaVíta Oma’s kruimige aardappelen (900 gram)
  • 500 gram boerenkool, gesneden en gewassen
  • 2 el roomboter
  • Melk, naar smaak
  • Peper en zout naar smaak
  • 70 gram oude kaas, in blokjes gesneden
  • 8 plakes parmaham
  • 60 gram hazelnoten
  • 2 el. boter

Bereiding

  1. Doe de aardappelen in een ruime pan en zet ze net onder water. Doe de boerenkool bovenop de aardappelen en de deksel op de pan. Breng de aardappelen en boerenkool aan de kook, en gaar de aardappelen daarna volgens aanwijzing op de verpakking.

    Giet de pan af en stoom de aardappelen en boerenkool droog. Stamp de aardappelen en boerenkool met de stamper en voeg de roomboter en melk naar smaak toe. Breng de stamppot op smaak met peper en zout en blokjes oude kaas.
  2. Terwijl de stamppot op het vuur staat kan de parmaham gedroogd worden; Warm de oven voor op 180 °C. Leg de plakjes parmaham op een ovenbakplaat bekleed met bakpapier. Bak de parmaham in ongeveer 12 minuten droog en krokant.
  3. Bruneer de hazelnoten; Smelt de roomboter in een kleine steelpan, voeg hieraan de hazelnoten toe. Bruneer de hazelnoten en roomboter, schep ze daarna meteen in een klein schaaltje om af te koelen.
  4. Serveer de stamppot met daaroverheen de gebruneerde hazelnoten en roomboter, de gedroogde plakjes parmaham en wat losse blokjes oude kaas.

Nog een voorbeeld is de Italiaanse andijviestamppot.
Ingrediënten 4 personen

  • CêlaVíta Oma’s kruimige aardappelen (900 gram)
  • 75 gram walnoten
  • 75 gram hazelnoten
  • 65 gram pijnboompitten
  • 15 zwarte olijven
  • 15 zongedroogde tomaten
  • 3 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 600 gram andijvie
  • Snuf peper en zout

Bereiding

  1. Doe de aardappels in een pan en zorg dat de aardappels net onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de aardappels 18-20 minuten koken.
  2. Hak de walnoten en hazelnoten grof. Rooster de pijnboompitten samen met de noten in een droge koekenpan lichtbruin. Snij de olijven in dunne plakjes en de zongedroogde tomaten in reepjes. Maak de andijvie schoon en snij deze in repen.

    (Hou je niet van noten? Voeg dan pittige kaas toe. Snijd dit in blokjes en schep dit bij stap 4 door de stamppot.)
  3. Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen. Pureer de aardappels met een stamper of pureeknijper en maak er met de olijfolie, zout en peper een stevige puree van.
  4. Zet de pan op laag vuur en meng de andijvie er in delen door. Schep de olijven, zongedroogde tomaten en de helft van het noten-pittenmengsel erdoor.
  5. Verdeel de stamppot over 4 borden en garneer met de rest van de noten en pitten.

Kom maar op met die stamper! Traditioneler kan het bijna niet, een oudhollandse stamppot boerenkool met rookworst. Heerlijk als het buiten fijn vriest en er een dik pak sneeuw ligt, dat is pas écht genieten.

Voor meer informatie ga naar: www.celavita.nl 
of mail naar info@celavita.nl

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Tapmachine

Jägermeister In de horeca is het bieden van een experience belangrijker dan ooit! Wil je jouw gasten de lekkerste ijskoude Jägemeister serveren en ook nog...

Jägermeister Mule

Jägermeister From the clubs of Berlin to the living rooms of Netherlands; The Jägermeister Mule.Hoe? Simpel:Jägermeisterginger beerijsgeplette limoenTop 'm af met komkommer en limoen als...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg