fbpx

Michelin sterren 2023: Nederland

Nederland telt nu 117 Michelin sterren, wie krijgt er een ster bij of verliest er zelfs eentje? De selectie van de Michelin sterren 2023 van de officiële MICHELIN Gids Nederland wordt op maandag 24 april 2023 bekendgemaakt. De Michelin sterren 2023 zullen wederom weer uitgereikt worden in het DeLaMar Theater van Amsterdam

Download de TIPPR-app?De Botanische Gastronomie van Nederland staat dankzij De Nieuwe Winkel wereldwijd op de kaart. Maar krijgt Tribeca op maandag 24 april dan eindelijk z’n langverwachte derde ster of moeten ze wachten tot na de verbouwing? En wordt Alex Haubt, Michelin Jonge chef award 2021 nu ook gewaardeerd door de Michelin?

We moeten nog even wachten tot maandag 24 aprli. Alle chefs van restaurants die in Nederland zijn opgenomen in de MICHELIN Gids worden verwacht op de uitreiking. De ceremonie zal net als voorgaande jaren georganiseerd worden in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 

Een Michelin-ster is de bekendste maar ook eigenlijk de enige echte erkenning voor het onderscheidende vermogen in de gastronomische wereld. Het krijgen van een Michelin-ster kan gezien worden als de Champions League van de horeca en wordt als de grootste prestatie beschouwd.  Het kan restaurants helpen bij het aantrekken van meer gasten en het verkrijgen van een hogere waardering van hun merk.

Een Michelin-ster is een uitdaging om te behalen, omdat de criteria voor de beoordeling zeer strikt zijn. De inspecteurs van Michelin beoordelen restaurants op criteria zoals de kwaliteit van de producten, de technische vaardigheden van de chef-kok, de originaliteit en balans van de gerechten, de kwaliteit van de service en de aankleding van het restaurant.

Een Michelin-ster is dus niet alleen een aanduiding van de kwaliteit van de maaltijden, maar ook van de totale gastronomische ervaring die een restaurant biedt. Voor veel restaurants is het krijgen van een Michelin-ster een belangrijk doel, omdat het een bewijs is van hun toewijding en professionaliteit.

Michelin sterren van 2022

3 Sterren in Nederland

In de wereld zijn er 137 restaurant met 3 sterren. In Nederland behouden we twee restaurants met drie sterren:

2022: 2 Sterren uitgereikt

2022: 1 Ster uitgereikt

2022: 3 Groene sterren uitgereikt

Naast deze drie nieuwe Groene sterren wisten de volgende restaurants hun duurzame weg in de culinaire gastronomie voort te zetten:

Young chef Award 2022

Yoran Jacobi, De Juwelier Amsterdam

Uitreiking van de Michelin Sterren van Nederland terugkijken?

Michelin beoordeling op basis van 5 punten

Inspecteurs gaan onaangekondigd langs de restaurants. Ze willen worden behandeld net als elke gast die langs komt. Er zijn in Europa ongeveer 90 inspecteurs actief. Als je eenmaal een ster hebt word je vaker bezocht door verschillende inspecteur. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van 5 punten:
  1. Kwaliteit van de producten 
  2. Beheersing van de technieken 
  3. Persoonlijkheid van de keuken 
  4. De consistentie van het restaurant 
  5. Prijs-kwaliteitverhouding 
Wat is betekenen de Michelinsterren en wat is het verschil tussen 1,2 of zelfs 3 sterren?

1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard.

2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard. 

3 Michelinsterren: De keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en is een speciale reis op zich. 


Bron: Michelin

Historie Michelin

Michelin begon in 1900 met het kosteloos uitgeven van gidsen voor chauffeurs. Rond 1926 werd de eerste gids uitgeven met voor iedereen die onderweg was. Michelinsterren zijn voornamelijk van toepassing op de kwaliteit van het eten, de wijnen en een correcte bediening.

Met de gids kon de reis alleen maar plezieriger worden en de mobiliteit bevorderd worden waardoor de banden sneller gingen slijten. Met drie sterren was het de moeite waard om 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant.

Om in aanmerking te komen voor Michelin sterren begint het door de aandacht te trekken van een inspecteur van een Michelin. Ze komen meestal langs als je een naam hebt opgebouwd in de markt die aansluit bij de Michelin. De Inspecteur kijkt dan naar de media aandacht die het restaurant heeft opgebouwd van o.a. bloggers en recensenten.

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Michelin sterren 2023: België & Luxemburg

Op 13 maart 2023 heeft Michelin de selectie van de Michelin Gids België en Luxemburg 2023 gepresenteerd. In deze editie zijn 816 restaurants opgenomen,...

Trendrapport 2023 – wie het kleine niet eert ..

Voor 2023 kijken we op basis van de TIPPR data naar horeca trends voor het komende jaar. De basis van alle trends zijn terug...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.