fbpx

Michelin sterren 2023: Nederland

Nederland telt nu 117 Michelin sterren, wie krijgt er een ster bij of verliest er zelfs eentje? De selectie van de Michelin sterren 2023 van de officiële MICHELIN Gids Nederland werd op maandag 24 april 2023 bekend gemaakt.

Download de TIPPR-app?



Op maandag 24 april 2023 presenteerde Michelin de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 in het DeLaMar Theater in Amsterdam. In totaal omvat deze selectie 125 restaurants met ten minste één MICHELIN Ster. Dit jaar is de selectie uitgebreid met één zaak die twee Sterren heeft ontvangen, 17 restaurants die zijn bekroond met één Ster, 4 Groene Sterren.

Michelin 2023 terugkijken

Je kunt live de uitreiking van de MICHELIN 2023 volgen tijdens de TIPPR-livestream. Daarnaast is er een liveblog beschikbaar vanuit het Delamare met de meest recente updates.

MICHELIN GUIDE CEREMONY 2023 NL

De Botanische Gastronomie van Nederland staat dankzij De Nieuwe Winkel wereldwijd op de kaart. Helaas werd Nederland niet beloond met een derde, drie sterren restaurant.

Aantal MICHELIN sterren in Nederland

***      Unieke keuken. De reis waard: 2

            Waarvan nieuw (N) 2023: 0

**        Uitzonderlijke keuken. Een omweg waard: 20

            Waarvan nieuw (N) 2023: 1

*          Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard: 103

            Waarvan nieuw (N) 2023: 17

Groen *  Gastronomie en duurzaamheid: 15

            Waarvan nieuw (N) 2023: 4

ALLEEN VINKELES ONDERSCHEIDEN MET TWEE STERREN

*** MICHELIN sterren

** MICHELIN sterren

In deze nieuwe selectie wordt Jurgen van der Zalm en zijn team bekroond met een tweede MICHELIN Ster. Als talentvolle chef was hij jarenlang de rechterhand van Dennis Kuipers binnen het bedrijf en volgt nu zijn eigen weg, met respect voor het verleden.

Bij Vinkeles (Amsterdam) gaan klassiek vakmanschap en speelse creativiteit hand in hand in de vorm van verbluffende sauzen en gerechten. Of hij nu een volledig vegetarisch menu bereidt of een luxeproduct sublimeert, Jurgen van der Zalm weet altijd te overtuigen met een boeiend smakenspektakel.

Nieuwe in 2023

In totaal telt de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 nu 20 restaurants met twee MICHELIN Sterren.

17 nieuwe restaurants met één MICHELIN Ster

* MICHELIN ster 2023

De MICHELIN Gids Nederland 2023 heeft maar liefst 17 nieuwe sterren toegekend. Zo hebben twee historische restaurants in Maastricht, Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants, opnieuw een ster ontvangen. Ook is er goed nieuws voor Limburg, want de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) wordt dit jaar bekroond met een ster.

Vanderveen en Coulisse in Amsterdam zijn ware pioniers op het gebied van inventiviteit, wat de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt. Chef Julius Nuiten van de à la carte (vis)Bistro de la Mer laat onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw zien hoe zij de traditie naar hun hand kunnen zetten.

Utrecht is eveneens in de spotlights gezet met twee nieuwe MICHELIN Sterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokale ingrediënten met internationale flair. LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk) bieden een originele smaakbeleving die hen ook prijzenswaardig maakt.

Nieuw in 2023

Als je op zoek bent naar een eigen interpretatie van de Japanse traditie, is een bezoek aan YAMA in Rotterdam een absolute must. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer het handelsmerk van Central Park (Voorburg), en bij Codium (Zierikzee) krijgt deze zelfs een Zeeuwse inslag.

Voor moderne intensiteit ga je naar het noorden, waar Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen) hun stempel drukken op de regionale keuken.

Groene MICHELIN Sterren

Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van duurzame gastronomie, worden bekroond met een Groene MICHELIN Ster. Dit jaar zijn er vier zaken toegetreden tot deze bijzondere familie.

Het dorpje Koudekerke wordt voortaan in één adem genoemd met duurzaamheid dankzij een groene ster voor zowel Hof aan Zee als Morille. Beide restaurants benutten ten volle de Zeeuwse rijkdom en doen er alles aan om een lokaal, circulair systeem te installeren.

Hetzelfde geldt voor Rotonde (Rotterdam) en De Dyck (Woubrugge). Hun duurzame mindset loopt als een rode draad door elk aspect van hun bedrijfsvoering, van hun communicatie tot aan het afvalbeheer.

Young chef Award 2023

Yornie van Dijk ontvangt de titel van Jonge Chef van het Jaar 2023. Hij is de chef-kok van het recent bekroonde restaurant Basiliek (Harderwijk) met een MICHELIN Ster en heeft indruk gemaakt op onze inspecteurs met zijn interpretatie van de Nordic Cuisine.

Van Dijk’s gerechten zijn intens van smaak en de perfecte balans tussen zuiverheid, frisheid en pittigheid. Zijn talent komt hierin duidelijk naar voren en heeft hem deze onderscheiding opgeleverd.

Sommelier Award 2023

  • Nadine Mögling, Bij Jeff Den Hoorn Texel

Uitreiking van de Michelin Sterren van Nederland terugkijken?

MICHELIN GUIDE CEREMONY 2023 NL

Michelin beoordeling op basis van 5 punten

Inspecteurs gaan onaangekondigd langs de restaurants. Ze willen worden behandeld net als elke gast die langs komt. Er zijn in Europa ongeveer 90 inspecteurs actief. Als je eenmaal een ster hebt word je vaker bezocht door verschillende inspecteur. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van 5 punten:
  1. Kwaliteit van de producten 
  2. Beheersing van de technieken 
  3. Persoonlijkheid van de keuken 
  4. De consistentie van het restaurant 
  5. Prijs-kwaliteitverhouding 
Wat is betekenen de Michelinsterren en wat is het verschil tussen 1,2 of zelfs 3 sterren?

1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard.

2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard. 

3 Michelinsterren: De keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en is een speciale reis op zich. 


Bron: Michelin

Historie Michelin

Michelin begon in 1900 met het kosteloos uitgeven van gidsen voor chauffeurs. Rond 1926 werd de eerste gids uitgeven met voor iedereen die onderweg was. Michelinsterren zijn voornamelijk van toepassing op de kwaliteit van het eten, de wijnen en een correcte bediening.

Met de gids kon de reis alleen maar plezieriger worden en de mobiliteit bevorderd worden waardoor de banden sneller gingen slijten. Met drie sterren was het de moeite waard om 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant.

Om in aanmerking te komen voor Michelin sterren begint het door de aandacht te trekken van een inspecteur van een Michelin. Ze komen meestal langs als je een naam hebt opgebouwd in de markt die aansluit bij de Michelin. De Inspecteur kijkt dan naar de media aandacht die het restaurant heeft opgebouwd van o.a. bloggers en recensenten.

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Podcast de Stamtafel – Zoektocht naar de Horeca TOPPR

Luister naar de nieuwste aflevering van de Stamtafel, de podcast die gastvrijheid in de schijnwerpers zet. Deze keer vertelt Colin Westerwoudt van Tippr over...

Michael Schouten – Restaurant De Korte Duinen

De eerste TOPPR van 2024 is bekend: bedrijfsleider Michael Schouten (29) werkzaam bij Restaurant de Korte Duinen in Soest. Hij werkt al sinds zijn...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg