Nederland heeft momenteel 125 Michelin sterren. De vraag is nog niet: wie ontvangt er in 2024 jaar een ster maar waar en wanneer worden deze sterren uitgereikt? Deze uitreiking wordt namelijk traditioneel getrouw gehouden in Amsterdam maar in 2024 vindt de Michelin uitreiking plaats in het culinaire Maastricht. De nieuwe selectie van de officiële MICHELIN Gids Nederland wordt op maandag 7 oktober 2024 onthuld.
Maastricht
gaststad van de volgende MICHELIN Gids
Ceremonie voor Nederland
Om de hoogte blijven? Download de TIPPR-app?
Op maandag 7 oktober 2024 presenteert Michelin de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2024 tijdens de BBB Maastricht in het MECC. De ‘Champions League’-prijzen van de horeca worden 6 maanden later uitgereikt in 2024
Tijdens de jaarlijkse ceremonie van de MICHELIN Gids worden de restaurants bekendgemaakt die beloond zijn met één of meerdere MICHELIN Sterren, alsook de ontvangers van de nieuwe Groene MICHELIN Sterren en Bib Gourmands.
Gedurende het evenement vindt ook de uitreiking van de MICHELIN Awards plaats. Hiermee worden professionals in de schijnwerpers gezet die met hun vaardigheden en expertise een blijvende indruk hebben achtergelaten bij de inspecteurs van de MICHELIN Gids.
Maastricht is een topbestemming voor fijnproevers in Nederland, beroemd om zijn uiteenlopende restaurantkeuzes, van MICHELIN-sterrenrestaurants tot sfeervolle eetcafés. Sinds 1955 is het MECC Maastricht de trotse gastheer van de Horecavakbeurs BBB Maastricht in oktober, een evenement dat jaarlijks duizenden horecaprofessionals aantrekt voor proeverijen, netwerken en inspiratie. Het is daarom geen verrassing dat de bekendmaking van de MICHELIN Sterren samenvalt met deze gerenommeerde horecabeurs.
Maastricht is een charmante stad vol levensgenieters, gekenmerkt door gastvrijheid & gezelligheid
Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gids:
Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de MICHELIN Gids: “We kijken ernaar uit om onze volgende MICHELIN Gids Ceremonie voor Nederland in Maastricht te organiseren. Deze charmante stad vol levensgenieters wordt gekenmerkt door gastvrijheid, gezelligheid en de typische Nederlandse levensvreugde. Maastricht vormt daarmee een voor de hand liggend decor om het beste dat de Nederlandse gastronomie te bieden heeft te vieren.”
Wim Hillenaar, burgemeester van Maastricht: “Maastricht is een culinaire stad bij uitstek. En als er één stad in Nederland is die je een internationaal gevoel geeft, dan is dat wel Maastricht. Onze Limburgse hoofdstad biedt het beste van twee werelden: internationale allure maar ook die typische Maastrichtse gezelligheid.
Onze stad staat bekend om haar enorme gastvrijheid. Wij zijn dan ook bijzondertrots dat wij als culinaire hotspot van Nederland de komende jaren gaststad mogen zijn van de uitreiking van de MICHELIN sterren”.
culinair genieten is diep geworteld in de MAASTRICHTSE cultuur
Aantal MICHELIN sterren in Nederland 2023
In 2023 omvatte de MICHELIN selectie 125 restaurants met ten minste één MICHELIN Ster. Voor het jaar 2023 werd deze selectie uitgebreid met één zaak die twee Sterren heeft ontvangen, 17 restaurants die zijn bekroond met één Ster en 4 die een Groene Ster hebben ontvangen.
De Botanische Gastronomie van Nederland staat dankzij De Nieuwe Winkel wereldwijd op de kaart. Helaas werd Nederland dit jaar niet beloond met een derde, drie sterren restaurant in 2023.
*** Unieke keuken. De reis waard: 2
Waarvan nieuw (N) 2023: 0
** Uitzonderlijke keuken. Een omweg waard: 20
Waarvan nieuw (N) 2023: 1
* Verfijnde keuken. Zeker een bezoek waard: 103
Waarvan nieuw (N) 2023: 17
Groen * Gastronomie en duurzaamheid: 15
Waarvan nieuw (N) 2023: 4
*** MICHELIN sterren
- Kruiningen, Inter Scaldes
- Zwolle, De Librije
** MICHELIN sterren
In de editie van 2023 werd. Jurgen van der Zalm van Vinkeles en zijn team bekroond met een tweede MICHELIN Ster. Als talentvolle chef was hij jarenlang de rechterhand van Dennis Kuipers binnen het bedrijf en volgt nu zijn eigen weg, met respect voor het verleden.
Bij Vinkeles (Amsterdam) gaan klassiek vakmanschap en speelse creativiteit hand in hand in de vorm van verbluffende sauzen en gerechten. Of hij nu een volledig vegetarisch menu bereidt of een luxeproduct sublimeert, Jurgen van der Zalm weet altijd te overtuigen met een boeiend smakenspektakel.
Nieuwe in 2023
- Amsterdam, Vinkeles N 2023
In totaal telt de selectie van de MICHELIN Gids Nederland 2023 nu 20 restaurants met twee MICHELIN Sterren.
- Amstelveen, Aan de Poel
- Amsterdam, Ciel Bleu
- Amsterdam, Flore
- Amsterdam, Restaurant 212
- Amsterdam, Spectrum
- Breskens, De Kromme Watergang
- Giethoorn, De Lindenhof
- Harderwijk, ‘t Nonnetje
- Heeze, Tribeca
- Nijmegen, De Nieuwe Winkel N 2022
- Nuenen, De Lindehof
- Overveen, De Bokkedoorns
- Reijmerstok, Brut172
- Rotterdam, FG – François Geurds
- Rotterdam, Fred
- Rotterdam, Parkheuvel
- Staphorst, De Groene Lantaarn
- Waalre , De Treeswijkhoeve
- Wittem, Julemont N 2022
In 2023 waren er 17 nieuwe restaurants met één MICHELIN Ster
* MICHELIN ster 2023
De MICHELIN Gids Nederland 2023 heeft maar liefst 17 nieuwe sterren toegekend. Zo hebben twee historische restaurants in Maastricht, Château Neercanne en Au Coin des Bons Enfants, opnieuw een ster ontvangen. Ook is er goed nieuws voor Limburg, want de wereldse creativiteit van Studio (Maastricht) en Flavours (Weert) wordt dit jaar bekroond met een ster.
Vanderveen en Coulisse in Amsterdam zijn ware pioniers op het gebied van inventiviteit, wat de huidige tijdsgeest goed weerspiegelt. Chef Julius Nuiten van de à la carte (vis)Bistro de la Mer laat onder de hoede van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot opnieuw zien hoe zij de traditie naar hun hand kunnen zetten.
Utrecht is eveneens in de spotlights gezet met twee nieuwe MICHELIN Sterren: het historische Karel 5 en het jonge Maeve combineren echte cuissons en aandacht voor lokale ingrediënten met internationale flair. LIZZ (Gouda), Brass Boer Thuis (Zwolle) en Basiliek (Harderwijk) bieden een originele smaakbeleving die hen ook prijzenswaardig maakt.
Nieuw in 2023
- Utrecht, Karel 5 N2023
- Maastricht, Château Neercanne N 2023
- Amsterdam, VanderVeen N 2023
- Gouda, Lizz N 2023
- Weert, Flavours N 2023
- Zwolle, Brass Boer Thuis N 2023
- Amsterdam, De La Mer N2023
- Voorburg, Centraal Park N 2023
- Wolvega, Restaurant Smink N 2023
- Maastricht, Studio N 2023
- Utrecht, Maeve N 2023
- Amsterdam, Coulisse N 2023
- Goes, Codium N 2023
- Gramsbergen, De Woage N 2023
- Rotterdam, Yama N 2023
- Maastricht, Au Coin Des Bons Enfants N 2023
- Harderwijk, Basiliek N 2023
Als je op zoek bent naar een eigen interpretatie van de Japanse traditie, is een bezoek aan YAMA in Rotterdam een absolute must. Subtiliteit in een westerse versie is dan weer het handelsmerk van Central Park (Voorburg), en bij Codium (Zierikzee) krijgt deze zelfs een Zeeuwse inslag.
Voor moderne intensiteit ga je naar het noorden, waar Restaurant Smink (Wolvega) en De Woage (Gramsbergen) hun stempel drukken op de regionale keuken.
- Aduard, Herberg Onder de Linden
- Amsterdam, Bolenius
- Amsterdam, Bougainville
- Amsterdam, Daalder
- Amsterdam, The Duchess
- Amsterdam, Graphite by Peter Gast
- Amsterdam, De Juwelier N 2022
- Amsterdam, De Kas N 2022
- Amsterdam, Lars Amsterdam N 2022
- Amsterdam, MOS
- Amsterdam, Le Restaurant
- Amsterdam, RIJKS®
- Amsterdam, RON Gastrobar
- Amsterdam, Sinne
- Amsterdam, Vinkeles
- Amsterdam, The White Room by Jacob Jan Boerma
- Amsterdam, Wils
- Amsterdam, Yamazato
- Amsterdam, Zoldering N 2022
- Beetsterzwaag, De Heeren van Harinxma
- Bennekom, Het Koetshuis
- Bergambacht, Pieters Restaurant
- Blokzijl, Kaatje bij de Sluis
- Breda, Wolfslaar
- Breskens, Spetters
- Cadzand, AIRrepublic
- Capelle aan den IJssel, Perceel
- Castricum, Apicius
- Cromvoirt, Noble Kitchen
- Doornenburg, Rijnzicht
- Driebergen-Rijsenburg, La Provence
- Duiven, ‘t Raedthuys
- Eindhoven, Wiesen
- Eindhoven, Zarzo
- Gulpen, Atelier N 2022
- Den Haag, Calla’s
- Haarlem, ML
- Haarlem, Olivijn
- Haarlem, Ratatouille Food & Wine
- Heelsum, De Kromme Dissel
- Heemstede, Cheval Blanc
- Helmond, De Rozario
- Hengelo, ‘t Lansink
- ’s-Hertogenbosch, Sense
- Hilvarenbeek, Pikaar N 2022
- Holten, De Swarte Ruijter
- Hoogkerk, Noor N 2022
- Den Hoorn, Bij Jef
- Houten, Kasteel Heemstede
- Kerkdriel, Flicka
- Koewacht, ‘t Vlasbloemeken
- Leersum, Voltaire
- Linschoten, De Burgemeester
- Loenen aan de Vecht, ‘t Amsterdammertje
- Loenen aan de Vecht, Tante Koosje
- De Lutte, De Bloemenbeek
- Maasbracht, Da Vinci
- Maastricht, Beluga Loves You
- Maastricht, Rantrée
- Maastricht, Tout à Fait
- Noordeloos, De Gieser Wildeman
- Noordwijk aan Zee, Latour
- Oisterwijk, Alma N 2022
- Oosterhout, Zout & Citroen
- Ravenstein, Versaen
- Rijswijk, ‘t Ganzenest N 2022
- Roermond, ONE
- Rotterdam, Amarone
- Rotterdam, FG Food Labs
- Rotterdam, Fitzgerald
- Rotterdam, Joelia
- Rotterdam, The Millèn
- Rotterdam, Zeezout
- Schipluiden, Aan de Zweth
- Schoorl, Merlet
- Sint Willebrord, O&O
- Tilburg, Monarh
- Ubachsberg, De Leuf
- Valkenswaard, Eden
- Vreeland, De Nederlanden
- Vught, Vigor N 2022
- Warmond, De Moerbei
- Weert, Marrees
- Well, Brienen aan de Maas
- Willemstad, Vista
- Wolphaartsdijk, Meliefste
- Zuidlaren, De Vlindertuin
Groene MICHELIN Sterren
Restaurants die zich op een bijzondere manier inzetten voor de ontwikkeling van duurzame gastronomie, worden bekroond met een Groene MICHELIN Ster. Dit jaar zijn er vier zaken toegetreden tot deze bijzondere familie.
Het dorpje Koudekerke wordt voortaan in één adem genoemd met duurzaamheid dankzij een groene ster voor zowel Hof aan Zee als Morille. Beide restaurants benutten ten volle de Zeeuwse rijkdom en doen er alles aan om een lokaal, circulair systeem te installeren.
Hetzelfde geldt voor Rotonde (Rotterdam) en De Dyck (Woubrugge). Hun duurzame mindset loopt als een rode draad door elk aspect van hun bedrijfsvoering, van hun communicatie tot aan het afvalbeheer.
- Koudekerke, Hof aan Zee – N 2023
- Rotterdam, Rotonde – N 2023
- Koudekerke, Morille – N 2023
- Woubruggen, De Dyck – N 2023
- Amsterdam, Bolenius
- Amsterdam, Flore
- Amsterdam, De Kas
- Doetinchem, Lokaal
- Nijmegen, De Nieuwe Winkel
- Roermond, ONE
- Schinnen, Aan Sjuuteeänjd
- Utrecht, Héron
- Wateringen, Triptyque
- Zenderen, Het Seminar
- Zwolle, De Librije
Young chef Award 2023
Yornie van Dijk ontvangt de titel van Jonge Chef van het Jaar 2023. Hij is de chef-kok van het recent bekroonde restaurant Basiliek (Harderwijk) met een MICHELIN Ster en heeft indruk gemaakt op onze inspecteurs met zijn interpretatie van de Nordic Cuisine.
Van Dijk’s gerechten zijn intens van smaak en de perfecte balans tussen zuiverheid, frisheid en pittigheid. Zijn talent komt hierin duidelijk naar voren en heeft hem deze onderscheiding opgeleverd.
- Yornie van Dijk, Basiliek Harderwijk
Sommelier Award 2023
- Nadine Mögling, Bij Jeff Den Hoorn Texel
Uitreiking van de Michelin Sterren van Nederland terugkijken?
Michelin beoordeling op basis van 5 punten
Inspecteurs gaan onaangekondigd langs de restaurants. Ze willen worden behandeld net als elke gast die langs komt. Er zijn in Europa ongeveer 90 inspecteurs actief. Als je eenmaal een ster hebt word je vaker bezocht door verschillende inspecteur. De beoordeling wordt gedaan aan de hand van 5 punten:
- Kwaliteit van de producten
- Beheersing van de technieken
- Persoonlijkheid van de keuken
- De consistentie van het restaurant
- Prijs-kwaliteitverhouding
Wat is betekenen de Michelinsterren en wat is het verschil tussen 1,2 of zelfs 3 sterren?
1 Michelinster: De keuken is van hoge kwaliteit en is zeker een stop waard.
2 Michelinsterren: De keuken is van uitstekende kwaliteit en een omweg waard.
3 Michelinsterren: De keuken is van uitzonderlijke kwaliteit en is een speciale reis op zich.
Bron: Michelin
Historie Michelin
Michelin begon in 1900 met het kosteloos uitgeven van gidsen voor chauffeurs. Rond 1926 werd de eerste gids uitgeven met voor iedereen die onderweg was. Michelinsterren zijn voornamelijk van toepassing op de kwaliteit van het eten, de wijnen en een correcte bediening.
Met de gids kon de reis alleen maar plezieriger worden en de mobiliteit bevorderd worden waardoor de banden sneller gingen slijten. Met drie sterren was het de moeite waard om 30 kilometer om te rijden voor dit restaurant.
Om in aanmerking te komen voor Michelin sterren begint het door de aandacht te trekken van een inspecteur van een Michelin. Ze komen meestal langs als je een naam hebt opgebouwd in de markt die aansluit bij de Michelin. De Inspecteur kijkt dan naar de media aandacht die het restaurant heeft opgebouwd van o.a. bloggers en recensenten.
Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n
Nu je hier toch bent …
Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?
Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!