fbpx

No Waste Day 2023

Op 16 november 2023 organiseerde TIPPR de No Waste Day, een jaarlijks evenement dat gewijd is de tranistie van waste naar no waste. Deze tweede editie vond plaats in de A’dam Toren in Amsterdam.

In deze video nemen we je mee door de hoogtepunten, activiteiten en reacties van deze dag, waarbij de focus lag op het creëren van een duurzamere toekomst voor het bedrijfsleven. Ontdek hoe deze dag een onmisbare mijlpaal werd op weg naar een no waste wereld.

Dit jaar bracht deze speciale dag ons naar de adembenemende A’dam Toren, een icoon aan de noordelijke oever van het IJ. Deze locatie staat bekend om zijn betoverende uitzicht over Amsterdam en gastronomische ervaringen.

No Waste Filosofie van TIPPR:

De No Waste filosofie van TIPPR is de kern van hun missie om verspilling tegen te gaan. Deze filosofie is gebaseerd op vier essentiële pijlers, die niet alleen als leidraad dienen, maar ook als drijvende kracht achter de inspanningen om duurzaamheid te bevorderen.

Maar waarom organiseren we bij TIPPR evenementen zoals deze? We hebben een sterke overtuiging dat er een verandering in de wereld nodig is, en daarom hebben we onze eigen No Waste filosofie ontwikkeld. Deze filosofie is gebaseerd op vier essentiële pijlers:

  1. No Time to Waste: TIPPR erkent het belang van efficiëntie en timemanagement in de horeca. ‘No Time to Waste’ benadrukt het minimaliseren van tijdverspilling in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Door processen te optimaliseren en technologie effectief in te zetten, streeft TIPPR ernaar om verspilling van kostbare tijd te verminderen, wat uiteindelijk leidt tot een productievere en duurzamere werkomgeving.
  2. No Food to Waste: In een wereld waar voedselverspilling een groeiend probleem is, zet TIPPR zich in voor ‘No Food to Waste’. Dit betekent niet alleen het minimaliseren van overtollig voedsel in de keuken, maar ook het bevorderen van bewustwording over de impact van voedselverspilling in de gehele voedselketen. Door middel van educatie, samenwerking en innovatieve benaderingen wil TIPPR een verschil maken en een verantwoord gebruik van voedsel stimuleren.
  1. No Money to Waste: TIPPR ziet duurzaamheid niet alleen als een ethische verplichting, maar ook als een strategie voor kostenbesparing. ‘No Money to Waste’ benadrukt de financiële voordelen die voortkomen uit het verminderen van verspilling. Door efficiënt om te gaan met middelen en verspilling te minimaliseren, gelooft TIPPR dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsresultaten.
  1. No Talent to Waste: medewerkers vormen een essentieel onderdeel van elke organisatie. Bij TIPPR zien we hen als talenten. Het is van groot belang om goed voor je team te zorgen en hun vaardigheden te ontwikkelen. Het proces van werving en selectie vergt een aanzienlijke investering, maar zodra je de perfecte kandidaat, TOPPR hebt gevonden, is het cruciaal om deze te behouden en te voorkomen dat hun potentieel onbenut blijft!

Van Waste naar No Waste?

Een van de meest in het oog springende initiatieven van TIPPR tijdens de No Waste Day zijn het traject van Waste naar No Waste met een ‘To Spot and To Solve Waste’ sessies.

Deze sessies zijn een concrete stap in de richting van het verminderen van verspilling en illustreren het engagement van TIPPR om hun No Waste filosofie in de praktijk te brengen.

Hieronder wordt een gedetailleerd overzicht gegeven van deze innovatieve benadering:

1. To Spot Waste: Identificatie van Verspilling binnen Organisaties:

  • De eerste fase van de sessies richt zich op het nauwkeurig identificeren van verspilling binnen de bedrijfsprocessen van organisaties.
  • Door gegevens te verzamelen en analyses uit te voeren, worden de bronnen van verspilling in kaart gebracht, variërend van onnodig gebruik van grondstoffen tot inefficiënte arbeidspraktijken.

2. To Prioritize: Bepalen Welke Specifieke Verspilling Eerst Moet Worden Aangepakt:

  • In overleg met belanghebbenden en stakeholders wordt bepaald welke vormen van verspilling prioriteit hebben.
  • Deze stap benadrukt het belang van samenwerking en betrokkenheid van alle niveaus binnen een organisatie om gezamenlijk de meest impactvolle gebieden van verspilling aan te pakken.

3. Research: Uitwerken van Oplossingsrichtingen:

  • De No Waste consultants en partners van TIPPR gaan aan de slag met het ontwikkelen van oplossingsrichtingen op basis van de bevindingen uit de eerste sessie.
  • Onderzoek richt zich op innovatieve benaderingen, technologische oplossingen en best practices om verspilling te verminderen.

4. To Solve: Adviesbijeenkomst voor No Waste Strategie:

  • De laatste fase betreft een adviesbijeenkomst waarin de No Waste Strategie wordt gepresenteerd.
  • Oplossingen worden voorgesteld en besproken, met de nadruk op het omzetten van verspilling in waarde. Deze strategieën kunnen variëren van procesoptimalisatie tot het implementeren van duurzame technologieën.

Verduurzaming wordt vaak beschouwd als een kostenpost, maar bij TIPPR zien we het eerder als een opbrengstenpost. Wanneer we verspilling verminderen, leidt dit automatisch tot kostenbesparingen.

No Waste Day 2023

De No Waste Day van TIPPR 2023 had het genoegen en de eer om enkele vooraanstaande sprekers te verwelkomen, elk met hun unieke bijdragen aan het essentiële gesprek over het verminderen van verspilling in de horeca. Hier is een overzicht van enkele opmerkelijke sprekers:

Ron Simpson:

Ondernemer en Visionair achter “The Avocado Show” & de “Skybox”

Ron Simpson, bekend als de ondernemer achter het beroemde “The Avocado Show” restaurant, deelde zijn diepgaande ervaringen en inzichten in het implementeren van duurzame praktijken in de horeca. Zijn betrokkenheid bij het verminderen van voedselverspilling en het creëren van een succesvolle, concepten maakte hem een inspirerende spreker op de No Waste Day.

Tijdens zijn masterclass deelde Ron Simpson zijn inzichten over het ontwikkelingsproces van concepten. Hij illustreerde het gebruik van een Pitch Wheel als een effectieve methode om een perfecte pitch te creëren voor elk willekeurig product of dienst op een duurzame manier.

Het publiek kreeg de kans om een doel te selecteren voor de pitch, en we kozen gezamenlijk voor het onderwerp ‘no waste avocado’s’. Dit leidde tot een discussie over verschillende aspecten van dit doel, waarbij we de stappen van de pitch wheel volgden.

Tijdens deze interactieve sessie onderzochten we zowel de achterkant als de voorkant van de productie. Aan de achterkant bekeken we bijvoorbeeld hoe de productie van avocado’s in het buitenland verloopt.

Een opmerking die naar voren kwam, was dat avocado’s niet per se duurzaam zijn vanwege hun hoge waterbehoefte, maar dit geldt met name als ze worden geteeld op plaatsen met een droog klimaat.

Daarnaast werden alle mogelijkheden van recycling van avocado’s benoemd. Denk aan verf maken van de schillen, de pitten raspen tot een proteïne poeder en ga zo maar door. Met input van het publiek werd dit een boeiende en interactieve manier om het conceptontwikkelingsproces te verkennen.

Ron Simpson
Ron Simpson

Matthew Mager Nelson:

Aansteker Peukenzee initiatief 

In steden over de hele wereld vormen sigarettenpeuken een groot waste probleem. Ze bevatten schadelijke chemicaliën en kunnen jaren nodig hebben om af te breken. Het Peukeninitiatief heeft tot doel deze problematiek aan te pakken en bewustzijn te creëren over de schadelijke gevolgen van peukenafval.

Matthew vertelde ons dat 90% van een sigaret uit cellulose acetaat bestaat, en dat is een vorm van plastic die niet biologisch afbreekbaar is. Het duurt 12 tot 15 jaar voordat een peuk lijkt te zijn opgelost, ook dan bestaat het nog uit kleine deeltjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn.

Het doel van het initiatief is om een positieve manier bewustwording te creëren zodat het niet langer maatschappelijk geaccepteerd wordt om sigarettenfilters op de grond te gooien.  Hij is gaan samenwerken met het probleem. PMI dus. Het probleem vanuit het positieve benaderen.

Deze diverse line-up van sprekers tijdens de No Waste Day illustreert de toewijding van TIPPR om niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook praktische oplossingen en inspiratie te bieden.

Door experts uit verschillende vakgebieden samen te brengen, stimuleerde het evenement een holistische benadering van het verminderen van waste in de foodsector. De kennis en ervaringen gedeeld door deze sprekers vormden ongetwijfeld een waardevolle bijdrage aan de missie van No Waste Day. 

No Waste Day 2022

De eerste editie van de No Waste Day 2022 vond plaats in The Valley Amsterdam. Een natuur inclusief gebouw met een groene vallei en een verticaal boslandschap: The Valley op de Zuidas bij restaurant GREEN op de 26ste verdieping.

Hieronder een kleine impressie van de avond.

no waste = purpose + performance

Bereikbaarheid

Het No Waste event vindt plaats in de A’DAM Toren op de 10de verdieping in de Skybox.

Reisinstructies naar A’DAM Toren – Zuidelijke kant van het IJ.
Het adres:

Overhoeksplein 1
1031KS Amsterdam

Te voet, per fiets en met openbaar vervoer:

  • Begin je reis naar Amsterdam Centraal Station.
  • Ga naar de achterkant van het station (IJzijde) en stap op de gratis 5-minuten pont
    (F3) richting ‘Buiksloterweg’.
  • Zodra je aan de overkant bent, ga linksaf in de richting van de imposante
    A’DAM Toren.
  • Vervolg je weg na de fietsbrug door direct naar rechts te gaan.
  • De ingang van A’DAM Toren bevindt zich aan de achterkant van het gebouw.
  • Bij aankomst, meld je je aan bij de receptionist. Zij zullen je begeleiden naar de
    10de verdieping met de lift.

Vanuit Westelijke richting:

  • Volg de ringweg A10 en neem de stadsroute S118. Rijd daarna over de
    Klaprozenweg, Ridderspoorweg en Asterweg richting de A’DAM Toren op het
    Overhoeksplein in Amsterdam.
  • Bij aankomst aan de Noordkant van de A’DAM Toren, parkeer je in de ondergrondse
    parkeergarage gemarkeerd met “A’DAM Toren/ EYE Filmmuseum”.
  • Bij aankomst, meld je je aan bij de receptionist. Zij zullen je begeleiden naar de
    10de verdieping met de lift.

Vanuit Oostelijke richting:

  • Volg de ringweg A10 en neem de stadsroute S116. Rijd daarna over de Nieuwe
    Leeuwarderweg, Johan van Hasseltweg, Klaprozenweg, Ridderspoorweg en
    Asterweg richting de A’DAM Toren op het Overhoeksplein in Amsterdam.
  • Bij aankomst aan de Noordkant van de A’DAM Toren, parkeer je in de ondergrondse
    parkeergarage gemarkeerd met “A’DAM Toren/ EYE Filmmuseum.”
  • Bij aankomst, meld je je aan bij de receptionist. Zij zullen je begeleiden naar de
    10de verdieping met de lift.

Download de TIPPR-app?



Gebruik de TIPPR app voor meer inspiratie, klik hier.

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

High Tea: Een Boost voor de Horeca

Een high tea kan je horecazaak tijdens rustige middaguren extra gasten trekken, waardoor de bezettingsgraad stijgt. Door reserveringen biedt dit evenement een stabiele inkomstenbron...

Hé ondernemer, verdien nu geld met je parkeerplekken!

Orange Charging Heb je laadpalen bij jouw onderneming? Dit is de vraag die steeds meer gasten stellen bij het reserveren van een restaurant of bij het...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg