In de zomer drinken gasten ontzettend graag een rosé. Maar nu krijgt rosé concurrentie van een nieuw zomers wijntje: de ‘vin orange’. Oranje wijn is dé opkomende wijn van deze zomer. Allerlei toffe barretjes en restaurants zetten het oranje drankje op de kaart, maar echt nieuw is het wijntje niet. Het is een oude manier van wijn maken die opnieuw opleeft.
Oranje wijn is eigenlijk een witte wijn die gemaakt wordt als een rode wijn. Bij het maken van rode wijn worden de velletjes van de blauwe druiven in het sap gelaten tijdens het fermenteren, wat zorgt voor de kleur en smaak. Bij witte wijn, die zowel van blauwe als witte druiven kan worden gemaakt, wordt het sap direct van de velletjes ontdaan, waardoor de wijn geen kleur krijgt. Bij oranje wijn, gemaakt van witte druiven, worden de velletjes echter niet verwijderd. Deze velletjes geven hun kleur af, waardoor de wijn zijn kenmerkende oranje tint krijgt.
Deze heropleving van de oranje wijnproductie voegt een unieke en spannende optie toe aan het zomerse wijnassortiment. Dus, serveer zeker eens een glas ‘vin orange’.
Foto credit: Baqfiets Amsterdam