Als we kijken naar de historie van de cocktail, werden vroeger alle dranken die niet uit 1 ingrediënt bestonden aangeduid als “mixed drinks”. De cocktail was een heel specifieke mixed drink, maar er waren er vele.
Een van deze “mixed drinks” is de zogenaamde highball. Dit was een type drankje dat zo populair was dat het zelfs zijn eigen type glas had. Een glas dat verdacht veel lijkt op een hoge variant van het oer-hollandse “spatje” dat de oudere bartenders en kroeg gangers onder ons nog wel zullen herkennen.
Een highball, bestaat uit niets anders dan ijs, drank en een mixer, omvat eigenlijk alle drankjes die tegenwoordig niet zo snel meer geassocieerd worden met een cocktailbar. Hieronder vallen de Ba-Co, de gin & tonic en de Campari-jus. Dat klinkt misschien ouderwets, maar het is JUIST die categorie die het laatste jaar steeds meer onder de aandacht komt. Aan de drank kant worden er allerlei interessante nieuwe highballs onder de aandacht gebracht. Pisco & tonic iemand?
Ook bijvoorbeeld Mizuwari is zo’n voorbeeld. Het is de meest verkochte mix in Japan, en bestaat uit Japanse Whisky, ijs en water, bruisend of plat.Het is juist de toenemende kwaliteit van deze dranken, die er voor zorgen dat er winig nodig is om ze tot hun recht te brengen.
Aan de ijs-kant is de sky nu ook de limit. Ijsballen? Mega ijsblokken? Ijs speren? Alles is verkrijgbaar, en de machines ervoor zijn ook continu in ontwikkeling.
Aan de mixer kant is het al helemaal feest. Of het nu Kombucha, ginger ale, soda, tonic, sappen of siropen is, overal worden gigantische kwaliteitsslagen gemaakt.
TIPP in point: wat is de mix van jouw horecazaak? Hoe verhoudt zich dat tot het concept er van? Zijn er bijzondere mixen die extra onder de aandacht gebracht kunnen worden?
Blog geschreven door Timo Janse, eigenaar Flying Dutchmen Cocktails Amsterdam en organisatoren de Perfect Serve Barshow