Pesto is veel meer dan een simpele saus, het is een stukje Italiaanse culinaire traditie, boordevol smaak en geschiedenis. Van oude Romeinse recepten tot moderne varianten met verrassende ingrediënten: pesto blijft een geliefde klassieker in elke keuken. Wist je dit al?
- Pesto komt van het Italiaanse woord pestare, wat ‘stampen’ betekent – een knipoog naar de traditionele vijzeltechniek.
- Al in de Romeinse tijd bestond een soortgelijke saus met knoflook, kaas, kruiden en olie.
- Pesto Genovese wordt gemaakt met D.O.P. (in Nederland is de afkorting B.O.B.) gecertificeerde ingrediënten, zoals de heldergroene basilicum uit de regio van Genua en Parmigiano Reggiano.
- Het D.O.P. label garandeert dat de producten afkomstig zijn uit hun oorspronkelijke regio en volgens strikte kwaliteitsnormen worden geproduceerd: zo blijft de echte smaak van Italië bewaard!
- Pesto kent eindeloos veel varianten! Niet alleen basilicum maar zelfs daslook als basis.
- Sophia Loren, Italiaans filmicoon, zei ooit: “The two most important things in life are good friends and a good plate of pasta.” En wat maakt pasta beter dan een royale lepel pesto?