fbpx

Samen Tegen Voedselverspilling

Tijdens de Verspillingsvrije Week in september stimuleren we Nederlanders om een extra stapje te zetten om voedselverspilling te voorkomen. Een simpele daad, voor een beter klimaat. Overal in het land is aandacht voor het voorkomen van voedselverspilling. Mensen krijgen tips en tools die helpen om meer verspillingsvrij te worden tijdens het kopen, koken en bewaren van voedsel. Dit jaar is er extra aandacht voor de koelkast en vriezer en hoe deze je kunnen helpen in de strijd tegen voedselverspilling. Denk hierbij aan goed bewaren, de vriezer optimaal gebruiken en restjesinspiratie. De horeca kan hier ook actief aan meedoen!  

Inspiratie voor Activiteiten in de Verspillingsvrije Week

  • Bedenk een verspillingsvrij menu. Kies voor een menu waarbij je niets overhoudt aan het eind van de week. Toch restjes? Die kunnen natuurlijk lekker in een soep, quiche, pizza, pasta, Spaanse tortilla, saus, stoofpot.
  • Gebruik deze week geen menukaart! Kijk welke ingrediënten aanwezig zijn of op moeten en bedenk daar lekkere gerechten omheen. Je hebt zelf de vrije hand!
  • Organiseer een verspillingsvrije workshop in jouw restaurant.
  • Bied de mogelijkheid om een kleine portie te bestellen of vestig daar extra de aandacht op. Bijgerechten kunnen op aanvraag aangevuld worden.
  • Vraag gasten of er behoefte is aan bijgerechten (salade, friet, sauzen) voordat je ze standaard uitserveert.
  • Heb je een buffetrestaurant? Zorg voor kleinere borden en geef aan dat gasten gerust nog een keer mogen lopen/opscheppen als ze nog trek hebben.
  • Geef restjes actief mee in een mooie foodiebag. Laat gasten hun lef overs meenemen naar huis, zodat ze er daar weer van kunnen genieten.
  • Doneer overgebleven eten aan een goed doel, zoals de Voedselbank, buurtkastjes of Foodsharing.
  • Deel keukenhulpjes uit tegen verspilling: je kunt deze week tools zoals een Eetmaatje of Koelkaststicker uitdelen aan gasten/klanten zodat ze thuis ook aan de slag kunnen gaan. De tools zijn, tegen verzendkosten, hier te bestellen.
  • Op alle tafels of in de kantine kun je bordjes neerzetten met wat jullie als organisatie doen om verspilling te voorkomen. Geef medewerkers tips hoe ze hiermee thuis aan de slag kunnen (kijk hiervoor op www.verspillingsvrij.nl).
  • Deel restjesinspiratie, door bijvoorbeeld eigen receptideeën of dit restjes receptenboekje te delen (is online beschikbaar).
  • Communiceer richting gasten/klanten over het belang van verspillingsvrij. 
  • Laat zien wat je doet op social media onder #verspillingsvrij. Deze hashtag laat de beweging zien van iedereen die bezig is verspilling te verminderen. 

Nederlandse hotels en restaurants kunnen jaarlijks veel geld en voedsel besparen door minder voedsel te verspilling. Het online programma Food Waste Challenge laat zien dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn.  Hier enkele tips die je in het dagelijkse werk kunnen helpen om verspilling tegen te gaan:

  • Meet regelmatig hoeveel voedsel er wordt verspild en pas hierop het beleid aan.
  • Vul richting sluitingstijd verse producten zoals broodjes, fruit en salades niet meer aan.
  • Maak warme snacks alleen klaar op bestelling.
  • Bied verse producten die niet zijn verkocht aan met minimaal 25% korting.
  • Zet producten met een langere houdbaarheid achter de producten die eerder op moeten.
  • Stem de aangeboden hoeveelheden af op de verwachte vraag per dag. Houd daarbij rekening met verkoopcijfers uit het verleden of bijvoorbeeld weersverwachting en vakanties.
  • Koop alleen acties als je zeker weet dat die producten ook opgaan.
  • Zet de koelkast op 4 graden. Zo blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
  • Gooi producten over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) niet zomaar weg. Producten die er nog goed uitzien, ruiken en smaken, zoals gedroogde pasta, koekjes, melk en kaas, kun je nog gebruiken. Twijfel je? Gooi het dan weg.
  • Zoek samenwerkingen met andere organisaties of boeren in de buurt om verspilling te voorkomen.

Inspiratie Credits: Samen tegen Voedselverspilling 

Kom direct in contact

  https://samentegenvoedselverspilling.nl   week@samentegenvoedselverspilling.nl

https://social.tippr.nl/samen-tegen-voedselverspilling

Laatste artikelen

Een steuntje in de rug voor ondernemers

Buckaroo Horecaondernemers hebben met steeds hogere kosten te maken. In sommige gevallen zijn de kosten seizoensgebonden of verschillen ze per maand. Datzelfde kan gelden voor...

TOPPR van Augustus: Simon Daniël – Mr. Finch

TOPPR van de maand augustus, Simon Daniël, bartender bij het Utrechtse Mr. Finch.
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg