Je hebt hem vast weleens voorbij zien komen. Spaghetti al nero di seppia, de inktzwarte spaghetti. Het is zo een gevalletje dat er in de eerste instantie niet per se heel smakelijk uitziet, maar ook wel weer heel chique oogt. Vandaar dat het steeds meer gebruikt wordt, de spaghetti Nero. Het geeft toch een extra dimensie aan de presentatie van je gerecht, terwijl er in smaak weinig verandert.
Het zelf maken van de inktzwarte spaghetti is simpel, mits je een pastamachine hebt. Eigenlijk is het enige wat je extra doet bij het bereiden van het deeg de inkt toevoegen waardoor het deeg zwart wordt. De verdere bereiding van de pasta blijft gelijk. Ook kun je de zwarte pasta mengen met andere kleuren pasta om een extra feestelijk tintje te geven aan het gerecht.
Waar het koken met inkt vandaan komt is dat de Italianen en Catalanen voor de fun al lange tijd geleden spelen met zwarte kleuren in hun eten. De Catalanen hebben hun arròs negre wat in feite een zwart gekleurde paella is. In Italië wordt er al vooral pasta mee zwart gemaakt, maar een zwarte risotto behoort ook tot de mogelijkheden.
Bron: Italyspecials.com