fbpx

Tequila is meer dan een shotje met zout en citroen

Tequila: Mexico en de US zijn er al jaren overtuigd van. Of zeg maar gerust eeuwen. Rond de 16e eeuw waren de conquistadors als de eerste die Tequila maakte. Tequila wordt gemaakt van de agave plant. En is dus een natuurlijk product.

De verzamelnaam voor alcoholische dranken die uit agave zijn gedestilleerd is Mescal. Tequila wordt geproduceerd uit de blauwe agave (agave tequilana). Ook in Europa is de vraag naar tequila steeds sterker aan het toenemen. Waarschijnlijk omdat je erg veel kanten op kan met tequila, meer dan tot op heden bekend is in Nederland.

Tequila is net als champagne een beschermd handelsmerk en moet uit aangewezen gebieden uit Mexico komen. Hoge kwaliteit tequila, tot recentelijk beperkt verkrijgbaar in Nederland, wordt gemaakt van 100% agave die het beste groeien op een mineraalrijke en daardoor rode bodem. Deze ondergrond is te vinden in de Jalisco Highlands in het noorden van Mexico.

Tequila uit de Jalisco highlands heeft een typerende citrus achtige smaak. Het is vernoemd naar de stad Tequila in Mexico. De tequila die nu vaak geshot wordt is een mix en dus geen 100% zuivere tequila. Voor de kwalitatief hoge tequila wordt gesteld dat er geen zout en citroen nodig zou moeten zijn.

Het shotje tequila met zout en citroen wordt overal ter wereld gedronken behalve in Mexico. Tenzij je daar de Tequila Cruda besteld, maar dat is dus niet de standaard. Mexicanen stellen dat het zout het brandigere gevoel verminderd en de citroen juist de tequila smaak benadrukt. De agave is volgroeid en klaar voor de oogst na ongeveer 8 jaar waarna de master distillers met meer dan 10 jaar aan tequila studie achter de rug er tequila van maken.

De 3 bekendste vormen van tequila zijn Blanco, Reposado en Anejo.

  • Blanco: Tequila die na het destillatie proces direct gebotteld wordt. Je zal dus de scherpe smaken van de agave plant proeven.
  • Reposado: Deze tequila is minimaal 2 maanden op een eikenhout vat gerijpt. Hierdoor zal het was soepeler smaken.
  • Añejo: Deze tequila is minimaal 1 jaar gerijpt. Hierdoor heeft het een subtielere smaak dan de blanco. Credits: LaLa Tequila

https://social.tippr.nl/tequila-is-meer-dan-een-shotje-met-zout-en-citroen

Laatste artikelen

Een verrassende Maaza Colada!

Maaza Laat de zomerse vibes in jouw zaak stralen met de verrukkelijke Mango Colada, gemaakt met de heerlijke Maaza Mango. Maaza gebruikt enkel de allerbeste...

De Rijping van Oude Kaas in de Horeca

Kaasrijping, of affinage, is een essentieel proces waarbij kaas onder specifieke condities rijpt om zijn smaak, textuur en aroma te ontwikkelen. Dit proces varieert...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg