Je kent het wel, één gast besteld een Aperol Spritz en daarna ben je de hele dag bezig met het maken van Aperolletjes voor de andere gasten.
Hoe maak je nu de echte Spritz: met Aperol of Campari?
De Spritz met Aperol of Campari:
De Spritz is het Italiaanse aperitief dat de Nederlandse terrassen aan het overnemen is. De Spritz wordt allang niet meer alleen in Italië gedronken maar is ook populair in onder andere Duitsland en Oostenrijk. De geschiedenis gaat terug naar de eerste helft van de negentiende eeuw.
De Oostenrijkse troepen namen toen de wijn mee uit Noord-Italië. Om het alcoholpercentage te verlagen werd er water toegevoegd. Spritz komt daarom ook vanuit het Duits, Spritzen (spuiten).
De moderne Spritz kennen we met door het combineren met twee nieuwe alcoholische dranken. De Spritz bestaat uit 3 delen Prosecco, 2 delen Aperol of Campari en 1 deel soda.
De Spritz is herkenbaar aan zijn bittere smaak. Met Aperol wordt deze smaak iets zoeter en met Campari versterk je de bitters.
De Spritz is tegenwoordig het symbool van de aperitief.
De Franse Spritz:
De Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze een eigen variant op de Italiaanse Spritz zouden ontwikkelen. Erg verrassend is het niet maar de Fransen maken de Spritz op exact dezelfde manier maar die vervangen de Prosecco door Champagne.
Spritz fouten:
Het schenken van de Aperol of Campari aan het einde is de meest gebruikte fout. Daarnaast zorgt te veel ijs ook voor een verkeerde verhouding, 3 ijsblokjes zijn voldoende.