fbpx

Veelgebruikte koffie termen uitgelegd – Foodness

Koffie is tegenwoordig wetenschap. Wie de wereld van echt goede koffie induikt wordt om de oren geslagen met terminologie die behoorlijk wat kennis van zaken vereist. Het klinkt misschien ingewikkeld allemaal, maar met een beetje uitleg valt dat reuze mee!

Aciditeit
Deze term doet in eerste instantie denken aan de zuurheid van koffie, maar dat is niet precies waar aciditeit op slaat. Bij ‘zuur’ denken veel mensen namelijk aan slechte koffie, terwijl aciditeit in koffie door kenners juist als iets positiefs gezien wordt. Met aciditeit wordt de frisheid bedoeld die te proeven is in koffie. Deze frisheid, ook wel omschreven als ‘levendigheid in koffie’, verschilt o.a. per streek. Braziliaanse koffie is bijvoorbeeld zeer laag in aciditeit, terwijl koffie uit Kenia meestal juist hoog in aciditeit is.

Body
Hiermee wordt aangeduid hoe de koffie voelt in de mond. Om het te verduidelijken wordt vaak het voorbeeld aangehaald waarin melk en room vergeleken worden. Room is veel voller dan melk, de textuur is dikker, dus de body van room is voller dan die van melk. Zo kun je koffie ook omschrijven. Een koffie met een volle body is dus dikker van structuur: als het ware lobbig in je mond.

Extractie
In principe draait extractie om de oplosbaarheid van een stof: door een verschil in oplos-baarheid worden verschillende stoffen van elkaar gescheiden. In het geval van koffie wor-den oplosbare delen uit de koffieboon eruit getrokken tijdens het zetproces, door er water aan toe te voegen. De koffiefilter houdt de niet-oplosbare delen van de koffieboon tegen. Met extractie wordt dus het scheikundige proces bedoeld waarbij de in water oplosbare delen (geur-, kleur- en smaakstoffen) uit de koffieboon

Text credit: Foodness

https://social.tippr.nl/veelgebruikte-koffie-termen-uitgelegd-foodness

Laatste artikelen

Verhoog gastervaring in de horeca met pepermunt

Een eenvoudige manier om de gastervaring in de horeca te optimaliseren, is door pepermunt te serveren bij de bon. Wanneer gasten hun maaltijd afsluiten...

Profiteer van het EK met Speciale EK-cocktails

Het EK nadert snel, en als horecaondernemer heb je de perfecte gelegenheid om hiervan te profiteren. Door EK-gerelateerde extra's aan te bieden, kun je...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
    0
    Winkelwagen
    Jouw winkelwagen is leeg