Het afgelopen jaar heeft veel van de horeca gevraagd. Nu focussen op de korte en tevens lange termijn. Hoe kan je je concept verbeteren en hoe kan je kosten blijvend verlagen?
We leggen je hieronder uit hoe je kan besparen op kosten!
Experimenteer, calculeer, inspireer en evalueer zijn de 4 TIPPs. Hieronder leggen we uit hoe deze TIPPs jou kunnen helpen om meer te besparen!
TIPP 1. Experimenteer!
Ga aan de slag, experimenteer met je team. Gebruik je tijd om nieuwe bereidingen uit te proberen. Vraag je leveranciers om tips en betrek je team er erbij, maar betrek ook je team hierbij. Bekijk samen of het gerecht binnen jullie concept en prijsniveau past. Kijk daarnaast ook of je het in de mise-en-place kan oppakken.
TIPP 2. Calculeer
Zorg dat je ieder product op het menu calculeert. Van een stuk vlees tot een bonbon. Weeg het product en leg de prijzen van de leverancier ernaast. Met een goede menucalculatie valt veel marge te winnen. Je komt namelijk te weten waar de zwaktes liggen en je op kosten kunt terugdringen.
Het is daarnaast belangrijk om de loonkosten goed te berekenen. Reken bijvoorbeeld de loonkosten en omzet per afdeling uit. Zo kan je goed zien hoe iedere afdeling presteert en valt een positieve of negatieve trend binnen jouw zaak ook sneller op. Misschien haalt de afdeling bar met minder kosten wel meer omzet dan het restaurant.
TIPP 3. Evalueer
Verder over personeel. Zorg ervoor dat je je team goed betrekt in alle veranderingen in jouw zaak. Ga na bij het personeel of ze blij en gemotiveerd zijn. Wellicht hebben ze nog tips. Via deze weg, zorg je ervoor dat jouw personeel zich betrokken en gehoord voelt en hierdoor extra gemotiveerd raken. En; gemotiveerd personeel werkt harder! Dat betekent dat er meer taken en werkzaamheden verricht kunnen worden jouw rendement gaat stijgen.
TIPP 4. Inspireer
Het is begrijpelijk dat je nu onder spanning staat en geen rust kent. Wanneer je onder spanning staat is er weinig tot geen ruimte voor inspiratie. Probeer zo nu en dan je hoofd leeg te maken en open te staan voor nieuwe creatieve ideeën. Hoe moeilijk het ook klinkt. Ga er even rustig bij zitten en laat je inspireren. Deze nieuwe ideeën zorgen uiteindelijk dat jouw horecazaak straks beter gaat presteren.
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!
Tekst credit: Sligro