Het is al langer duidelijk. Ons eetpatroon is aan het veranderen. Mensen worden meer bewust van hun omgeving en wat ze eten door onder andere social media en het nieuws. Je ziet de afgelopen tijd ook een duidelijke stijging in het aantal consumenten dat vegetariër of veganist geworden is.
Ook de Covid19 crisis heeft voor verschillende veranderingen in het eetpatroon gezorgd. Een klein deel van de mensen is gezonder gaan eten en de ander deel juist ongezonder.
Deze crisis heeft vele ook doen nadenken over hun gezondheid, vooral toen aangeven werd dat mensen met overgewicht meer kans hebben om, als ze besmet raken met het virus, op de IC te belanden.
Naast deze reden is een andere reden voor mensen om gezonder te gaan eten, de wens om beter in hun vel te zitten. Meer energie hebben en er gezonder uitzien wordt steeds belangrijker gevonden. Gezonder oud worden. Ondanks dat mensen niet makkelijk veranderen verwachten ze dit wel van hun omgeving. Als horecaondernemer is het dan ook belangrijk om mee te gaan in deze veranderingen.
Hoe doe je dat?
We blijven constant innoveren op het gebied van eten en drinken. Denk bij een gezondere levensstijl aan nieuwe vleesvervangers, plantensoorten en het stijgende aanbod van alcoholvrije dranken. Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het combineren van voeding wat de voedingswaarde kan versterken (en helaas ook teniet kan doen).
Door een goede combinatie van ingrediënten te gebruiken, kan een maaltijd voedzaam zijn, maar ook bijdragen aan een betere gezondheid. Bijvoorbeeld bloeddrukverlagend, of om het cholesterolgehalte te optimaliseren, een goede invloed hebben op de darmwerking, of de suikerspiegel op orde te houden. Voorbeelden te over. Denk hierbij aan het gebruiken van dagverse producten, minder zout op het eten, vloeibaar frituurvet of meer vegetarische gerechten op de kaart.
Misschien staan wij aan het begin van het tijdperk, waar voeding als medicijn gezien kan gaan worden en medicijnen geminderd kunnen worden.