Je kent het wel, je hele restaurant zit vol, je gasten genieten van hun eten, maar ze eten hun bord niet leeg omdat het simpelweg te veel is. Haal je hun halflege borden weg en gooi je het vervolgens in de prullenbak of vraag je of ze het mee naar huis willen nemen zodat ze het de volgende dag op kunnen warmen?
De doggybag is een term die iedereen kent, maar hoe zit dat met de foodiebag? Op de Horecava in 2020 is deze term geïntroduceerd. Met een foodiebag kunnen gasten het overgebleven eten meenemen naar huis. En zeg nou eerlijk, een foodiebag klinkt toch ook veel leuker en aantrekkelijker dan een doggybag?
We zien dat er dagelijks nog steeds heel veel voedsel overblijft in de horeca. Veel restaurants bieden hun gasten in eerste instantie niet de mogelijkheid om hun overgebleven eten mee naar huis te nemen. Tenzij ernaar wordt gevraagd.
Een andere manier waarmee je voedselverspilling tegen kunt gaan is door aan je gasten te laten zien dat je een foodiebag lepelclip en een uitlegkaartje hebt. Op het moment dat een gast deze clip aan de rand van het bord schuift, weet het personeel dat de gast graag een foodiebag zou willen. Op deze manier maak je het als horecaondernemer een stuk laagdrempeliger voor je gasten.
Als er in Nederland door elke horecaonderneming foodiebags aangeboden zouden worden, kunnen we met elkaar een heel groot deel van de voedselverspilling tegengaan. Dus, voeg gauw de foodiebags toe aan jouw onderneming en draag je steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling of verklein je porties!
Laat je verder inspireren in de TIPPR app!