Over olie denkt de normale, niet in de horeca werkende mens, niet zo vaak na. Meestal wordt er de goedkoopste fles in de supermarkt gekocht en als ze een beetje gekke zin hebben dan wordt er extra vierge gekocht. Nu zullen dat vast niet alleen de niet in de horeca werkende mensen zijn, vandaar dat we toch een paar tips op een rijtje hebben gezet over welke olie het beste gebruikt kan worden in welke situatie.
TIP 1: Normale olijfolie
Olijven worden geperst waardoor er een olie overblijft. Normale olijfolie wordt dusdanig behandeld dat de smaak neutraliseert. Het kookpunt van deze olie ligt hoger dan bij extra vierge olijfolie, waardoor je er beter mee kunt bakken. Wil je even flink gaan bakken met olie? Gebruik dan liever een normale olijfolie dan een extra vierge.
TIP 2: Extra vierge
Extra vierge olijfolie is de pure olijfolie die overblijft na het persen van olijven. De smaak hangt af van de soort olijf die ervoor is gebruikt. Deze olijfolie heeft een veel lager kookpunt dan normale olijfolie, waardoor hij niet ideaal is om mee te bakken. Door zijn sterke smaak is de olie wel geschikt om gerechten mee af te maken. In een dressing bijvoorbeeld.
TIP 3: Kokosolie
Het kookpunt van kokosolie ligt iets hoger dan olijfolie, maar is ondanks dat er prima in gebakken kan worden, niet de meest geschikte keuze voor heel hoog vuur. Als je er dan toch graag mee wilt bakken, dan kun je ervoor kiezen om een kokosolie met een lekker geurtje te nemen, wat je gerecht een exotisch tintje geeft.