Wanneer mag wijn wijn heten?
Wijn wordt uitsluitend gemaakt van rijpe druiven. Wijn ontstaat door het vergisten van het sap van de druiven. De definitie van wijn volgens de EU-regelgeving is: “Wijn is het product verkregen door de volledige of gedeeltelijke gisting van verse druiven.”
Door het gisten van het druivensap worden de suikers omgezet in alcohol. Als er andere vruchten gebruikt worden heet het vruchtenwijn.
Op basis van het gistingsproces kan het alchoholpercentage verschillen tussen 5,5% en 23%. Wanneer het gewenste percentage bereikt is, wordt het gisten gestopt.
“De verboden wijn”
Piquette heeft haar naam te danken aan het franse woord ‘piquer’ dat ‘prik’ betekent. Piquette is een verfrissend mousserend drankje met een lager alcoholpercentage dan normale wijn en wordt dus volledig circulair geproduceerd.
We horen je denken, Het is dus een soort drankje dat voedselverspilling tegengaat? Eigenlijk wel, maar de Europese wetgeving heeft bepaald dat dit drankje niet verkocht mag worden.
Deze drank mag alleen gedestilleerd worden en worden geconsumeerd door de familie van de desbetreffende wijnmaker. Verkoop van deze drank is dus verboden.
Robert Berger heeft een nieuw drankje geproduceerd. Wat het zelfde geproduceerd wordt als wijn, maar het mag geen wijn heten.
Deze ‘wijn’ wordt namelijk geproduceerd van andere vruchten dan druiven. Ook bloemen, boomsappen, wortels of gewassen kunnen aan te pas komen.
Er komen dus steeds meer alternatieven voor wijn. Leuk om hier mee te spelen en te kijken wat voor innovatiefs jij op de kaart kan zetten.
Laat je verder inspireren in de TIPPR-app!