De Opkomst van Bijvangst in de Horeca
Een vers gebakken visje, wie wordt daar nou niet happy van?! Binnen de visserijsector zijn er een hoop veranderingen gaande die positieve invloed hebben op de vis die geserveerd wordt in restaurants. Door nieuwe maatregelen om verspilling van vis tegen te gaan, worden vissers verplicht al hun vis aan wal te brengen, inclusief de bijvangst, beter bekend als ongewenste vis.
Culinaire Mogelijkheden met Bijvangst
Waar vissers de bijvangst vaak zien als een extra last op het schip die niets opbrengt, zien chef-koks de bijvangst steeds vaker als culinaire mogelijkheden. Dit biedt horecaondernemers de kans om meer te gaan werken met bijvangst. De bereiding van bijvangst is vaak hetzelfde als die van gangbare vissoorten, terwijl de inkoopprijzen over het algemeen een stuk lager liggen. Hierdoor kunnen restaurants kosten besparen en tegelijkertijd nieuwe en spannende gerechten aanbieden.
Variatie en Verhalen voor Je Gasten
Naast de financiële voordelen, biedt werken met bijvangst ook veel variatie in het menu. Elke week kun je je gasten verrassen met een nieuw verhaal over de bijvangst van de week. Dit creëert niet alleen een unieke eetervaring, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en bewuste consumptie. Neem bijvoorbeeld een bouillabaisse van bijvangst; binnen een handomdraai heb je een heerlijke nationale vissoep vanuit de Noordzee op tafel staan.
Kansen voor Duurzaamheid en Innovatie
De opkomst van bijvangst in de horeca betekent niet alleen meer culinaire variatie, maar ook een stap richting duurzamere visserijpraktijken. Door bijvangst te gebruiken, helpen restaurants de verspilling van vis tegen te gaan en ondersteunen ze duurzame visserij. Dit is een win-win situatie voor zowel de visserijsector als de horecabranche.
Bron: Entree magazine