fbpx

Blog: Meer omzet op 1,5 meter, Cocktails!

De eerste dagen dat de geliefde horeca zijn deuren heeft geopend zitten er alweer op. Dat betekent ook dat het terrasseizoen eindelijk weer van start is gegaan.

In plaats van in april, begint het nu in juni. Je moet omzet zien te genereren op 1,5 meter, wat inhoudt dat je op jouw oppervlakte met minder tafels moet werken. Dat is op zijn zachtst gezegd uitdagend!

Altijd op de hoogte blijven?De warme zomermaanden staan voor de deur en met de start van het terrasseizoen kan iedereen wel een frisse cocktail gebruiken. Daarnaast is dit hét menu item dat jou extra omzet per vierkante meter kan bieden, aangezien het grote marges kent. Precies om deze reden hebben wij deze blog aan (batch) cocktails gewijd.


 • Waarom zijn cocktails interessant om op je kaart te hebben? 
 • Bereiding van cocktails en wat is de rol van de bartender?
 • Wat zijn batch cocktails en waarom zijn ze interessant?
 • Wat zijn de meest populaire cocktails?
 • Welke glazen gebruik je voor deze cocktails?
 • Waarom gebruik je garnering en welke hoort bij welk soort cocktail?
 • Wat is de rol van ijs in een cocktail?

Fun fact: wist jij dat de naam ‘cocktails’ letterlijk betekent ‘cock…tail’. Heel lang geleden maakten ze namelijk ook al mixed drankjes, enkel gebruikten ze toen een veer van de staart van een mannelijke kip om het drankje goed te shaken.

Waarom zijn cocktails interessant om op je kaart te hebben? 

We leven in een gekke tijd waar de horeca het zwaar te verduren heeft gehad.De deuren zijn weer open, echter kan je niet met dezelfde capaciteit aan de slag gaan. 

Cocktails staan over het algemeen wel bekend als grote margemaker. Over het algemeen is het normaal dat de prijs voor een cocktail vier keer over de kop gaat. Hier hangt de ligging van je onderneming ook vanaf. Je kan in Wageningen bijvoorbeeld niet dezelfde prijs vragen als in het centrum van Amsterdam.

Nu dat je met meer afstand en minder capaciteit moet werken is het belangrijk om je tafels zo goed mogelijk te benutten. Een cocktail op je menu zorgt voor kwaliteitsverhoging. Daarnaast is het voor de gast ook een andere ervaring, ze willen ook weleens wat anders dan een pilsje of glas wijn proeven. Door middel van cocktails kan je de omzet per tafel verhogen, want de gast geeft meer uit per drankje.

Bereiding van cocktails en wat is de rol van de bartender?

Er komen heel wat facetten kijken bij het maken van een goede cocktail. Als één onderdeel niet klopt dan kan dat het hele plaatje doen vallen of staan. De rol van de bartender speelt dus een cruciale rol in het creëren van het perfecte plaatje.

De bereidwilligheid van de gast om ergens (aardig wat) voor te betalen komt voort uit de kwaliteit en zorg die je als horecaondernemer in stopt. Iets wat hierbij komt kijken zijn kwalitatief goede cocktailtools en ingrediënten, die het niveau van je drankjes en stuk hoger legt en professionaliteit uitstraalt. Naast dat je dit moet uitstralen is het ook cruciaal om de know-how achter de kunst van het cocktail maken onder de knie hebt. Hier heb je als bartender ook de ondersteuning van het personeel voor nodig. Leg ze uit waarom je cocktails op de kaart hebt staan en hoe ze deze het beste kunnen verkopen, zorg dat ze over basiskennis beschikken.

Wat zijn batch cocktails en waarom zijn ze interessant?

Batch cocktails zijn cocktails die al voor jou gemixt zijn, ook wel premix. In begin jaren 1900 kenden ze al premixen. Zo is het ooit begonnen met een ready-to-pour Piña Colada.

Een kwalitatief goede batch cocktail is bijvoorbeeld de Tails productlijn van Bacardi. Ook wel de bartenders secret genoemd. Deze voor gebottelde cocktails zijn geen consumentenmerk en worden met dusdanige kwaliteit drank gemaakt dat dezelfde prijs gevraagd kan worden als voor een normale cocktail.

Een ander voorbeeld is Kukki cocktails. Voor deze batch cocktails worden enkel verse ingrediënten, premium alcohol en gecomprimeerd ijs gebruikt, zodat jij het daarna enkel in de vriezer moet leggen. Met de Kukki-Toaster heb je slechts 30 seconden nodig om de cocktail klaar te krijgen voor de gast.

Daarnaast bestaan er ook ready-to-go, ijskoude, luxury cocktail sorbets, zoals; Ayce Sorbets. Deze worden handgemaakt en met verse ingrediënten. Voorlopig is het beschikbaar in drie smaken, namelijk; Pornstar Martini, Strawberry Daiquiri en Piña Colada.

Batch cocktails bespaart de bartender niet alleen tijd, maar ze zijn ook heel gebruiksvriendelijk. Zo moet er enkel nog geshaket worden en garnering aan toegevoegd worden. Zo hoef je dus niet meteen een mixologist te zijn om goede cocktails neer te kunnen zetten. Een perfecte oplossing voor als je over weinig of geen ervaring beschikt wat betreft het maken en mixen van cocktails. 

Wat zijn de meest populaire cocktails?

Na beide besproken te hebben met twee cocktailexperts hebben wij een duidelijk inzicht gekregen in de cocktails die momenteel hot zijn. 

Timo Janse, eigenaar van Flying Dutchmen Cocktails, bezorgde cocktails aan huis in tijde van Corona. Hij vertelde dat de klassiekers, cocktails die mensen echt kende, een hit waren. De reden hiervoor is simpel; normaal kon de gast aan de bar een praatje maken en vertellen wat hij of zij lekker vindt om zo wat experimenteels te proberen. Thuis kan dit niet en dus gaan ze voor de namen die ze kennen en weten dat ze lekker vinden. Zoals; Espresso martini, Margarita, Pornstar Martini, Sex on the Beach, Mojito en Cosmopolitan. 

Wanneer gasten de bar in komen zegt hij dat alles met rum veel besteld wordt. Denk aan Mai Tai’s en Daiquiri’s. Daarnaast maakt Jenever een comeback, zowel aan de merkenkant als de consumenten kant, is er meer aandacht voor. Het wordt nu meer en meer omarmd door de jongere generatie en ook de oude generatie blijft fan, vanwege de rijke geschiedenis achter de sterke drank.

Welke glazen gebruik je voor deze cocktails?

Zoals al eerder vernoemd is ieder facet dat bij het maken en serveren van een cocktail komt kijken, even belangrijk. Zo dus ook het glaswerk dat je ervoor gebruikt.

Iedere cocktail heeft van zichzelf en uit traditie een mooi glas dat erbij hoort. Timo Janse adviseert om zo mooi mogelijk glaswerk aan te schaffen. Glaswerk hangt ook een beetje af van waar je bent en wat voor een situatie je je in begeeft. Als je je op een culinair festival begeeft, is het wellicht fijner om een glas met zo min mogelijk spillage te hebben. Maar als je kan zitten, is mooi dun glaswerk juist meer accuraat voor de setting. Door de huidige situatie is het juist het moment om mooi glaswerk te gebruiken.

Waarom gebruik je garnering en welke hoort bij welk soort cocktail?

Verbazingwekkend genoeg, garnering moet niet op een cocktail. Garnering moet een meerwaarde bieden aan de cocktail, maar ook voor het oog, de neus, of de mond. Het moet een cocktail accentueren, maar als de basis van de cocktail goed is dan is garnering niet persé een must.

Gebruik iets wat al in de cocktail zit. Ga dus geen Dry Martini  garneren met een passievrucht, dit kan weer wel op een Pornstar Martini bijvoorbeeld. Let op:  garnering kan een slechte cocktail niet goed maken! Less is more, als het op garnering aan komt. 

Timo Janse, adviseert dan ook om eerder in mooi glaswerk te investeren in plaats van veel garnering. Het is meer cost-effective om in mooi glaswerk te investeren, in plaats van veel garnering, aangezien je dit kan hergebruiken.

Wat is de rol van ijs in een cocktail? 

Ijs is misschien we één van de meest moeilijkste onderdelen als het op cocktails aankomt! Dit is geen grap. Zo maakt Timo bijvoorbeeld thuis geen cocktails, omdat hij gewoonweg geen professionele ijsmachine heeft waarmee hij een lekkere, frisse cocktail kan maken op vrijdagmiddag. Hij noemt ijs de “levensader van je bar”.

Ijs neemt heel snel aroma’s van andere producten over, wees dus voorzichtig naast welk ander product je dit neerlegt in de vriezer als je geen professionele ijsmachine hebt! 

“Geweldig ijs kan al sexy zijn aan een cocktail!”

Naast dat iedere cocktail een specifiek glas krijgt aangewezen, is dat ook zo met het type ijs dat erin gaat. Een Mojito of Mai Tai wordt vaak geserveerd met crushed ice, dit zorgt voor snelle afkoeling van het drankje. Velen zijn bang dat te veel en klein ijs hun drankje doet verwateren maar je kan ervan uitgaan dat deze factor wordt meegenomen in het recept. Bij een (Martini) on the rocks is de ijs regel compleet ander, hier is groter altijd beter.

Echte bartenders zijn heel gepassioneerd als het op hun ijs aankomt, zo zijn er velen die strijden om hun ijs zo helder mogelijk te krijgen. Hiervoor koken ze het water soms twee keer om het zo goed mogelijk te zuiveren en dus te eindigen met glashelder ijs.

Flying Dutchmen Cocktail

Flying Dutchmen Cocktails is een cocktailbar in hartje Amsterdam. De focus ligt op klassieke cocktails met de grootste backbar van Nederland en meer dan 800 unieke sterke dranken. Het is 7 dagen per week geopend van 17.00 uur tot 04.00 uur. Voor thuis kan je nu ook cocktails ontvangen via de brievenbus en voor cocktailtools, cocktailboeken hoef je ook niet verder te zoeken!

Timo Janse had als eigenaar van Flying Dutchmen Cocktails samen met Tess Posthumus de eer om Esquire’s Beste Nieuwe cocktailbar, Entree’s Beste Nieuwe cocktailbar, een nominatie bij Tales voor de Beste Nieuwe Cocktail Bar, een vermelding in Gault-Millau en nog veel meer te winnen. Eerder was Timo Janse barmanager van Door 74. Timo is de afgelopen jaren ook initiatiefnemer geweest van The Perfect Serve Barshow, de toonaangevende beurs voor professionele bartenders in Nederland.

Perfect Serve Barshow

Hebben wij jouw kriebels bezorgt en wil jij ook kijken hoe jij kan beginnen met het maken en mixen van cocktails? Of heb je al ervaring maar ben jij nooit uitgeleerd? Dan is de Perfect Serve Barshow een evenement voor jou! Dit 2-daags evenement voorziet jou van de nieuwste cocktail trends, 14 seminars en diverse leuke wedstrijden om bij te wonen of zelfs om aan mee te doen!

Lees er alles over hier!

Wil je meer weten? Download de TIPPR-app om met ons mee te TIPPR’n

Nu je hier toch bent …

Wil je inspiratie op maat, die afgestemd wordt op jouw behoefte?

Download dan geheel GRATIS de TIPPR app en ontvang onbeperkte input om je omzet te stimuleren of open een TIPPR shop. Klik hier

Laat je verder inspireren in de TIPPR app!

Download de TIPPR app

Laatste artikelen

Waarom is Patisserie Onmisbaar in de Horeca

In de horeca is het vieren van een memorabele momenten net zo belangrijk als het serveren van heerlijke gerechten. Patisserie speelt hierbij een cruciale...

Transformeer Je Restaurant met No-Waste Praktijken!

In de moderne samenleving zien we een groeiende beweging naar het minimaliseren van voedselverspilling. Deze beweging wordt niet alleen omarmd door innovatieve startups en...
Advertismentspot_img

Op de hoogte blijven van de laatste trends in de horeca?

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief.

0
  0
  Winkelwagen
  Jouw winkelwagen is leeg