Artisjokken. De één houdt er helemaal niet van, de ander kun je ermee doodgooien. Artisjok heeft een erg uitgesproken smaak. De groenten worden vaak gebruikt voor voorgerechten. Ook op de pizza of door een salade is de artisjok een smaakversterker.
Je zou het misschien niet verwachten, maar een artisjok is de bloemknop van de distel plant. Wanneer de plant gaat bloeien, gaan de blaadjes open en ontstaat er een paarse bloem.
Een artisjok in bloei is práchtig, maar helaas niet eetbaar. Daarom worden ze nog geplukt voordat ze gaan bloeien. De blaadjes liggen dan nog dicht tegen elkaar aan en voelen wat vlezig en leerachtig.
Het mooie aan artisjok is dat deze niet alleen uniek van smaak zijn, maar dat er ook nog veel verschillende voordelen voor de gezondheid zitten aan het eten van artisjok. Artisjokken hebben een hoog gehalte aan antioxidanten en de blaadjes worden steeds vaker gebruikt voor medicinale doeleinden. Wanneer de bladeren gedroogd zijn worden ze vaak gebruikt om een thee van te trekken. Artisjok thee kan het functioneren en de gezondheid van de lever helpen verbeteren, in het bijzonder bij mensen die al bestaande problemen hebben met hun lever. Artisjok is dus ook een goede voor het genezen van een kater! Leuk idee dus om met artisjokgerechten in te spelen op de zaterdag ochtend katers van je gasten.