– LED verlichting: Tegenwoordig heb je voor iedere uitdaging op het gebied van licht ook een oplossing met LED verlichting: zo heb je tegenwoordig dimbare LED verlichting en vele, warme kleuren. De standaard uitvoering van een LED lamp is binnen een jaar terugverdiend. Voordeel is ook dat je ze minder vaak hoeft te vervangen.
– Plaats verlichtingssensoren. Er zijn heel veel ruimtes waar vaak het licht brandt, terwijl daar niet constant mensen aanwezig zijn. Denk aan het magazijn, de toiletten en personeelsruimtes.
– Houd deuren van koel- en vriescellen zoveel mogelijk dicht
– Vervang versleten rubbers in koel- en vriescellen.
– Overweeg een hotfill vaatwas- of wasmachine. Deze worden aangesloten op warmwaterleiding. Dat is een stuk energiezuiniger als je concreet aan de slag wilt gaan met duurzaamheid in jouw horecabedrijf.
– Een grootverbruiker is de vaatwasser. Als je een oud beestje in de keuken hebt staan, dan is het zeker interessant om deze te vervangen.
– Een terrasverwarmer kost zo’n 2,50 euro per uur aan verbruik. Horecaondernemers zetten deze aan om gasten te trekken. Een terrasverwarmer die aanslaat op het moment dat een gast in de buurt gaat zitten. Door een rode gloeibol lijkt het echter alsof de terrasverwarmer constant aanstaat.
Tekst © Wieteke Posthumus – Misset Horeca